Bmw e46 320d Błędy

Czyli wszystko co dotyczy elektryki w naszych BMW!
SekorSan
Małopiszący

Bmw e46 320d Błędy

Post autor: SekorSan »

Witam.
Bylem dzisiaj podpiąć swoje BMW pod komputer by zlokalizować problem świecącej kontrolki poduszki.
komputer wykrył 3 błędy ale opis nic mi nie mówi i chciał bym się dowiedzieć co tak na prawde jest do zrobienia.

ZAREJESTROWANE BŁĘDY:

Czujnik zajęcia fotela 112
Usterka wewnętrzna sterownika 240
Obwód napinacza pasa kierowcy 2

Mówi to coś komuś ?? Proszę o pomoc
Czy przy kodzie błędu nie powinno być jeszcze jakiś liter ??
PRIMO
Przyjaciel klubu

Post autor: PRIMO »

masz uszkodzona mate zajetosci pasazera , albo naprawiasz mate za pare stówek albo wpinasz emulator, z tym ze jak wepniesz emulator i pojedziesz bez pasazera a bedzie kolizja poduszka sie otworzy, w normalnych warunkach nie ma pasazera i poducha sie nie otwiera.
Napinacz musisz wymienic i skasowac blad.
emulator >>http://allegro.pl/emulator-maty-bmw-czu ... 68801.html

ewentualnie jak umiesz lutowac :) >> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=13736

przykladowa auckja,zebys wiedzial o czym mówie >> http://allegro.pl/bmw-e46-lift-napinacz ... 34728.html

wypinasz akumulator wyciagasz siedzenie wypinasz kostke , wykrecasz napinacz , dajeszz nowy i na koncu musisz komputerem blad skasowac :)
NO SPEED NO FUN ;)
Obrazek
SekorSan
Małopiszący

Ok. Czyli napinacz ewidetnie do wymiany tak ??
Opis błędów jest dość ogólnikowy i myślalem ze po kodzie będzie można stwierdzić co tak na prawde jest walnięte (jakaś kostka) czy cuś :)

Szukałen na necie ale nic nie znalazłem jak do tej pory gdzieś natknołem się na temat gdzie ktoś pisał że nie trzeba wymieniać napinacza tylko jakąś kostke chciał bym to zrobić po najniższej lini oporu jednak tak by problem zniknoł bez zadnych trików tak by nie tylko oko było spokojne
PRIMO
Przyjaciel klubu

ja uwazam ze mate mozna tak oszukac, ale napinacz jest w miare tani wiec lepiej go wymienic... :)
NO SPEED NO FUN ;)
Obrazek
SekorSan
Małopiszący

Ok a wiesz coś moze na temat tego :Usterka wewnętrzna sterownika 240 ??
karpiu12345
Zaawansowany forumowicz

Post autor: karpiu12345 »

lepiej wyłączyć to na NCSExpert :) 3 minuty roboty bez wyciągania siedzenia :) odnośnie napinacza tak jak napisał PRIMO :)
BMW to nie tylko zwykła marka, to cecha charakteru,to klasa, to elegancja ...
marcov
Zaawansowany forumowicz

Post autor: marcov »

Mate mozesz wylaczyc, napinacza wylaczac nie polecam !

Zrob porzadek z mata, skasuj bledy i zobacz ktory powroci- wtedy usiadz nad tematem dalej.
AUTO DUŚ
44-193 Knurów ul. Rybnicka 57
kom: 790223971
NIP: 6312501318
www.autodus.pl, warsztat@autodus.pl
SekorSan
Małopiszący

Zrobie więc jak radzicie.
Ma jeszcze tylko jedno pytanie.
Moze ktoś polecić jakiegoś dobrego majstra z Jastrzębia lub okolic ??
Bo ten u którego byłem na początku naszego spotkania powiedział mi że on BMW nie robi ale może spróbować się wpiąć. Gdyby nie to że jutro oddaję auto do mechanika i myślałem że będzie się dało to zrobić od strzała szukał bym ale może ktoś ma kogoś wartego polecenia.
Na dzień dzisiejszy dziękuje wszystkim za okazaną pomoc.
marcov
Zaawansowany forumowicz

