[E34] Problem z przegrzewaniem silnika

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
bartek1988
Małopiszący

[E34] Problem z przegrzewaniem silnika

Post autor: bartek1988 »

Witam

Wczoraj pojawił się mały problem nagle jak pojeździłem w korku silnik zaczął się grzać oczywiście szybko to zauważyłem i dałem wiatrak i ogrzewanie na full. oczywiście jak odkręcić chciałem korek wlewu to wywalało płyn dodam że płyn nowy jest.

Rok temu wymieniłem chłodnicę na nową i zregenerowałem visco, testowałem ją rok temu w max temp w korkach i nic temperatura taka jaka ma być żadnej odchyłki. Do puki nie było upałów temp. w normie.

Zauważyłem jedno że jak popuściłem korek aż zaczęło wyciskać spod korka płyn to płyn stał na górze w zbiorniku wyrównawczym i zawsze było tak że jak dodawałem gazu to poziom opadał i po chwili się dźwigał tak jak powinno być tym razem gazu dodaje na maxa i nic poziom dalej tak jak był czyli prawie na samej górze muszę to sprawdzić na zimnym siniku czy pompuje.

Rozmyślam czy to może robić termostat choć ogrzewanie w środku działa,
Jeszcze czy może to być przyczyna pompy wody????

Proszę o pomoc i z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
TDS-ik
Zaawansowany forumowicz

Post autor: TDS-ik »

Ja bym obstawial wisco u mnie regenerowane wytrzymalo 4 miesiące. Wisco powinno działać tak odpalasz zimne auto wisco przez okolo 30 s-1min jest spiete na 100% po tym czasie odpuszcza potem jak silnik zagrzeje sie do pionu zakladasz rękawiczki i próbujesz je zatrzymać (tylko ostrożnie) jesli zatrzymujesz je bez problemu to do wymiany. Co do pompy wody jesli jest sprawna po odkreceniu korka od zbiornika powinnien pojawic sie z gory strumyk przelewowy.
bartek1988
Małopiszący

Właśnie ze na początku spina tak jak pisałeś przez ok 30s do 1min, a co do strumyka to właśnie nie ma go a zawsze był temu moje podejrzenia ze pompa siadła bo jak dodaje gazu to w zbiorniku wyrównawczym poziom się dźwiga a zawsze opadało i potem jak puściłem gaz to znów wracał do swojego położenia. Ale dziwne że jechałem na trasie i nic się nie uważyło temp był w normie a jakby pompa padła to chyba by w końcu wywalilo płyn?
bartek1988
Małopiszący

Hej po oglądałem trochę układ chłodzenia i zauważyłem że mimo zakreconego korka wlewu i odpowietrznika to jak naciskam na wąż łączący chłodnice z blokiem to jak puszczam to słychać małe syk z tego co wyobserwowalem to gdzieś na zlaczu zbiorniczka z chłodnica jest nieszczelnosc i tu się pojawia moje pytanie czy jeżeli jest mała nieszczelnosc i zaciaga powietrze to może przez to nie pompowac bo jest zapowietrzone???
Awatar użytkownika
TDS-ik
Zaawansowany forumowicz

Post autor: TDS-ik »

Może tak być że jak się zapowietrzy to nie będzie tego "strumyka", na dole przy chłodnicy zbiorniczek jest wciśnięty tylko na oringu do obudowy.
bartek1988
Małopiszący

Od góry jak sciągne tą osłonę pod korkiem to słyszę syk więcej to bedzie ten górny mały oringi, nic zrobie i dam znać czy cos pomogło
bartek1988
Małopiszący

Hej witam ponownie dałem auto do kumpla mechanika i zrobił z ta chłodnica wymienił oringi na zbiorniku wyrównawczym i da jeszcze silikon do dodatkowego zabezpieczenia, rozmawiając z nim pytałem się czy był strumyk jak odpowietrzal układ mówi że nie zwrócił uwagi ale mówi że płyn się rusza w zbiorniku jak da gazu do tego mam pytanie ile ma być w końcu płynu w chłodnicy zalane bo w starej chłodnicy było napisane kreska i kolt a w nowej z harta nie było więc mazakiem plus minus sobie zaznaczyłem i tego się trzymalem zaś on mówił że zalal prawie do pełna bo niby tak się w bmw robi czy wie coś ktoś na ten temat. Bo jak silnik jest gorący i chce odkrecic korek to wylewa się płyn czy ma tak być?? Bo nie mam jak sprawdzić strumyka a węże jakieś twarde mi się wydaja

