[E36] Silnik dieslaw BMW

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

a my tu gadu o starym 2,5 tds ktore byly w e36. Innych silnikow diesla tam nie bylo oprocz tych 1,8tds.
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
Pablo

Post autor: Pablo »

Krzys pisze:a my tu gadu o starym 2,5 tds ktore byly w e36. Innych silnikow diesla tam nie bylo oprocz tych 1,8tds.
Pisze cały czas o starym tds'ie ale killme przytoczył spalanie w e39 wiec odpisałem do niego na temat spalania w tych nowych motorach chociaz e39 miały do bodajze 99 roku te same motory co e34
przemek

Post autor: przemek »

właśnie mnie interesuje tylko silnik w e36. Bo zastanawiam się tez nad 1.8tds ale to chyba nie ma sensu najlepiej to już 2,5
bociek

Post autor: bociek »

1,8 tds jezdzilem ty autem przez tydzien i poprostu tragedia to juz moje 316 ma 100 razy lepsze osiagi ale ten silnik ma jeden plsu :D SPALANIE i nic weicej :D
Aurel
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Aurel »

no troche tam namieszałem z tym e39 :P powiem tak jak trafisz diesla z małym przebiegiem i nie jest cofnięty, silnik w miare fajnie cicho chodzi, będziesz dbać dobry olej zalewać to Ci długo pochodzi.......wiecej nie powiem bo sie nie znam :P powodzenia w szukaniu bo ciezko bedzie znależc w miare dobrą sztuke
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

ciezko mi to napisac ale BMW w tych latach nie robilo dobrych diesli. Jesli chcesz byc zadowolony i kupic diesla to nie kupuj BMW e36. Z bolem na sercu musialm to napisac ale taka prawda. Nowe diesle to calkiem inna bajka - na szczescie :) Do tego ceny ropy ida do gory wiec nie wiem czy tak az zaoszczedzisz, a osiagi bedziesz mial duzo gorsze no i musisz bardziej dbac o diesla!!
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
Aurel
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Aurel »

no teraz sie juz dizlaka nie opłaca :P lepiej jakiegoś smoka 3 lub 4 litrowego i zagazować ;)
przemek

wlasnie o cene ropy sie nie boja bo bede mial zalatwiona po mniejszych kosztach. hmm jak z dieslem nie wyjdzie to moze kupie jakieś zwykłe "e36 320"
Awatar użytkownika
tomash
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: tomash »

Krzys bardzo dobrze napisał. Diesle w E36 są poprostu przestarzałe. Jeśli koniecznie chcesz diesla to już niestety zostają ci nowsze modele z literką "d".
IVAN

Post autor: IVAN »

Taka moja uwaga, jeśli jeździsz teraz 1.8 is to ja bym na Twoim miejscu kupił sobie min 2.5l bo różnice w spalani są minimalne (o ile są) :wink: a radość z jazdy lepsza :mrgreen:
bociek

Post autor: bociek »

a nie lepiej bezyna+gaz ??? skoro te diessle takie nie fifate sa ???
przemek

gaz to możne być do kuchenek lub zapalniczek nigdy w życiu bym nie założył gazu do samochodu
cybek1984

Post autor: cybek1984 »

ropa droga pozatym nie widzi mi sie diesel w e36 zapomnij to prehistoria pozajezdzadzne poodkrecame po 100 tys albo lepiej i na pewno spali swoje zamiast tego lepiej wziasc golfa 4 jakiegos pasata b5 czy a4 to owszem. Co innego z kolei takie ladnie e46 320d :D hmm to by bylo cos moje male marzonko, reasumując silnik diesla w bmw jak najbardziej ale dopiero od modelu e46 a co do gazu to warto pomyslec bo te lata kiedy auta na gaz sie co chwile dupczyly to juz minely dawno teraz lepiej na gazie chodza jak na beznynie jak dobra sekwencja jest no i ta kalkulacja litr benzyny 5 zl litr gazu 2 zl
ODPOWIEDZ