[E39] Problem traci moc , gaśnie

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
YYari
Zaawansowany forumowicz

[E39] Problem traci moc , gaśnie

Post autor: YYari »

Witam serdecznie :) wczoraj w mojej nowej ( starej :smile: ) BMW
zaczął doskwierać problem, mianowicie
Opaliłem auto wszystko ok bez problemu żadnego wyjeżdżam ode mnie z parkingu, dojeżdżam do skrzyżowania patrze zgasła ... no nic próbuje odpalić nic i nic i nic mówię
pewnie problem z pompą paliwa ale próbuje jeszcze raz , zapaliła wszystko ładnie ale cały czas myślałem o co chodzi po przejechaniu może +,- 10 km jadę około 90 k/h nagle brak mocy ja gazu auto nic zero reakcji na bok awaryjne zgasła i znów odpalam parę razy i odpaliła, pojechałem na stacje 20 l 98 poszło do baku (myślałem że jakieś paliwo dziwnej jakości ) jadę mówię chyba to była przyczyna ... ale znów po jakimś czasie to samo ....
Auta nie ruszam z pod domu chyba że jutro na komputer ....

A teraz pytanie +,- może mi ktoś powiedzieć co może jej dolegać

Silnik 2.0i bodajże jest to M52B20 z vanosem :D 150 km :)
Mariuszo86
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: Mariuszo86 »

Sprawdź przepływkę na kompie powinna wyjść. A po drugie bez kompa nic się nie dowiesz co się mogło sypnąć
" .... i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony, spytał o nasze zarobki - usiadł i zapłakał.. "
Obrazek
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Post autor: BeleX »

to moze byc wszystko...od czujnika walka az po przeplywke - trzeba auto podpiac do kompa
...tak znowu sie czepiam...
YYari
Zaawansowany forumowicz

I znów to samo... tym razem kręci rozrusznik
Ale nie odpala.... bylem na komputerze dwa razy i brak jakichkolwiek błędów .... miesiąc był spokój nic się nie działo i teraz znów ...
PS. Może ma ktoś jakiegoś magika który coś poradzi albo będzie wiedzieć o co tej bmw chodzi bo mnie dziś już ręce opadły .....
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

skoro auto kreci a nie odpala to ja obstawiam czujnik na walku
YYari
Zaawansowany forumowicz

Tylko wiesz wszystko było ok przez jakiś czas nic się nie działo może raz się takie coś przydarzyło.... i za parę godzin odpaliło normalnie .... a na komputerze nic zero błędów .... ręce opadają ....
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

dalej obstawiam czujnik :)
YYari
Zaawansowany forumowicz

Tylko wiesz wszystko było ok przez jakiś czas nic się nie działo może raz się takie coś przydarzyło.... i za parę godzin odpaliło normalnie .... a na komputerze nic zero błędów .... ręce opadają .... miałem wysłać tego posta około 13 ... teraz wróciłem do domu godzina 16 i auto normalnie odpaliło ..... o co tu chodzi ....
Awatar użytkownika
Flar
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: Flar »

Z doświadczeń z rożnymi autami tez mi wyglada to na czujnik położenia wału
Pozdrawiam
Piotrek
Mój "Bumbuś" ;)
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

to stygniecie itd to wlasnie objawy czujnika walu w bmw ( albo walu albo walka - zalezy jaki silnik dokladnie ) i czesto te czujniki nie wychodza na komputerku - u mnie wlasnie tak bylo az czujnik umarl totalnie i musialem wymienic czujnik na walku wlotowym
YYari
Zaawansowany forumowicz

Silnik to 2.0 benzyna z 1997 roku 110 kw :)
Edycja .... 5 min po tym jak napisałem posta wyjeżdżam an drogę i lekko pod górkę nagle brak mocy o zgasł .... ale kręcę i odpalił ( na całe szczęście )
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

czyli vanos pojedynczy

wiec albo czujnik na wale albo czujnik na walku wlotowym...moja rada jest taka...zeby poczekac az padnie do konca ( silnik nie odpali wcale ) bo kupowac na czuja to troche droga sprawa...ale wtedy pojawi sie blad....trzeba tez koniecznie zerknac na to co przeplywka pokazuje

mnie kiedys nie odpalil samochod bo odpiela sie przeplywka - zle zostala wpieta - zerknij tez na to
YYari
Zaawansowany forumowicz

Zerknij dzis na wtyczki itp.
Jeszcze pytanie gdzie są umieszczone te czujniki ?
Gdzieś czytałem że może być też kabel w przetarty , po prostu bym sprawdził .... dla świętego spokoju ....
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

tutaj bardziej obstawiam zerwanie kabla od czujnika - cieply sie rozciaga i tracisz polaczenie - auto stygnie i wszystko wraca do normy

wiem ze ludzie sa leniwi - ale moze jednak wpisz cos w google: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=47597
YYari
Zaawansowany forumowicz

No i następne przypadki w aucie
Brak.mocy zaczyna występować od dolnego zakresu obrotów....
Jedzie szarpie muli i nie chce dojść nawet do odcięcia .... :( wiec kłopotów ciąg dalszy dodam że ciężko mu idzie odpalanie
ODPOWIEDZ