Witam wszystkich. Po przywitaniu się w odpowiednim temacie nadszedł czas wrzucenia kilku fotek i opisu mojego furacza
Nazywam się Paweł i pochodzę z Czechowic-Dziedzic (k. B-B). Jakieś 5 lat temu razem ze swoją dziewczyną przeprowadziłem się do Wrocławia na studia, w międzyczasie zakupiłem BMW i zarejestrowałem na forum Maxbimmer - BMW Wrocław.
Z racji tego, że zmieniliśmy miejsce zamieszkania na Chorzów trzeba się przywitać. Dobrze jest mieć trochę znajomych fanów marki tam gdzie się mieszka
Może najpierw parę suchych danych:
BMW serii 3 E46 320i z 2001 r. Sedan.
Silnik 2.0, 150 KM benzyna + LPG (instalacja niedługo będzie miała rok)
Kupiłem go w sierpniu 2013 jako swoje pierwsze auto i nie żałuję tego wyboru
W środku jasne skóry, grzane stołki, multifunkcja, klimatronic.
VIN:
Kod
Nazwa (interfejs)
Nazwa (ETK)
S249A MULITFUNKTION FUER LENKRAD Wielofunkcyjność dla kierownicy
S255A SPORT-LEDERLENKRAD Kierownica sportowa ze skóry z poduszką
S288A LEICHTMETALLRAEDER Obr. BMW, st. le. spr. krz. 29
S302A ALARMANLAGE Instalacja alarmowa
S320A MODELLSCHRIFTZUG ENTFALL Brak napisu modelu
S428A WARNDREIECK Trójkąt ostrzegawczy i apteczka
S434A INTERIEURLEISTEN Wyp. wn., powierzchnia aluminium
S441A RAUCHERPAKET Pakiet dla palących
S473A ARMAUFLAGE VORN Podłokietnik przedni
S494A SITZHEIZUNG FUER FAHRER/BEIFAHRER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera
S502A SCHEINWERFER-WASCHANLAGE Spryskiwacze reflektorów
S522A XENON-LICHT Światło ksenonowe
S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna
S661A RADIO BMW BUSINESS Radio BMW Business (C43)
S692A CD WECHSLER I-BUS VORBEREITUNG Instalacja zmieniarki BMW na 6 CD I-Bus
Kod
Nazwa (interfejs)
Nazwa (ETK)
S715A M AERODYNAMIKPAKET Pakiet areodynamiczny M
S785A WEISSE BLINKLEUCHTEN Lampy kierunkowskazów białe
S818A BATTERIEHAUPTSCHALTER Główny wyłącznik akumulatora
S861A AENDERUNG CODIERDATENSATZ Zestaw danych bez EOBD
S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Spis dealerów, Europa
S879A DEUTSCH / BORDLITERATUR Literatura pokładowa, niemiecki
S926A ERSATZRAD pełnowartościowe koło zapasowe
S993A MODELLJAHRESCODE Kod dla roku modelu w numerze FG
Kod
Nazwa (interfejs)
Nazwa (ETK)
S520A NEBELSCHEINWERFER Lampa przeciwmgłowa
S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów
S550A BORDCOMPUTER Komputer pokładowy
S832A BATTERIE IM KOFFERRAUM akumulator w bagażniku
S851A SPRACHVERSION DEUTSCH Wersja językowa, niemiecki
No i najlepsze czyli foty
Tak wyglądało na początku - niedługo po zakupie. Przez pierwsze pół roku jeździło na 16-stkach Styling 42. Opony to Goodyear Eagle F1 (notabene są obecnie na sprzedaż).
Na początek za dużo modzenia nie było. Wtedy budżet na to za bardzo nie pozwalał, więc wymieniałem tylko to co konieczne i za bardzo nie inwestowałem. Powpadały osłonki lampek tylnej tablicy, LEDowe postojówki (z których jestem niesamowicie zadowolony i raczej nie zmienię ich na ringi), naprawiłem otwieranie maski (urwana rączka), poprostowałem 3 z 4ech felg (masakra). To co cieszyło oko to chromowane wentylki z nakrętkami z logo BMW wpadły na gwiazdkę razem z kompletem zimówek.
Później (okolice lutego 2014) długo wyczekiwany gadżet w postaci rękawa narciarskiego. Jestem zapalonym narciarzem i bolało mnie to, że nie mam jak przewozić swojego sprzętu. W moim aucie nie było fabrycznie zamontowanego przelotu ani tym bardziej składanej kanapy. Dlatego w jedno popołudnie przy pomocy mojego Taty zamontowaliśmy OEM rękaw.
W marcu skończył się jeden ksenon i trzeba było zakupić nowy komplet. Firmę Maxgear polecił mi klubowicz z poprzedniego forum i jestem mega zadowolony. 6000K świeci ślicznie, tym piękniej w zestawieniu z LEDowymi postojówkami
A potem przyszedł maj... zrobiło się gorąco...
Tak serio to w kwietniu zrobiłem sobie prezent. Drogi. Najdroższy oprócz instalacji LPG
Tadam! Oryginalny Styling 72 18 cali, 8 cali szerokość przód, 8,5 cala tył. Opony 215/40/18 przód i 225/40/18 tył.
No i teraz najświeższa historia. Niestety w tej historii pojawiały się nieprzewidziane wydatki.
Zaczęło się od nabicia i odgrzybienia klimy, z czego cieszyłem się jedynie przez jakieś 2 tygodnie. Po tym czasie zaczęła dawać o sobie sprężarka klimy, która nie mogła sobie znaleźć lepszego momentu aby paść i... padła 2 tyg po serwisie. Ehhh...
Sprężarkę wymieniłem na sprawną używkę. Pocieszyłem się około 24h gdyż już kolejnego dnia na drodze we Wrocku pierdyknął zbiornik wyrównawczy. Po prostu go rozerwało.
Hol, warsztat, wymiana na nowy. I od tamtego czasu lata jak ta lala niemniej uderzyło po kieszeni. (całość około 1500-1800).
Obecnie z racji przeprowadzki raczej wszystkie $$$ idą w mieszkanie, niemniej nie można zaniedbywać mechaniki i jak tylko coś trzeba zrobić to kasa zawsze się znajdzie.
Plany (na lepsze czasy gdy będzie kasa)
1. Zmiana auta na nowsze i szybsze Myślę że w przeciągu najbliższych 3ech lat uda się uzbierać trochę kasy na e90 lub e91. 330 lub 335 benzyna.
Jeśli nie uda się powyższego lub do czasu powyższego:
1. Lotka tylnej klapy
2. Odstawienie auta do kompletnej renowacji lakieru, profi polerki itd
3. Może swap na mocniejszy silnik (150 KM już mało )
4. Oklejenie listew ozdobnych we wnętrzu (coś jaśniejszego aby się komponowało z tapicerą)
[E46] 320i by Pirooz
[E46] 320i by Pirooz
Ostatnio zmieniony 2014-07-13, 10:15 przez Pirooz, łącznie zmieniany 1 raz.