[Exx] Chińskie opony

Czyli wszystko o akcyzie, podatkach, ubezpieczeniach, prawie drogowym, porównania modeli, czy warto kupić BMW Exx, gadżety, ciekawostki, historia,nowości itp.
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

[Exx] Chińskie opony

Post autor: Krzys »

Uwaga na chińskie opony!

Powiększ zdjecie Powiększ zdjecie

Już nie tylko na autach ale także na produkcji tanich opon skupia się chińska branża motoryzacyjna. Niestety jak pokazały wyniki testów chińskie pneumatyki fatalnie spisują się w konfrontacji z europejskimi odpowiednikami.

Kenda KR-02 Komet potrzebuje dodatkowych 30 m drogi hamowania niż europejskie opony Jak wynika z raportu opracowanego przez fachowe, niemieckie pismo Auto Strassenverkehr cztery typy chińskich opon całkowicie oblały test porównawczy w porównaniu z oponami jednego z europejskich producentów. Wszystkie azjatyckie pneumatyki otrzymały notę "niepolecane przy kupnie".

Katastrofalne wyniki chińskie gumy otrzymały między innymi w teście maksymalnego hamowania z prędkości 100 km/h. Dla przykładu kosztujące na niemieckim rynku 44 EURO opony Kenda KR-02 Komet potrzebowały aż 91 metrów do całkowitego zatrzymania samochodu. Dla porównaniu opony Premium Contact 2 europejskiej firmy Continental, które również brały udział w teście, na wyhamowanie pojazdu z takiej prędkości potrzebowały odległość 65,10 m. Wyniki pozostałych chińskich pneumatyków oscylowały w granicach 80 m.

Również zjawisko aquaplaningu w przypadku podróżowania na chińskich oponach znacznie zwiększa ryzyko wypadnięcia z drogi. Azjatyckie produkty traciły kontakt z nawierzchnią przy 74 km/h, zaś podane dla przykładu wcześniej opony Continentala przy prędkości 87,6 km/h. Cztery chińskie typy opon zawiodły całkowicie także podczas testu maksymalnych prędkości. Najgorzej wypadła kosztująca 43 EURO Star Perfomer TNG HP w której indeks prędkości wynosi 240 km/h. POdczas testu opona pękła przy 230 km/h. Pozostałymi oponami biorącymi udział w teście były: Nankang Toursport XR-611 (40 EURO) i Goodride R-VH 680 (34 EURO).

Link do artykulu: http://moto.onet.pl/1499158,2217,artykul.html
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
Daniel
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Daniel »

Czytałem ten artykuł. Strach pomyslec jesli w niewiedzy sie kupi takie cos.
W rękach maszyny jesteśmy tylko zabawką !
scrozer

Post autor: scrozer »

Są jeszcze 1 gumy niby na licencji brigestone pod nazwą IronMan Type-Z (tez made in China )
Ja kupiłem 235/45/17/ 97Y .
Opory toczenia takie, że spalanie 1,5 litra wiecej hałas jakbym założył od traktora.
Wytrzymałem tydzień nie dało się na tym jeżdzić nie mówiąc już o szybszej jeździe.
1200zł myślałem ze w błoto poszło na szczęscie kupowałem u znajomego i za dopłatą wziołem Dunlopy także zeby nikt sie na nie czasem nie nadział.
ODPOWIEDZ