Czas stworzyć własną galerię. Samochód kupiłem po 2-3 miesiącach poszukiwań, startowałem oczywiście jak wszyscy z uczciwą kwotą 15 tysięcy, lecz po pierwszych 3 egzemplarzach powiedziałem trudno i znalazłem 2 krotnie większą sumę, co jednak nie uchroniło mnie przed obejrzeniem ideałów "panie niemiec/szwajcar tylko do kościoła jeździł" Samochód kupiłem w grudniu od Zenka_pestki, czyli majstra od e46 z zachodnich krajów. Zadbany i nie bity, nadkola kiedyś robiona i uszczelka podstawy filtra do roboty.
Wyposażenie po vinie.
Po zakupie wpadłem na głupi pomysł czyli gaz przez co cierpiałem z 2 miesiące. Ostatecznie Silesia Cars naprawiła zwaloną instalacje gazową przez AND-Dar w Dąbrowie Górniczej http://www.anddar.pl. Do poprawki było chyba wszystko oprócz mocowania reduktora i samego reduktora i butli. Z czym bardzo dobrze sobie poradzili.Daten für die Fahrgestellnummer: WBABN51020JT61288
Modellbezeichnung: 330CI
Ausführung: Europa
Typschlüssel: BN51
E-Code: E46 (2)
Karosserie: Coupé
Lenkung: links
Türen: 2
Motor: M54 - 3,00l (170kW)
Antrieb: Heckantrieb
Getriebe: manuell
Außenfarbe: Sonderlackierung (490)
Innenraum: Standardleder/schwarz (N6SW)
Produktionsdatum: 01.08.2000
Werk: Regensburg
Code Serienausstattung Standard Equipment
S226A Sportliche Fahrwerksabstimmung Sports suspension settings
S255A Sport-Lederlenkrad Airbag Sports leather steering wheel
S473A Armlehne vorne Armrest front
S520A Nebelscheinwerfer Fog lights
S548A Kilometertacho Kilometer-calibrated speedometer
S550A Bordcomputer On-board computer
S832A Batterie im Kofferraum Battery in luggage compartment
S851A Sprachversion deutsch Language version German
Code Sonderausstattung Optional Equipment
S169A Abgasnorm EU3 EU3 exhaust emissions standard
S249A Multifunktion für Lenkrad Multifunction f steering wheel
S320A Entfall Modellschriftzug Deleted, model lettering
S358A Klimakomfort-Frontscheibe Climate comfort windscreen
S403A Glasdach elektrisch Glass roof, electrical
S423A Fussmatten Velours Floor mats, velours
S439A Interieurleisten Interior trim finishers, matt chrome
S459A Sitzverstellung elektrisch mit Memory Seat adjuster, electric, with memory
S464A Skisack Ski bag
S481A Sportsitz Sports seat
S494A Sitzheizung Fahrer/Beifahrer Seat heating driver/passenger
S502A Scheinwerferreinigungsanlage Headlight cleaning system
S508A Park Distance Control (PDC) Park Distance Control (PDC)
S521A Regensensor Rain sensor
S522A Xenon-Licht Xenon Light
S534A Klimaautomatik Automatic air conditioning
S606A Navigationssystem Business Navigation system Business
S672A CD-Wechsler 6-fach CD changer for 6 CDs
S674A HiFi System Harman Kardon Hi-Fi System Harman Kardon
S760A Hochglanz Shadow-Line High gloss shadow line
S775A Dachhimmel anthrazit Headlining anthracite
S785A Blinkleuchten weiss White direction indicator lights
S788A BMW LM Rad Individual BMW LA wheel, Individual
S863A Händlerverzeichnis Europa Retailer Directory Europe
S879A Bordliteratur deutsch On-board vehicle literature German
S915A Entfall Aussenhautkonservierung Delete clear coat
Individualausstattung
---- Steuerung Individual
Hinweisschild BMW Individual
0490 Lackierung
Sonderlackierung "carbonschwarz-metallic", wie Schl. Nr.: 416
== Decoded using http://www.decodervin.pl ==
Zakres prac to wymiana odmy, czyszczenie krokowca, przepustnicy, wymiana odmy (współczuję pracy przy tym), wymiana kolektora, wymiana uszczelek kolektora dolotowego, montaż wtrysków pojedynczo wystrojenie względem benzyny co okazało się błędem bo wyszło, że benzyna u mnie kuleje i jest pompa do wymiany, bo nie wyrabia przy bucie. Ponowne strojenie lpg i auto śmiga idealnie komputer nie wywala błędów, ale jazda na benzynie tylko do zagrzania silnika a potem tylko gaz, jak tylko zrobi się trochę cieplej wsadzam pompę od audi bo silnik szykuję powoli pod kompresor.
Silesia Cars Katowice tel. - 500 222 759.
Zdjęcia jak wyglądało to przed interwencją Silesii, kolektor oczywiście zdjęty i wymyty:
Oto co zrobiła Silesia, oprócz gazu wymienili odmę z przewodami plus czyszczenie krokowca i przepustnicy:
Nie byłbym sobą jak przy okazji wymiany oleju nie wypłukał silnika preparatem valvoline, wymienił uszczelki podstawy filtra oleju a na koniec wymieniłem olej na 5W50 Valvoline a płyn od wspomagania na tą samą firmę co olej, plus rozpórki od Staffa.pl i wymiana zmieniarki na emulator:
Dziś w końcu umyłem samochód, szału nie ma ale lepsze to niż nic.
Najbliższe plany zestaw B12 sportline od Eibacha, wymiana wszystkich tulei z tyłu na tworzywo, malowanie proszkowe zawieszenia oraz jarzm i innych elementów, montaż nowych stabilizatorów wraz z nowymi drążkami. Gdy się za to zabiorę to zdjęć będzie co nie miara. Dalsze plany to remont silnika + kompresor oraz skrzynia 6 biegowa z szperą helikalną ale to na nowy rok a w te wakacje ogarniam podstawy.
Przez ten samochód mam nieźle wyczyszczony budżet ale cóż klucze, chemia do dbania nie kosztuje 5zł, właściwie co się da robię sam.
Przy okazji zna ktoś w okolicy Dąbrowy Górniczej dobry zakład abym oddać im tylne zawieszenie czyli wózek itp do malowani?. Szukam dobrego, cena nie jest kłopotem.