Witam. Chciałbym sie dowiedzieć jakim olejem mam zalać swój silnik w e46 318i 143KM. Niestety nie mam pojęcia jakim olejem jest obecnie zalany silnik bo auto niedawno kupiłem. Przebieg to 157tys km, wydaje mi sie że raczej realny bo auto w niezłym stanie. Czytałem ze warto zalać silnik olejem VALVOLINE MaxLife 5W40. Dodatkowo gdy nie wiadomo co było wlane warto zrobić płukankę silnika - np. VALVOLINE ENGINE FLUSH, co wy uważacie?
prosze o info
Orientujesz sie czy Motul jest rozlewany w polsce? Z tego co czytałem to VALVOLINE jest rozlewany za granicą dlatego go polecają, ale chyba Motul to tez firma godna poleceniu?
poli1990 pisze:nie zaszkodzi taki zabieg silnikowi?
czytasz w ogole posty ktore sie tutaj pojawiaja ? ja robilem - nie zaszkodzi jak zrobisz to z instrukcja
na necie pewnie czytales ze silnik bedzie przeciekal - wymiotowal olejem z kazdej srubki itd - nic takiego nei bedzie mialo miejsca - a jezeli nawet tzn ze uszczelka jest do wymiany bo silnika nie uszczelnia sie gestoscia oleju
płukanke sobie rób jak chcesz, ale czy to coś daje? opinie są pół na pół
olej:
bardzo polecam Havoline Texaco Ulstra S 5W30 - mało kto go używa na polskich forach, ale np w USA jest bardzo popularny
lub tańszy, a bardzo dobry Total Ineo ESC 5W30
polecam płukankę oraz olej firmy LIQUI MOLY bardzo dobra jakość produktów tej firmy szczególnie olejów z dodatkiem molibdenów sam taki stosuje ... fakt drogie ale polecam
Ja swojego N42B20 po kupnie przy przebiegu 193tys zalałem Lotosem 5w40 (nie wiem co było wcześniej).
Pojeździłem kilka miesięcy i teraz zalewam Castrolem 5w30 wg zaleceń BMW. Nie robiłem płukanki, bo wg przy tak niedużym przebiegu nie ma konieczności.