[E39] Restes usawień komputera

Czyli wszystko o akcyzie, podatkach, ubezpieczeniach, prawie drogowym, porównania modeli, czy warto kupić BMW Exx, gadżety, ciekawostki, historia,nowości itp.
Awatar użytkownika
Mroziu
Zaawansowany forumowicz

[E39] Restes usawień komputera

Post autor: Mroziu »

Czy jest cos takiego jak rest ustawien komputera ? Wczoraj byłem na kompie z autem i fachowiece powiedział mi ze mam troche rozjechana mapę wtrysków paliwowych,powiedział ze trzeba zroic reset ustawien aby wtryski sie nanowow zaadaptowały.
[you] uważaj na przejeździe bo Mroziu jedzie
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Post autor: BeleX »

jest cos takiego kasowanie adaptacji silnika w inpie np

( masz lpg ? )
...tak znowu sie czepiam...
Awatar użytkownika
Mroziu
Zaawansowany forumowicz

BeleX, pytasz a wiesz :mrgreen: lpg mam.
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

nie moge pamietac kazdego auta na forum :) wiem ze masz pojedynczego vanosa ;] a to juz cos

zrob 50 km na paliwie ( bez gazu ) to sie adaptacje ustawia i dobrze to zrobi na wtryski itd

ps

jezeli masz staga to polecam odpalic autoadaptacje w stagu...wtedy sterownik od silnika nie bedzie robil az takich odchylek dla wtryskow paliwa bo stag bedzie sie bardziej ustawial na dane warunki ( rodzaj gazu, temp powietrza )...nie chce sie rozpisywac na ten temat ale pomaga na takie rzeczy :)
Awatar użytkownika
Mroziu
Zaawansowany forumowicz

zrob 50 km na paliwie ( bez gazu ) to sie adaptacje ustawia i dobrze to zrobi na wtryski itd
Zrobic to po tym resecie ?

Wyczytałem w necie ze odpiecie klem i zwarcie ich ze soba powoduje reset.To tak w skorcie bo jest rozpisane jak to dokladnie robic.Jest to prawda ?
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Mroziu pisze:Wyczytałem w necie ze odpiecie klem i zwarcie ich ze soba powoduje reset.To tak w skorcie bo jest rozpisane jak to dokladnie robic.Jest to prawda ?
moim zdaniem nie... :) chociaz niby przebieg dzienny sie kasuje jak nie ma aku w aucie :) odpiac na nocke nie zaszkodzi :) ( ODPIAC - nie zwierac niczego - wystarczy odkrecic kleme ujemna )

50 km bez resetu
Awatar użytkownika
Mroziu
Zaawansowany forumowicz

BeleX, ja chyba za bardzo nie bede kombinował z odpinaniem kabli.Najlepiej podjade na kompa to bedzie 1005 pewne.W zasadzie lpg mi pali 12l po miescie wiec ten zabieg na pewno z ponowna adpatacja wtrysków benzynowych mu nie zaszkodzi a potem gaz ustawie :mrgreen:
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

z odpinaniem aku w E39 trzeba uwazac...bo czasami nie otwiera sie tylna klapa ! ;] trzeba sprawdzic czy otwiera sie bez pradu kluczykiem :) :) i fakt ze najlepiej skasowac to kompem
Awatar użytkownika
Mroziu
Zaawansowany forumowicz

BeleX pisze:z odpinaniem aku w E39 trzeba uwazac...bo czasami nie otwiera sie tylna klapa ! ;] trzeba sprawdzic czy otwiera sie bez pradu kluczykiem :) :) i fakt ze najlepiej skasowac to kompem
Na pewno sie nie otwiera jak niema pradu,kombinacji z kluczykiem nie probowałem.
A co do wczesniejszego postu z odpeciem aku na cała noc hmm,tez sie cos moze wyzerowac oprocz radia i licznika ?
Bo dziwne by to było jak by sie znowu wtryski adaptowały :sex: A powiedzmy ze aku wczesniej przez długi czas nie był odpinany,to kazde takie długo trwałe odpiecie wiazało by sie znowu z regulacja gazu aby mapy wtrsyków sie zgadzały.
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Mroziu pisze:Na pewno sie nie otwiera jak niema pradu,kombinacji z kluczykiem nie probowałem.
musi sie otwierac kluczykiem :) bo jak padnie aku to jest problem :)
Mroziu pisze:A co do wczesniejszego postu z odpeciem aku na cała noc hmm,tez sie cos moze wyzerowac oprocz radia i licznika ?
Bo dziwne by to było jak by sie znowu wtryski adaptowały A powiedzmy ze aku wczesniej przez długi czas nie był odpinany,to kazde takie długo trwałe odpiecie wiazało by sie znowu z regulacja gazu aby mapy wtrsyków sie zgadzały.
lpg zarejestruje brak zasilania ale ustawienia bedzie pamietal...chociaz nie jestem pewny na 100% bo i tak mam autokalibracje na stagu odpalona wiec nigdy sie tym nie martwilem...z drugiej strony nigdy nie slyszalem zeby ktos jechal ustawiac instalacje np po zmianie na nowy aku
Awatar użytkownika
Mroziu
Zaawansowany forumowicz

lpg zarejestruje brak zasilania ale ustawienia bedzie pamietal.
tego jestem pewny,ustawienia zostaja ale brak zasilania jest zapisany.
BeleX pisze:z drugiej strony nigdy nie slyszalem zeby ktos jechal ustawiac instalacje np po zmianie na nowy aku
Zle sie zrozumielismy hehe :razz: chodziło mi o to że,jeżeli lpg było robione pod rozjechana mape wtrysków paliwa i po zabiegu resetu i adaptacji wtrysków powiedzmy ze wrociło wszystko do normy to wtedy wizyta jest u gaziwnika :sex:

A co masz namysli przez autokalibracje ? Robi sie to z automatu czy po podłaczeniu pod kompa?
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

autokalibracje trzeba odpalic na kompie z gazu - wtedy mapa koryguje sie sama pod sterownik od paliwa i inne warunki

dlatego doradzilem 50 km na paliwie
Awatar użytkownika
Mroziu
Zaawansowany forumowicz

BeleX pisze:autokalibracje trzeba odpalic na kompie z gazu - wtedy mapa koryguje sie sama pod sterownik od paliwa i inne warunki

dlatego doradzilem 50 km na paliwie
I doszlismy do sedna sprawy.Najpierw reset i adaptacja wtrysków paliwa a potem autokalibracja gazu :mrgreen:

Kurde trzeba założyc dział LPG po mnie modertor zaraz ochrzani :roll:
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

albo skasowac wszystko naraz ( adaptacje w silniku plus mape paliwa w kompie od gazu - potem odpalic adaptacje na stagu zeby sie ustawila mapa gazu )
Awatar użytkownika
Mroziu
Zaawansowany forumowicz

Wszystko zroione mam.
temat do zamkniecia
ODPOWIEDZ