[E39] Dobór gosników
[E39] Dobór gosników
Zakupiłem takie radio i prosiłbym o pomoc w dobrze głosników
http://allegro.pl/show_item.php?item=5070401403
BMW E39 523i
Głosniki znajdują się u mnie w półce i w drzwiach przednich
http://allegro.pl/show_item.php?item=5070401403
BMW E39 523i
Głosniki znajdują się u mnie w półce i w drzwiach przednich
[you] uważaj na przejeździe bo Mroziu jedzie
to ja prosze o sprecyzowanie co chcesz zrobic i osiagnac - jakimi nakladami pracy/kasy/czasu...bo to ze sa w polce i w drzwiach...to takie...nieprecyzyjne
glosniczki znajduja sie pod boczkami w komorach z przodu ( sa przykrecone do drzwi a nie do boczka ) i pod polka tylna ( przykrecone do nadwozia ) tez w komorach z mega twardego plastiku
sa tam glosniki 130mm pseudobasowe ( nazwijmy je ladnie - szerokopasmowymi ) - zakladam tutaj ze masz zwykle audio bez dsp ( z przodu dochodza tweeterki zaraz przy lusterkach - sa one ciete malutkim kondensatorem ktory znajduje sie na wtyczce od glosnikow przednich..szerokopasmowych tweeterki sa do wywalenia bo to nie gra...tzn do sluchania radia-z jest super )
pewnie chcesz tylko wymienic glosniki...co nie ma wiekszego sensu bez wzmacniacza...ale jezeli juz musisz to...
PowerBass 2xl-50c - mam to zainstalowane z tylu w ori obudowy glosnikowe plus dystans pod glosnik z drewna i uszczelnienie bo te glosniki maja dosc spory magnes i nie pasuja P&P...zawsze trzeba cos kombinowac - nawet ta wielka zwrotnice udalo mi sie schowac pod polke a tweetery ladnei przykrecilem obok zaglowkow z tylu...wiec polka tylna wyglada jak fabryka
dodatkowo powerbassy sa 3 ohmowe...co pozwala podpiac je pod radio i wycisnac nieco wiecej z tej pseudo koncowki mocy ktora tam jest ( ja je mam pod wzmacniaczem )
czy to wejdzie do przodu...nie wiem nie sprawdzalem - ale glosniki graja...jak...jak 130mm tweeter nie zabija ucha ale go slychac...ja z nich jestem zadowolony jako uzupelnienie tla dosc dlugiego auta jakim jest e39
bez skrzyni i suba i tak to nie zagra tak jak powinno...
w CA nie ma kompromisow
inne alternatywy:
morel maximo 5.2 - polecam w ciemno...mam morele z przodu ( 160mm ) i graja...rewelacyjnie przy zrobionych drzwiach/wysterowanym wzmacniaczu z odpowiednia moca
hifonics ts5.2c
u-Dimension EL Comp 5
Excursion SX-5C
Helix B 52C Blue
nie polecam hertz'ow / i niczego jeszcze tanszego - chyba ze masz przytepienie sluchu
kolejna rada ktora moge dac...nie szukaj nowych rzeczy...bo mozna kupic dobre glosniki z drugiej reki w super cenie i bede graly tak samo jak nowe...tylko trzeba miec pewne zrodlo takiego sprzetu...podobnie sprawa ma sie ze wzmacniaczami ktore nowe kosztuja krocie ale na allegro mozna wyszukac prawdziwe perly 4 albo 5 kanalowe za...kawalek ceny nowego...a z doswiadczenia wiem ze ktos kto kiedys bawil sie car audio ma pelno sprzetu ktory czeka zeby sie go pozbyc...