Nie słychać już syku jak się naciska wąż gumowy.
Przyjechałem do domu pokonując 10km i temp w normie.
samael16
Zaawansowany forumowicz

Post autor: samael16 »

Zalewa się do pełna.
Zagadka dlaczego wylewa się płyn. Rozwiązanie powiąż to z temperaturą wrzenia czynnika roboczego. Podpowiedź korek jest ustawiony na 2 atmosfery.

Strumyk sprawdź na zimnym silniku.
ŁooLTeR
Małopiszący

Post autor: ŁooLTeR »

Witam. Podepnę się pod ten temat. Moja bunia to e34 2,0 24V bez vanosa. Problem mam taki. Padła mi pompa wody, wymieniłem na nową, zalałem nowym płynem i odpowietrzyłem autko. Pojeździłem ze dwa dni i temperarura w górę :(. Termostat, ok wymieniłem i znowu zalałem płynem odpowietrzyłem. Pojeździłem około tygodnia i znowu temperatura w górę. jestem w kropce. Autkiem stanąłem pyskiem do góry, ogrzewanie na full, nawiew na trójke i odpowietrzałem, faktycznie wtedy jeszcze trochę syczało z odpowiecznka zanik poleciał płyn. Teraz jeżdżę i nic się nie dzieje, ale też pogoda sprzyja. Obawiam się, że w czasie ciepłych dni problem wróci. Co to może być??
Znajomy twierdzi, że może być uszczelka, ale nie mam "masła", olej czysty, jak spuszczałem płyn tez śladów oleju w nim nie było, a autko również nie kopci.Prosze o pomoc. :br:
bartek1988
Małopiszący

Pojeździj i zobacz czy nie ubywa lub czy nie Kopci na biało czasem jak uszczelka jest rąbnięta to ciągnie do i spala więc nie ma mleka
ŁooLTeR
Małopiszący

Post autor: ŁooLTeR »

Nie kopci, ubywało przed wymiana pompy. Może visco siada??
bartek1988
Małopiszący

Samael16 dzięki za odpowiedź, ogólnie to wiedziałem że płyn po nagrzaniu rośnie tylko wolałem się upewnić z tą ilością płyny bo kumpel mi coś mówił że jak jest nadmiar to sam wywala a nie wiedziałem że korek ma takie coś hehe a ja 4 lata jeździłem na połowie zbiorniczka i nie miałem problemu hehe.

To pewnie z pompy ubywało, sprawdź visco taka jak pisał tds-ik, ja sam zregenerowałem i rok już chodzi jak byś potrzebował pomocy daj cynk to ci pomogę telefonicznie, przez forum lub mam własny filmik chyba jeszcze gdzieś nakręcony jak zregenerować lub wpadnij na cieszyn a nie masz daleko więc luz a ogólnie to regeneracja dziecinnie proste jeżeli nie boisz się pare śrubek odkręcić.
bartek1988
Małopiszący

Hej to znów ja sprawdzałem na silniku jak miał okazję 60 stopni ten strumyk czy leci i ku mojemu ździwieniu strumyka nie ma węże są gorące i twarde. Chłodnica gorąca i ogrzewanie działa hmm auto jako tako nie grzeje się zrobiłem ok 150km i wskazówka w normie co to może być? Bo gdyby pompa była walnieta to raczej nie ujechał bym 10km. Macie jakieś podpowiedzi? Będę chciał się nad morze wybrać autem może i wolałbym żeby wszystko było ok
samael16
Zaawansowany forumowicz

Post autor: samael16 »

A sprawdź na wszelki wypadek czy nie masz CO w układzie.
bartek1988
Małopiszący

CO czyli chodzi o spaliny czy o instalacje gazowa bo mam nie jakiś badziew tylko wysokiej klasy brc na wtryskach keihin a redaktor mam brc genius 1500 regenerowany rok temu na oryginalnych częściach brc sam go robiłem więc myślę że jest ok???
ODPOWIEDZ