[E46] Ubytek płynu z chłodnicy i jeszcze coś...

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Ząbiak
Zaawansowany forumowicz

[E46] Ubytek płynu z chłodnicy i jeszcze coś...

Post autor: Ząbiak »

Witam wszystkich po dość długiej przerwie... ale bywa i tak.
Auto: '03 320i ( 2.2 ) E46 M54
Problem z jakim się borykam od dłuższego czasu to:
1. Ubytek ( nagły ) płynu chłodniczego.
2. Wibracje budy na wolnych obrotach przy zimnym silniku.

Ale po kolei.
Co do pierwszej dolegliwości, to płynu chłodniczego ubywa, przy normalnej jeździe cały czas, lecz bardzo mało. Lampka ostrzegawcza zapala się średnio raz na miesiąc ( Nie dopuszczam do tego kontrolując jego stan co kilka dni ). Ale w ramach testu specjalnie nie dolewałem i zapaliła się po miesiącu.
Lecz prawdziwy problem pojawia się przy bardziej agresywnej jeździe. Po prze gazowaniu silnika powyżej 5000 obr/min lampka niskiego stanu płynu zapala się praktycznie po minucie. Wystarczy 2-3 razy wkręcić ją na wysokie obroty i ... lipa :sad: ( bez różnicy czy to na postoju czy podczas jazdy )
Poziom oleju nie wzrasta.

Druga dolegliwość to wibracje budy ( bardziej takie trzepanie ) na wolnych obrotach zaraz po odpaleniu silnika. Występują praktycznie zawsze. Z reguły odpalam auto wcześniej rano żeby się zagrzało. Wtedy po powrocie do auta mam błąd silnika ( stan serwisowy ). Nie zawsze. Muszę wyjąć kluczyk i odpalić drugi raz. Wtedy silnik jest już ciepły i pracuje normalnie. Dodam jeszcze że np. po pracy kiedy to ni zagrzewam silnika tylko od ruszam wszystko jest "OK" ... teoretycznie :sad: Problem występuje tylko na wolnych obrotach i zimnym silniku.
Dodam że dwa razy błąd silnika nie chciał ustąpić po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Musiałem usunąć go za pomocą komputera.

Mam nadzieję że dość jasno opisałem dolegliwości. Jeśli mogę coś dopisać co pomoże w ogarnięciu problemu to proszę... pytajcie.

I jeszcze jedno: Czy te dwa problemy mogą być powiązane???

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc!
było: e46 318ci '04, e46 316i '05, e46 320i '03, e91 320d ’10
jest: patrz pod nick.

"...gdyby Bóg kochał przedni napęd, to chodzilibyśmy na rękach..."
Awatar użytkownika
Boro
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Boro »

posprawdzaj sobie nie szczelności na wężykach z chłodnicy, też tak miałem jak mówisz.
Przeważnie na łączeniach były nie szczelności. Po uszczelnieniu już 3 miesiące jeżdżę i wszystko okej :) a co do dugiego problemu to czekaj aż ktoś inny ci pomoże :) :bmw:
[url=http://-lines.ru/][img]http://-lines.ru/rez/ab272906.gif[/img][/url]
Ząbiak
Zaawansowany forumowicz

Czy mógłbym prosić o jeszcze jakieś sugestie odnośnie dolegliwości mojego auta?

Ząbiak
Zaawansowany forumowicz

Serdeczne dzięki dla "Wszystkich" którzy udzielili mi odpowiedzi. Gdybym wiedział że będzie ich aż tyle to bym sie wogóle nie rozpisywał.....
Jeszcze raz dzięki :(

Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

Ząbiak pisze:Witam wszystkich po dość długiej przerwie.
Ząbiak pisze:Gdybym wiedział że będzie ich aż tyle to bym sie wogóle nie rozpisywał.....
Wpadasz okazyjnie i oczekujesz od razu pełnej pomocy...
Nie przyszło Ci do głowy, że nie jesteś jedynym posiadaczem BMW
z takim silnikiem na tym forum i pewnie nie tylko Tobie
coś takiego się przytrafiło???
Wystarczy trochę pogrzebać po działach mechaniki i trafisz na dwa tematy,
które w tej sprawie na pewno Cię zainteresują ;)
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
grześ
Małopiszący

Post autor: grześ »

Ząbiak pisze:Serdeczne dzięki dla "Wszystkich" którzy udzielili mi odpowiedzi. Gdybym wiedział że będzie ich aż tyle to bym sie wogóle nie rozpisywał.....
Jeszcze raz dzięki :(
jedynym i prawdopodobnym ubytkiem płynu jest pęknięty zbiorniczek wyrównawczy,troszeczkę porozglądaj się pod maską,poszukaj plam pod autem plam na osłonie silnika ,a co do drugiego powodu to ci nie pomogę pozdro
Ząbiak
Zaawansowany forumowicz

Marcin pisze:Wystarczy trochę pogrzebać po działach mechaniki i trafisz na dwa tematy,
które w tej sprawie na pewno Cię zainteresują
Nie jestem nowy na formu... na tym i na innych o innej tematyce. Wiem że zanim się założy nowy temat z zapytaniem to wypada najpierw poszukać. Tak się składa że szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, dlatego postanowiłem napisać. I to nie coś w stylu... "ubywa mi wody w chłodnicy, czemu...??'' ... tylko starałem się jak najdokładniej opisać mój problem.
Marcin pisze:Wpadasz okazyjnie i oczekujesz od razu pełnej pomocy...
Wiem... ostatnio nie bywam często ale nie mam tyle czasu jak większość z forumowiczów. Przybyło mi obowiązków..., więcej pracy. Odwiedzam forum tak często jak tylko mogę... to że nie piszę to nie znaczy że tu nie zaglądam.
grześ pisze:edynym i prawdopodobnym ubytkiem płynu jest pęknięty zbiorniczek wyrównawczy,troszeczkę porozglądaj się pod maską,poszukaj plam pod autem plam na osłonie silnika
no niestety pudło :cry: takie oględziny poczyniłem jeszcze przed napisaniem nowego tematu. Jest sucho. Na tyle na ile sięgam wzrokiem bez demontażu czegokolwiek... susza. A płyn ubywa. (oleju nie przybywa ) Musi bardzo szybko wyparowywać. Może to chłodnica się rozszczelnia przy wyższym ciśnieniu???

Awatar użytkownika
Michalik
Przyjaciel klubu

Post autor: Michalik »

U mnie ubytek płynu spowodowała pęknięta obudowa termostatu zobacz tam.
ODPOWIEDZ