Witajcie,
Moim problemem jest metaliczny stukot, cykanie podczas przyspieszania, jadąc stałą prędkością i delikatnie wciskając gaz nic nie ma, jedynie podczas mocniejszego wciśnięcia gazu występuje taki odgłos, jest najbardziej słyszalny w dolnym zakresie obrotów im wyższe tym on cichnie lub prawie całkowicie ustępuje. Dodam że podczas gaszenia silnika czasem jest tak jakby stuk i trzęsie autem nie zawsze ale przeważnie.
Obawiam się, że to są padnięte wtryski, czy moje obawy są słuszne?
Auto pali w miarę normalnie ok 6l, normalnie przyspiesza, nie dymi.
[E46] 320d metaliczny dźwięk, stukot podczas dodawania gazu
dzięki, chyba wole dwumas niż wtryski, jak najlepiej sprawdzić czy to napewno dwumas?
Podczas ruszania z niskich obrotów wydaje się ok nie szarpie, nie skacze, nie telepie autem..
Jedynie co to słychać jakby wydech drżał na wolnych obrotach za zimnym silniku.
Ostatnio też zauważyłem, że wydech troszkę głośniej chodzi ale to raczej nie ma z tym nic wspolnego
Podczas ruszania z niskich obrotów wydaje się ok nie szarpie, nie skacze, nie telepie autem..
Jedynie co to słychać jakby wydech drżał na wolnych obrotach za zimnym silniku.
Ostatnio też zauważyłem, że wydech troszkę głośniej chodzi ale to raczej nie ma z tym nic wspolnego
Wczoraj po trasie na autostradzie predkość ok 140km/h, odcinek ok 40km dźwięk ten praktycznie ustał, pojawił się po jakiś 30km jazdy po mieście
Olej w aucie to Valvoline 5w30 SYNpower, wymieniony jakieś 5tyś km. temu + wszystkie filtry Mann
Podejrzenia:
Dwumas --> test ruszanie z biegu 1 i 2 z obrotów jałowych --> cisza, brak jakiś drgań lub tym podobnych
Łańcuch --> Mechanicy stwierdzili , że nie słychać.
Wtryski --> Korekcje INPA
bieg jałowy:
ok 2500 obrotów
Inne dane:
Błędy silnika:
Jakieś sugestie co to może być?
Olej w aucie to Valvoline 5w30 SYNpower, wymieniony jakieś 5tyś km. temu + wszystkie filtry Mann
Podejrzenia:
Dwumas --> test ruszanie z biegu 1 i 2 z obrotów jałowych --> cisza, brak jakiś drgań lub tym podobnych
Łańcuch --> Mechanicy stwierdzili , że nie słychać.
Wtryski --> Korekcje INPA
bieg jałowy:
ok 2500 obrotów
Inne dane:
Błędy silnika:
Jakieś sugestie co to może być?