M62B44TU jaki olej?
- Ciapek540
- Zaawansowany forumowicz
M62B44TU jaki olej?
Hello!
Jaki olej polecacie do M62B44TU?
Aktualnie teraz jest zalany Castrol EDGE 5w30, chciałem zmienić na innego producenta.
Co polecacie?
Jaki olej polecacie do M62B44TU?
Aktualnie teraz jest zalany Castrol EDGE 5w30, chciałem zmienić na innego producenta.
Co polecacie?
^^
- Mystic888
- Maniak forumowy
- Kontakt:
Do V8/V12 lałem Valvoline. V8 nie rozbieralem, ale v12 po Valvo bardzo czysta w srodku, zero nagaru itd.
Teraz do diesli leje Shella, zadnych niepokojacych objawow nie ma, ale silniki nie byly "otwierane".
Jak wiadomo BMW przeszlo ostatnio z castrola na Shella, wiec o czyms to swiadczy. No i castrol ma mega duzo podrobek.
Motula tez lalilsmy i nic sie nie dzialo.
Moim zdaniem obojetnie co wlejesz (shell, valvo, motul, millers, liqui moly), wazne zebys zmienial max co 15 000. Zalecenia BMW o long life i wymianie co 30 000 zabily juz nie jeden silnik.
ja zmienialem w autach co 8, max 10 000 km i nigdy z zadnym silnikiem problemu nie mialem.
Teraz do diesli leje Shella, zadnych niepokojacych objawow nie ma, ale silniki nie byly "otwierane".
Jak wiadomo BMW przeszlo ostatnio z castrola na Shella, wiec o czyms to swiadczy. No i castrol ma mega duzo podrobek.
Motula tez lalilsmy i nic sie nie dzialo.
Moim zdaniem obojetnie co wlejesz (shell, valvo, motul, millers, liqui moly), wazne zebys zmienial max co 15 000. Zalecenia BMW o long life i wymianie co 30 000 zabily juz nie jeden silnik.
ja zmienialem w autach co 8, max 10 000 km i nigdy z zadnym silnikiem problemu nie mialem.
Ostatnio zmieniony 2015-09-24, 21:45 przez Mystic888, łącznie zmieniany 1 raz.
V12 znane z BMW 750i miało dawać radość z jazdy, moc, dźwięk i szeroki uśmiech na twarzy bogatego klienta, który miał w nosie średnie spalanie na poziomie 20 l/100 km przy podmuchach wiatru z tyłu.
Przy okazji jak będzie Ci się nudzić możesz zmienić oil serwis w zależnie od stylu jazdy albo na 11 albo na 15 tysięcy.
Tylko jak lubisz dać w palnik to ustaw 15k, bo 11k skończy się koło 8 rzeczywistych tysiącach km.
No i jak już wybierzesz olej to sprawdź jaką wytrzymałość podaje producent bo chyba na 5w50 albo 10w60 czasami producent podaje interwał na koło 8 tysięcy.
Tak jak Primo leję 5w50 valvoline do m54b30 i zgodzę się z opinią Mystica888 jest czyściutko w środku.
Jak miałeś zalany wcześniej 5w30 to pomyśl też o płukance.
Co do castrol i shella to pewnie shell więcej płaci aby mieć logo bmw approved.
Jak masz marcin blisko do dąbrowy górniczej to w racingoil mają tanio 5w50 valvo.
Tylko jak lubisz dać w palnik to ustaw 15k, bo 11k skończy się koło 8 rzeczywistych tysiącach km.
No i jak już wybierzesz olej to sprawdź jaką wytrzymałość podaje producent bo chyba na 5w50 albo 10w60 czasami producent podaje interwał na koło 8 tysięcy.
Tak jak Primo leję 5w50 valvoline do m54b30 i zgodzę się z opinią Mystica888 jest czyściutko w środku.
Jak miałeś zalany wcześniej 5w30 to pomyśl też o płukance.
Co do castrol i shella to pewnie shell więcej płaci aby mieć logo bmw approved.
Jak masz marcin blisko do dąbrowy górniczej to w racingoil mają tanio 5w50 valvo.
- Ciapek540
- Zaawansowany forumowicz
A co do np Motula czy Valvoline to obojętnie jaki wystarczy że będzie np 5w40 lub 5w50 tak?
Może banalne pytania lecz wcześniej śmigałem dieslem na sprawdzonym oleju Motul 8100 X-Clean 5w40 i nie mam za dużego doświadczenia z silnikami benzynowymi.
Kilka osób również mi polecało Motula 8100 X-Clean 5w40 do v8mki. Co sądzicie?
Oczywiście spełnia normy LL04
Może banalne pytania lecz wcześniej śmigałem dieslem na sprawdzonym oleju Motul 8100 X-Clean 5w40 i nie mam za dużego doświadczenia z silnikami benzynowymi.
Kilka osób również mi polecało Motula 8100 X-Clean 5w40 do v8mki. Co sądzicie?
Oczywiście spełnia normy LL04
^^
Witaj. Ja do swojej m52b28tu wlałem olej 5w40 od Liqui Moly i silnik chodzi równiutko. Za miesiąc czeka mnie wymiana oleju i zamierzam przejść na wyższą półkę, czyli millersa premium XF 5w40. Na oleju nie wolno oszczędzać, bo później odbije ci się z powrotem. Dużo słyszałem ostatnio o gorszej jakości motula i ich dużej ilości podróbek.
Jak chcesz dobry olej to Valvoline, Liqui Moly, a z najwyższej półki to Millers.
pozdrawiam
Jak chcesz dobry olej to Valvoline, Liqui Moly, a z najwyższej półki to Millers.
pozdrawiam
czyli gdzies slyszalem ale tez od innych ludzi...wiec musi byc prawda...taki sam mit jak jedna elektroda do lpg bo mocniejsza iskra
w kupowaniu oleju liczy sie zrodlo pochodzenia i jego regularne wymiany...jezeli kupujemy z allegro to ciezko powiedziec ze ma sie ori olej...ale jest tyle sklepow z olejami ( pewnych sklepow ) ze jak ktos troche pomysli to nie kupi podrabianego oleju
w kupowaniu oleju liczy sie zrodlo pochodzenia i jego regularne wymiany...jezeli kupujemy z allegro to ciezko powiedziec ze ma sie ori olej...ale jest tyle sklepow z olejami ( pewnych sklepow ) ze jak ktos troche pomysli to nie kupi podrabianego oleju
...tak znowu sie czepiam...