Post autor: marcov »

Moge pomoc ale w Gliwicach.
AUTO DUŚ
44-193 Knurów ul. Rybnicka 57
kom: 790223971
NIP: 6312501318
www.autodus.pl, warsztat@autodus.pl
PRIMO
Przyjaciel klubu

w Pawłowicach jest Brejza , ma sklep i warsztat przy dwu pasie zajmuje sie tylko bmw, jak jedziesz od zor w strone pawlowic po lewej nordglass i zaraz w prawo jest duzy szyld bmw
NO SPEED NO FUN ;)
Obrazek
SekorSan
Małopiszący

PRIMO, Heh :) Mówisz o tym młodym panu który miał kieedyś sklep w takiej małej budzie (może dalej ma) ??
Jeśli tak to z całym szacunkiem ale to zwykły PARTACZ jak dla mnie!!!
Kiedyś byłem u niego ze swoją e36 is i tu zaczyna się ciekawa historia bo jeśli gość specjalizuje się tylko i wyłącznie w naprawach danej marki to jak dla mnie powinien się na niej znać !!
A było to tak..
Dawno dawno temu moje e36 is coupe zaczeło mnieć kaprysy.
Na zimnym silniku przy przyśpieszaniu autem szarpało (przepływka??) potem doszedł następny objaw.
Przy zrobieniu kilku kilometrów i zgaszeniu auto nie chciało odpalić. Trzeba było mu dać od 30 minut do godziny żeby się przebudziło. Następnie auto czy to w trasie czy w mieście brało minimum 15 litrów na 100km!! Szukałem fachowców magików i nikt nie był w stnie powiedzieć co mojemu autku jest.
Aż tu pewnego dnia kolega polecił mi tego właśnie pana :bmw:
Zadowolony że to pewnie fachman światowej klasy czym prędzej się do niego udałem.
Na sam początek diagnoza była prosta Zawór komory wału czy coś takiego.
Ok wymieniamy pan stwierdził że jeżeli się myli i nie będzie to to odda wydane 180 zł i założymy stary. Niestety nie byla to trafna diagnoza a z wcześniej danego słowa pan się wycofał
Następnie przepływka ... NIE !!! To też nie to . Ok podpinamy kompa! Przyjechał szwagier tego pana fachowca (drugi fachman swiatowej klasy) po 40 minutach udało mu się polączyć i wydał wyrok.
Uszkodzony komputer i teraz najlepsza część...
Pan :bmw: dał mi numery jkiego komputera powinienem szukać pojechałem do domu od razu zaczołem poszukiwania. Po jakiś 2 miesiącach znalazem nie było to łatwe ale znalazłem. Komputer przyszedł i pojechałem do fachmana. Wymieniliśmy komputer i co ?? 0 Nic Nul. Auto nie pali. Pan :bmw: wpadł na następny pomysł ! Tym razem miałem znaleźć komputer razem z modułem EWS co graniczyło z cudem. Zaczołem więc szukać dzwonić i natrafiłem na pana który powiedział mi że w moim aucie nie ma żadnego EWS-u a mało tego komputer który kupiłem jest nie zmojego modelu auta nie z mojego rocznika i w dodatku z anglika BMW Compact. Co się później okazało wystarczyło wymienić sonde lambda co zrobiłem sam i wszystkie objawy znikneły.
Tak więc dzięki za odpowiedź na moje pytanie ale z uslug tego pana nie skorzystam bo niedość że mnie naciągnoł i auta nie zrobił to do dziś mam komputer który moge sobie wstawić w ramke by przypominał mi o mojej kaprysnej e36 :) ZWYKŁY PARTOL jak dla mnie !! Pewnie są osoby które są zadowolone z usług tego pana ale ja się do nich nie zaliczam.
ODPOWIEDZ