Olej silnikowy
Olej silnikowy
Mam pytanko związane z olejem silnikowym.Dokładnie chodzi mi o zużycie oleju(bierze/spala)
Czy są jakieś różnice miedzy zwykłym Castrolem 10W40 a Castrolem 10W40 Magnatec ?
Podsumuję.Na zwykłym Castrolu zrobiłem 15tyś(zapomniało mi się) i zrobiłem dolewkę około litra oleju
Na oleju Castrol 10W40 Magnatec teraz mam przejechane 10tyś i zrobiłem dolewki troszkę więcej niż 2 litry
Może być wina oleju? Silnik jest w dobrej kondycji bez wycieków,nie dymi na rózne kolory
A zapomniałbym.Auto z instalacją LPG
Czy są jakieś różnice miedzy zwykłym Castrolem 10W40 a Castrolem 10W40 Magnatec ?
Podsumuję.Na zwykłym Castrolu zrobiłem 15tyś(zapomniało mi się) i zrobiłem dolewkę około litra oleju
Na oleju Castrol 10W40 Magnatec teraz mam przejechane 10tyś i zrobiłem dolewki troszkę więcej niż 2 litry
Może być wina oleju? Silnik jest w dobrej kondycji bez wycieków,nie dymi na rózne kolory
A zapomniałbym.Auto z instalacją LPG
Ostatnio zmieniony 2015-01-16, 18:39 przez Mroziu, łącznie zmieniany 1 raz.
[you] uważaj na przejeździe bo Mroziu jedzie
Z tego co się zorientowałem to BMW zaleca Castrolczy to jest prawdą nie wiemOsobiście wolę Motula od Castrola lecz każdy chwali co innego.
Może nie jest tragedią ale ale dlatego rozwinąłem temat czy "specyfikacja" oleju może mieć wpływ na jego zużycieMystic888 pisze:jak spalanie 2ch litrow oleju nie jest tragedia, to fajny musisz miec silnik u siebie.
Na poprzednim Castrolu jak pisałem to jeden litr to już musiałebym skłamać że dolałemmarcin94 pisze:Dobrze jak silnika pali 0,5-1l. A wogóle to najlepiej jak nie pali wcale oleju lub znikome ilości.
A co do spalania oleju to nie chce mi się wierzyć że silniki nie biorą oleju,znikoma ilość zawsze zniknie
- Ciapek540
- Zaawansowany forumowicz
Kiedyś miałem Vw passat b5 ale w dieslu to od wymiany do wymiany (15tys km) było ciągle max.
Teraz w m47n spala mi gdzieś 0,4l (12-15tys km).
Czytałem trochę z nudów różne fora na temat spalania oleju, to z tego co ludzie piszą można wywnioskować że r6 w bmw (m50/m52/m54) często pali okolice 2l od wymiany do wymiany.
(tak piszą ludzie na forach)
Teraz w m47n spala mi gdzieś 0,4l (12-15tys km).
Czytałem trochę z nudów różne fora na temat spalania oleju, to z tego co ludzie piszą można wywnioskować że r6 w bmw (m50/m52/m54) często pali okolice 2l od wymiany do wymiany.
(tak piszą ludzie na forach)
^^
I od tego są fora he he.Jak piszą to coś w tym musi być
Dziś zaopatrzyłem się w olej który poprzednio zalałem silnik i będę obserwował zużycie
Rozmawiałem dziś z ludźmi i byli zdziwienie z tylko dwa bo słyszeli że większe ilości silnik lubi sobie wziąć.Jest jak jest.W poniedziałek będzie świeży olej i będę obserwował
Dziś zaopatrzyłem się w olej który poprzednio zalałem silnik i będę obserwował zużycie
Rozmawiałem dziś z ludźmi i byli zdziwienie z tylko dwa bo słyszeli że większe ilości silnik lubi sobie wziąć.Jest jak jest.W poniedziałek będzie świeży olej i będę obserwował
I dlatego nic nie ruszam,jak faktycznie będzie kiedyś tragedia a będę dalej chciał jeździć Bunia to pomyślę nad konkretnym remontem.marcin94 pisze:Moim zdaniem nie ma co ruszać. Jak zacznie pić 4-5l to już idzie myśleć o pierścieniach/uszczelniaczach itp.
Dobrze by było jakby ktoś jeszcze napisał coś o swoich spostrzeżeniach i doświadczeniach z olejami