ps
prosze o zdjecie tego radia w desce z ta ramka ktora kupiles - tylko nie jedno zdjecie tak ze 3-5 zeby bylo widac jak to jest spasowane itd
glosniczki znajduja sie pod boczkami w komorach z przodu ( sa przykrecone do drzwi a nie do boczka ) i pod polka tylna ( przykrecone do nadwozia ) tez w komorach z mega twardego plastiku
sa tam glosniki 130mm pseudobasowe ( nazwijmy je ladnie - szerokopasmowymi ) - zakladam tutaj ze masz zwykle audio bez dsp ( z przodu dochodza tweeterki zaraz przy lusterkach - sa one ciete malutkim kondensatorem ktory znajduje sie na wtyczce od glosnikow przednich..szerokopasmowych tweeterki sa do wywalenia bo to nie gra...tzn do sluchania radia-z jest super )
pewnie chcesz tylko wymienic glosniki...co nie ma wiekszego sensu bez wzmacniacza...ale jezeli juz musisz to...
PowerBass 2xl-50c - mam to zainstalowane z tylu w ori obudowy glosnikowe plus dystans pod glosnik z drewna i uszczelnienie bo te glosniki maja dosc spory magnes i nie pasuja P&P...zawsze trzeba cos kombinowac - nawet ta wielka zwrotnice udalo mi sie schowac pod polke a tweetery ladnei przykrecilem obok zaglowkow z tylu...wiec polka tylna wyglada jak fabryka
dodatkowo powerbassy sa 3 ohmowe...co pozwala podpiac je pod radio i wycisnac nieco wiecej z tej pseudo koncowki mocy ktora tam jest ( ja je mam pod wzmacniaczem )
czy to wejdzie do przodu...nie wiem nie sprawdzalem - ale glosniki graja...jak...jak 130mm tweeter nie zabija ucha ale go slychac...ja z nich jestem zadowolony jako uzupelnienie tla dosc dlugiego auta jakim jest e39
bez skrzyni i suba i tak to nie zagra tak jak powinno...
w CA nie ma kompromisow
inne alternatywy:
morel maximo 5.2 - polecam w ciemno...mam morele z przodu ( 160mm ) i graja...rewelacyjnie przy zrobionych drzwiach/wysterowanym wzmacniaczu z odpowiednia moca
hifonics ts5.2c
u-Dimension EL Comp 5
Excursion SX-5C
Helix B 52C Blue
nie polecam hertz'ow / i niczego jeszcze tanszego - chyba ze masz przytepienie sluchu
kolejna rada ktora moge dac...nie szukaj nowych rzeczy...bo mozna kupic dobre glosniki z drugiej reki w super cenie i bede graly tak samo jak nowe...tylko trzeba miec pewne zrodlo takiego sprzetu...podobnie sprawa ma sie ze wzmacniaczami ktore nowe kosztuja krocie ale na allegro mozna wyszukac prawdziwe perly 4 albo 5 kanalowe za...kawalek ceny nowego...a z doswiadczenia wiem ze ktos kto kiedys bawil sie car audio ma pelno sprzetu ktory czeka zeby sie go pozbyc...
ps
prosze o zdjecie tego radia w desce z ta ramka ktora kupiles - tylko nie jedno zdjecie tak ze 3-5 zeby bylo widac jak to jest spasowane itd
...tak znowu sie czepiam...
tak własnie u mnie jestglosniczki znajduja sie pod boczkami w komorach z przodu ( sa przykrecone do drzwi a nie do boczka ) i pod polka tylna ( przykrecone do nadwozia ) tez w komorach z mega twardego plastiku
Ja zapytałem jakie głośniki beda dobre pod radio z linku,tyle,nic wiecej
Ja nie chce szyby wpadały w rezonans.Kupiłem te radio bo jednostka sterujaca jest najwazniejsza,wiec tylko optymalne głosnki aby poprawic jakos dzwięku w aucie
A jak b ede chcial aby mi dudniło to wyprowdze cinch z radia do wzmacniacza i do subka.
