Odcięcie basu

Problemy, porady oraz projekty sprzętu car-audio, PC-car.
Porady związane z alarmami, nawigacją i T V w samochodzie.
Awatar użytkownika
Ciapek540
Zaawansowany forumowicz

Odcięcie basu

Post autor: Ciapek540 »

Witam!
Mam pytanie dotyczące przednich głośników.
Czy idzie odciąć bas z przednich głośników lub nawet z wszystkich 4 (przód/tył)
Mianowicie chodzi o to że jak puszczę muzykę dość głośno to zaczyna mi charczeć przód.
W bagażniku mam skrzynie więc wydaje mi się że bas z przednich głośników jest zbędny.
Słabo się znam na Car Audio więc proszę o wyrozumiałość i sensowne odpowiedzi.

Radio: Pioneer DEH-1400UBB
Przednie głośniki: Hertz DCX 165.3
Tylne głośniki: Hertz DCX690.3
Wzmak: Ground Zero GZIA 1.600HPX
Skrzynia: Clarion sw3013b
^^
Glodek
Maniak forumowy

Post autor: Glodek »

Napisz jak to wszystko jest podłączone ,głosniki do czego są spięte Radio -wzmacniacz
jak do radia to na nim ustaw bass na 0 i po sprawie
Obrazek
Awatar użytkownika
Ciapek540
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Ciapek540 »

Głośniki przednie i tylne mam podłączone do oryginalnej instalacji jaka była w moim samochodzie.
Wywaliłem oryginalne głośniki i zamontowałem w nie Hertza 165 na przód i 690 na tył. Głośniki są podpięte pod radio Pioneer DEH-1400UBB. Wzmacniacz mam standardowo podpięty pod akumulator i czinczami oraz kablem sterującym do radia. Korektor mam ustawiony tak:
Bas -2
Mid 0
Treble +2

Oraz mam też na radiu sterowanie basem ze skrzyni to tam ustawiam zależnie od potrzeby od 0 do +6
Jak chce muzykę dość głośno posłuchać to tak volume na radiu 45 w górę, ale wtedy przy 47-8 zaczyna mi lekko charczeć przód. A skala jest bodajże do 60 czy tam 62.

Mam też pytanie o tweetery, tych głośników nie wymieniałem i są oryginalne.
Zastanawiałem się nad wymianą tych głośników, czy da to fajny efekt i jak je podpiąć. Również pod oryginalną instalacje która idzie teraz do oryginalnych gwizdków??? :bmw:

Myślałem czy nie kupić wyższy model Pioneera np: DEH-1600UBB.
Tam jest filtr HPF i LPF, kolega mi mówił że wtedy będę mógł obciąć całkowicie bas z głośników, bez obcinania basu na korektorze.
^^
ODPOWIEDZ