jako ze te silniki m54b22 lubia olej mam pytanie czy wymiana odmy calego zestawu w jakims stopniu to zuzycie oliwy zmieni na forach duzo ludzie pisza chce zapytac kogos co wymienial i zauwazyl efekty
Napisz ile ci bierze z ciekawości. U mnie e60 m54b25 + lpg i z tego co zauważyłem na 10 tys będzie około 1,5-2l oleju na dolewki Fuchs Titan Gt1 5W40 XTL. Auto oryginalny przebieg 208 tys km. Silnik suchutki to chyba na m54 nienajgorszy wynik
mialem zalanego castrola 5w40 od wymiany do wymiany 12000 km dolalem 3 litry mechanik polecil zalac mobilem 10w40 zrobilem 8000km i dolalem juz 3 litry jest gaz ale wydaje mi sie duzo jak na takie dolewki
Mobil to jeden z najczęściej podrabianych olei. 10w40 to morderstwo dla silnika który w większości jest sterowany chydraulicznie. Kolejna sprawa zmień mechanika jak poleca ci takie głupoty bo nie zmienia się lepkości oleju ze względu na przebieg a wycieki powinno się likwidować a nie pudrować zmieniając lepkość na zimnym oleju.
to czym zalac nie wazne koszty wazne by bylo dobre ale pisalem ze silnik jest suchy wymienilem uszczelke pokrywy zaworow i podstawy filtra oleju dalej nie daliscie odp czy wymiana odmy cos zmieni
U Seby z Radlina który ma m54b30 po wymianie odmy zmniejszyło się spalanie oleju (jezdzi na 5w40 LM), a u jego dziewczyny Patrycji gdzie odma jest sprawna a silnik m54b25 silnik praktycznie nic nie pobiera.