Ao to jak radyjko siedzi w ramce przygotowanej do E39
Powiem szczerze ze jakos tego ma wiele do zyczenia ale po zmontowaniu trzymasie tu kupy.Jak mi trzeba bedzie zdjac ramke maskujaca to nie wiem jak to zrobie aby jej nie uszkodzic
to nie do konca prawda moim zdaniem najbardziej liczy sie wzmacniacz...jednostka na drugim miejscuMroziu pisze:Ja nie chce szyby wpadały w rezonans.Kupiłem te radio bo jednostka sterujaca jest najwazniejsza,wiec tylko optymalne głosnki aby poprawic jakos dzwięku w aucie
trzeba zrobic wszystko zeby to gralo nie dudnilo.....to ze ktos wsadzil ogromne gosniki i dwa wzmacniacze wcale nie znaczy ze wszystko dudni w aucie
mozesz kupic np te powerbassy (najrozsadniejsze pod radio bo 3 ohmy) ...ale za przod i tyl dasz dobrych pare setek...moim zdaniem skoro juz zrobiles radio to idz na calosc...czyli kup wzmacniacz nawet 4 kanaly...i zrob dobrze tylko przod i od razu skrzynia...ktora zreszta moim zdaniem jest podstawa bo odciaza glosniki przednie
ja bardzo dlugo mialem w aucie zmienione radio plus wzmacniacz i skrzynia i seria glosniki - gralo to sensownie bo nie katowalem glosnikow od bmw...nie ukrywam ze i tak skonczylo sie na ich wymianie i podpieciu wzmacniacza pod glosniki w srodku plus osobny wzmak na suba
szkoda ze mam taki kawal do Ciebie bo warto to wszystko osluchac zanim sie cos wsadzi
a co do ramki to masz ta sama ramke co ja...tez tak utonela na dole w desce...szkoda ze nie jest na rowni z caloscia...musze zerknac u siebie czy da sie cos z tym zrobic
suby pod fotele sa montowane dosc powszechnie - zwykle sa dwa zeby cos z tego wycisnac - dla mnie profanacja w E39 duzo lepiej kupic skrzynie w podlokietnik - sa na allegro:
http://allegro.pl/skrzynia-basowa-dedyk ... 10418.html
do tego sensowna 20 i mamy naprawde dobry basik
http://allegro.pl/skrzynia-basowa-dedyk ... 10418.html
do tego sensowna 20 i mamy naprawde dobry basik
Własnie,tez nurtuje mnie to pytanieMłody95 pisze:BeleX, a jak z wygodą dla osoby siedzącej w środku? ;> Też się nad tym zastanawiałem
Tez rozglądałem się za subem do podłokietnika,za skrzynia do bagaznika,w car audi powiedzieli mi o subach pod siedzenie(nawet gotowe oprawy są pod model auta i siedzenie)
Wiec ilu uzytkowników tyle opcji.Ja nawet zastanawialem sie skrzynkach do wnek w bagazniku z lewej i prawej strony
nie wiedzialem ze to forum dla taxiarzy
jezeli czesto wozicie osoby w srodku to ok....ja nie pamietam dnia zebym mial pelna kanape z tylu....5 osob w aucie...no chyba ze taxowka i sobotni nawalony wieczor to ok nie kupujcie
wiadomo ze wtedy ciezko sie opierac o suba...ale z drugiej strony srodkowe siedzenie jest glownie przewidziane do przypinania fotelika dla dziecka ( ze wzgledu na boczne poduszki... ) i nie jest to pelnowartosciowe miejsce...tylko takie pitu pitu
jezeli czesto wozicie osoby w srodku to ok....ja nie pamietam dnia zebym mial pelna kanape z tylu....5 osob w aucie...no chyba ze taxowka i sobotni nawalony wieczor to ok nie kupujcie
wiadomo ze wtedy ciezko sie opierac o suba...ale z drugiej strony srodkowe siedzenie jest glownie przewidziane do przypinania fotelika dla dziecka ( ze wzgledu na boczne poduszki... ) i nie jest to pelnowartosciowe miejsce...tylko takie pitu pitu
Dobry to pojęcie względne hahaPiet pisze:Mroziu, zainwestuj w dobry subik do bagażnika do tego jakiś wzmacniacz i ładnie to wystroić i będie cyc malina 500-600 zł i masz sub z wzmakiem
Piet Polecasz jakąś dobra firme?
Kolega subka i wzmaka ma z blaupunkta,chwali sobie.