Cześć czas pokazać wam mój samochód.
Generalnie szukałem samochodu od września (2013), plan był prosty (jednak życie pokazało, że nie aż tak) - QP, zadbana mechanicznie, rok i przebieg mało ważny, wnętrze zadbane i dobrze doposażone, silnik powyżej 2.5 tylko i wyłącznie benzyna w manualu
Ogłoszenie przypadkiem znalazłem na forum e46 - ktoś wrzucił parę samochodów z mniejszymi silnikami do oceny forumowiczom i chyba w ogóle nie był zainteresowany tym samochodem z silnikiem 2.8 w budzie QP no ale mniejsza o to, postanowiłem zadzwonić do sprzedającego, pojechać do Wrocławia, zobaczyć i tak to w lutym stałem się posiadaczem wymarzonego samochodu
Trochę info o Bawarce
Rok: 1999
Przebieg: 251 tys.
Silnik: 2.8
Typ 328CI (EUR)
Typoszereg E E46 (2)
Seria 3
Rodzaj konstrukcji COUPE
Układ kierowniczy LL
Drzwi 2
Silnik M52/TU
Pojemność skokowa 2.80
Moc 142
Napęd HECK
Skrzynia biegów MECH
Kolor TOPASBLAU METALLIC (364)
Tapicerka STANDARDLEDER/GRAU (N6TT)
Składanie Wyposażenie
Kod
Nazwa (interfejs)
Nazwa (ETK)
S210A DYNAMISCHE STAB. CONTROL (DSC) Dynamiczny ukł. przeciwpoślizgowy
S226A SPORTLICHE FAHRWERKSABSTIMMUNG Sportowe dostosowanie podwozia
S261A SEITENAIRBAG FUER FONDPASSAGIERE Poduszka bocz. pasaż. na tyln. siedz.
S290A LM RAEDER/STERNSPEICHE 44 Obr. BMW, st. le. spr. gwiaz. 44
S313A AUSSENSPIEGELPAKET Lusterko zewn. z funkcją składania
S415A SONNENSCHUTZROLLO FUER HECKSCHEIBE Roleta przeciwsłoneczna tylna
S423A FUSSMATTEN IN VELOURS Dywaniki podłogowe Velours
S431A INNENSPIEGEL,AUTOMATISCH ABBLENDEND Lusterko wewn. ściemniane automatycznie
S441A RAUCHERPAKET Pakiet dla palących
S459A SITZVERSTELLUNG, ELEKTR.MIT MEMORY Elektryczna regulacja foteli z pamięcią
S464A SKISACK Worek na narty
S481A SPORTSITZE FUER FAHRER/BEIFAHRER Fotel sportowy
S521A REGENSENSOR Czujnik deszczu
S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna
S640A AUTOTELEFONVORBEREITUNG Instalacja pod montaż tel. uniwers.
Kod
Nazwa (interfejs)
Nazwa (ETK)
S661A RADIO BMW BUSINESS Radio BMW Business (C43)
S676A HIFI LAUTSPRECHERSYSTEM System głośników HiFi
S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Spis dealerów, Europa
S879A DEUTSCH / BORDLITERATUR Literatura pokładowa, niemiecki
S915A AUSSENHAUTSCHUTZ ENTFALL Brak konserwacji pokrycia zewn.
S999A AUFTRAGSSTEUERUNG HEA Zarządzanie zleceniami HEA
Składanie Wyposażenie seryjne
Kod
Nazwa (interfejs)
Nazwa (ETK)
S255A SPORT-LEDERLENKRAD Kierownica sportowa ze skóry z poduszką
S305A FERNBEDIENUNG F.ZENTRALVERIEGELUNG Pilot do zamka centralnego
S473A ARMAUFLAGE VORN Podłokietnik przedni
S520A NEBELSCHEINWERFER Lampa przeciwmgłowa
S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów
S550A BORDCOMPUTER Komputer pokładowy
S832A BATTERIE IM KOFFERRAUM akumulator w bagażniku
Do ogarnięcia był mechanizm opuszczania szyby od strony kierowcy (bardzo uciążliwa usterka) oraz wymiany modułu komfortu bo zamek od strony kierowcy też nie działał.
Poza tym spalanie mnie mile zaskoczyło, nie ciągnę silnika do odciny na każdym biegu ponieważ nie czuje takiej potrzeby przy tej mocy, choć często zdarza się "przedmuchać tłumik" przejechałem nią już jakieś 5tys. to więcej niż 10.5L mi nie spaliła na co niektórzy reagują z uśmiechem "bo to przecież BMW, 2.8, 6 garów!" no ale to już ich problem
Bawara jest na gwincie (nie pytajcie się mnie o nazwę firmy bo nie wiem) - przydałyby się dystanse jakieś propozycje?
BMW ma parę mankamentów:
- Blacharka tutaj do zrobienia jest maska drzwi i błotnik (ruda) i tylni zderzak ktoś przyhaczył...
- Zmieniarka CD - coś tam grała ale padła już (Wiecie gdzie mi wymienią laser?
- Uchylana boczna szyba od strony kierowcy po otwarciu ma luz w miejscu gdzie łączy się szyba z teleskopem przez co przy nierównościach hałasuje, szczerze to nie wiem jak się za to zabrać.
- Felgi (styling 44 17') proszą się o spa
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z kupna tego egzemplarzu - jak się przekonałem na własnej skórze nie trzeba jechać do Raichu po samochód w dobrym stanie
To co lubimy:
Pozdrawiam i do zobaczenia
[E46] 328Ci -> Piczomagnes
Ciekaw jestem ile chcą za wymianę lasera ponieważ mam apetyt na dynavi ale muszę jeszcze trochę naszporować.
Kolorek też mi się podoba
Matek niżej nie pójdzie bo bym z garażu nie wyjechał (chyba, ze na wiosnę zrobię wylewkę ). Bardzo możliwe, ze widziałeś mnie na strefie - często przyjeżdżam na "M1 Zabrze Strefa"
Łukasz widzi mi się Styling 67 M-Doppelspeiche poliert (19') ale póki co muszą mi starczyć te 17'stki
Zdjęcia wnętrza wrzucę jak uporam się ze sprzęgłem bo zaczęło się ślizgać Jutro biorę się za nie
Kolorek też mi się podoba
Matek niżej nie pójdzie bo bym z garażu nie wyjechał (chyba, ze na wiosnę zrobię wylewkę ). Bardzo możliwe, ze widziałeś mnie na strefie - często przyjeżdżam na "M1 Zabrze Strefa"
Łukasz widzi mi się Styling 67 M-Doppelspeiche poliert (19') ale póki co muszą mi starczyć te 17'stki
Zdjęcia wnętrza wrzucę jak uporam się ze sprzęgłem bo zaczęło się ślizgać Jutro biorę się za nie