Niesprawny dach e36 cabrio. POMOCY!!!

Czyli wszystko co dotyczy elektryki w naszych BMW!
szczesiu
Małopiszący

Niesprawny dach e36 cabrio. POMOCY!!!

Post autor: szczesiu »

Witam serdecznie, zakłada nowy temat ponieważ w temacie kolegi Dragonuva nie było żadnej odpowiedzi...
Tak jak kolega Dragonuv posiadam e36 cabrio z niesprawnym dachem, tylko że moja historia jest nieco dłuższa :/ Dach jest półautomatyczny.
Trzy tygodnie temu oddałem samochód do lakiernika, następnie owy artysta po dwóch dniach dzwoni do mnie i mówi bym do niego podjechał bo "coś mu pękło w dachu podczas otwierania"
Okazało się, że był to zawias otwierający pokrywę schowka (każdy kto miał do czynienia z e36 cabrio na pewno wie o którą część mi chodzi) oczywiście "samo" się zepsuło :/
Usterka zmusiła mnie do otwarcia dachu awaryjnie, czyli przez odblokowanie silników.
Po wymianie zawiasu na nowy, przyszedł czas na inicjację dachu i tu zaczęły się problemy.
Dodam, że nie przeprowadzałem inicjacji po raz pierwszy i wcześniej nigdy nie miałem z tym problemu.
Na początku inicjacja kończyła się tym, że pokrywa sama się domknęła (czyli tak jak powinna) ale dalszej reakcji nie było. Dach wgl nie reagował przy wciskaniu guzika. Czyli znowu zwolniłem silniki i wszystko od nowa, niestety bez rezultatów (klapa się dociska i na tym koniec).
Siedziałem nad tym pare dni i niestety im bardziej wgłębiałem się w budowę mojego dachu, okazywało się że ktoś już kiedyś tam wkładał palce :/ Przykładem są zaizolowane kable przy silnikach,
z tego co mi wiadomo to powinny być trzy czujniki (w dachu od strony kierowcy, przy zamku pokrywy dachu i zamku klapy bagażnika) niestety u mnie są tylko dwa, brakuje tego w zamku bagażnika, po za tym mój przycisk nigdy nie sygnalizował otwieranie, czy zamykanie dachu.
Nie jestem elektrykiem i jest to dla mnie czarna magia, ale sprawdziłem wszystkie bezpieczniki pod maską oraz ten przy akumulatorze, czujnik przy pokrywie dachu też jest sprawny ponieważ odryglowuje klapę bagażnika. Z jakiegoś powodu postanowiłem podłączyć silniki na krótko...
Okazało się, że silniki też są sprawne bo chodzą w obie strony, lecz po tym zabiegu całkowicie coś się zepsuło i tak jak wcześniej podczas inicjacji przynajmniej klapa się domykała, to teraz już nic nie reaguje. Nie mam pojęcia w czym tkwi problem, co i jak sprawdzić itp. Może moduł dachu padł czy co? Dlatego jeżeli ktoś z forum może coś doradzić, bądź ktoś ze Śląska mógł by podjąć się naprawy tego dachu, czy też zna ogarniętego elektryka to czekam na wiadomość bo ja już jestem bezradny.
Troszkę długi post ale proszę o wyrozumiałość... Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
>Bóg dał nam nogi abyśmy doszli tam gdzie nie dojedziemy na glebie<
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

dokladnie powinny byc tam trzy czujniki. Jeden w zawiasie tam gdzies z boku dachu od strony kierowcy, przy zamku od strony pasazera i zamek tylnej klapy(sam soba jest czujnikiem). Sprobuj zrobic inicjalizacje od tylu czyli w kierunku otwierania i przytrzymaj guzik w druga strone. Czyli zamykasz dach, zapinasz silnik, otwierasz recznie gore i reszte juz trzymaj guzikiem do tylu.
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
szczesiu
Małopiszący

Krzys pisze:dokladnie powinny byc tam trzy czujniki. Jeden w zawiasie tam gdzies z boku dachu od strony kierowcy, przy zamku od strony pasazera i zamek tylnej klapy(sam soba jest czujnikiem). Sprobuj zrobic inicjalizacje od tylu czyli w kierunku otwierania i przytrzymaj guzik w druga strone. Czyli zamykasz dach, zapinasz silnik, otwierasz recznie gore i reszte juz trzymaj guzikiem do tylu.
Niestety i ten sposób inicjalizacji nic nie dało. Dach ani drgnie :/
Jeżeli jest to wina modułu to czy podłączenie pod komputer coś może wykazać? Może są jakieś błędy które trzeba wykasować? Byłem u jednego elektryka to powiedział. że diagnostyka komputerowa nic nie da, bo niby komputer nie wykryje tego modułu itp.
Jeśli ktoś może polecić kogoś z komputerem z okolic Rudy Śląskiej to byłbym wdzięczny, bo szkoda też kupować nowy moduł w ciemno...
Awatar użytkownika
gamek2
Maniak forumowy

Post autor: gamek2 »

siemka mialem u siebie podobny problem :wink: w sumie to nawet chyba ten sam i tez juz nie mialem pojecia co dalej robic :zdziwko: ktos mi napisal zebym odlaczyl aku na godzine i serio pomoglo :wink:
szczesiu
Małopiszący

Akumulator odłączałem, nawet moduł wypiąłem i nic... :/
ODPOWIEDZ