[E36] Akumulator mi zdech? :/ Jaki kupi??

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
jointano

[E36] Akumulator mi zdech? :/ Jaki kupi??

Post autor: jointano »

Hej chlopaki mam problem, siadl mi aku, tzn jak go naladuje to na drugi dzien juz jest zimny i nie pali. Co prawda aku ma niecale 2 lata ale jest jakis lewy. Bylem u elektryka i mowi ze instalacja jest w stanie bardzo dobrym, nic zwarcia nie robi, co by go rozladowywalo.

Chce kupic nowy, juz mam dosc odpalania na popych :/
Pytam czy macie jakies doswiadczenie co do firm i parametrow aku, jaki mnie wystarczy i bedzie jakosciowo dobry. Prosze o pomoc.
Kamil

BMW E36 318i / silnik m43 / 115KM / 1995 rok / benzyna + lpg
Ostatnio zmieniony 2008-06-17, 13:01 przez jointano, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

moze kup z centry. Taka pojemnosc jaka masz teraz.
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
Admin
Site Admin

Post autor: Admin »

w moim cc mam centre i autko stoi pod chmurka, nie narzekam, nie rozladowal nie sie jeszcze a mam go jakies 4-5 lat
w bmw mam boscha i tez nie narzekam.
daro 16v

Post autor: daro 16v »

pojemnosc aku muis byc taka jaka przewidzial producent,w innym wypadku bedzia Ci brakowalo pradu albo alternator nie bedzie nadarzal ladowac zbyt duzego aku.co do firm to procz "supermarketowych" wynalazkow typu "budget " mozesz smialo kupywac wszystkie przez centry warrty bosche itp bo padac zaczynaja wszystkie i tak po standardowym okresie gwarancyjnym czyli 2 latach .chyba ze masz kase i chcesz zaszalec to mozesz kupic zelowy aku np"optime" ale mysle ze nie ma sensu jesli pod instalacja nie pracuja zaden "ciezki sprzet"
jointano

Post autor: jointano »

Krzys pisze:moze kup z centry. Taka pojemnosc jaka masz teraz.
No nie kupie takiego samego, bo ojciec kupil go dwa lata temu po pijaku jak w pracy bylem i teraz mam chyba 65 :)

A ten, ze tez zacytuje pare informacji. Co o nich sadzicie?
Do BMW 318i proponuje akumulator Centra Futura CF06 o pojemnosci 55 Ah i pradzie rozruchu 600 A wg EN lub Centra Plus CP10 o pojemnosci 54 Ah i pradzie rozruchu 520 A wg normy EN.
55Ah to troche za malo ja mam E36 318 sedan i w sklepie centry polecil do tego silnika 62Ah zreszta taki tez mialem
W katalogu do E36 pisze:

Standardowy akumulator do:

-316i 46Ah
-318i 50 Ah
-320i 65Ah
-325i 65Ah
ODPOWIEDZ