Witam!
Miesiąc temu kupiłem BMW e46 compact 316ti, od razu po zakupie wymieniłem olej na Castrol 5w30 pełny syntetyk, płyn chłodniczy na Prestone, filtry i parę innych pierdół. Ostatnio zajrzałem jak tam stan oleju (po wymianie jakieś 1500km), na bagnecie po długiej trasie było trochę mazi, pod korkiem czysto, w chłodnicy tylko płyn chłodniczy. Po przeczytaniu całego internetu stawiam, że to odma, z powodu stałych wolnych obrotów ok. 600obr/min, dymu z wydechu na postoju, poboru oleju i wyższego zużycia paliwa.
Chce się za to wreszcie zabrać, z tego co znalazłem najlepiej kupić nową odmę "zimową", rury mogą zostać stare (czy w środku są może jakies zaworki?). Wstępnie myślę, że da się to zrobić bez odkręcania podstawy filtra oleju, zatem czy dodatkowo wymieniać olej?
Czy jest ktoś kto robił czyszczenie odmy i może pomóc?
Odma - N42B18
Witam. Tez wlasnie mysle zabrac sie za ta odme i chociaz ja sprawdzic. Z tego co czytalem nie obejdzie sie bez demontazu kolektora ssacego. Przewodu niby mogly by zostac ale nie wiadomo w jakim sa stanie i czy nie popekaja przy demontazu. Cena kompletnej odmy z wezami to okolo 450zl. Roboty jest przy tym duzo z tego co czytalem i najlepiej by bylo miec kanal zeby od dolu podejsc. Ja myslalem zeby to zrobic bez demontazu kolektora ale nie wiem czy tak by mozna bylo to rozwiazac.
1 Odpiac wezyk ktory idzie do pokrywy
2 Odpiac powrot do miski olejowej
3 Odpiac kolejne weze
4 Wziasc jakis preparat do czyszczenia gaznikow albo benzyne ekstrakcyjna i wlac ja od gory do separatora moze taki zabieg pomoglby jakos przeczyscic ta odme ? Musialby ktos sie wypowiedziec na ten temat bo to tylko takie moje male przemyslenie. Nie wiem czy sie sprawdzi ..moze sprobuje to zrobic u siebie i napisze czy pomoglo.
1 Odpiac wezyk ktory idzie do pokrywy
2 Odpiac powrot do miski olejowej
3 Odpiac kolejne weze
4 Wziasc jakis preparat do czyszczenia gaznikow albo benzyne ekstrakcyjna i wlac ja od gory do separatora moze taki zabieg pomoglby jakos przeczyscic ta odme ? Musialby ktos sie wypowiedziec na ten temat bo to tylko takie moje male przemyslenie. Nie wiem czy sie sprawdzi ..moze sprobuje to zrobic u siebie i napisze czy pomoglo.