[E46] jak najprosciej zrobic car audio
[E46] jak najprosciej zrobic car audio
Witam
Wczoraj kupilem okazyjnie wzmaciacz i skrzynke do mojej bmki. Teraz sie zastanawiam jak to wszystko polaczyc. Wyciaglem oryginalne radio i niema w nim chinch-a, wiec bede zmuszony kupic jakis konwenter - zeby sie podpiac pod tylne glosnki, lub tez zmienic radio ( co mi za bardzo nie odpowiada ). Glowne moje zapytanie dotyczy przeprowadzenia kabli z napieciem od akumulatora do bagaznika, gdzie najlepiej poprowadzic te kable i czy trzeba cos wycinac ?? To samo tyczy sie kabli od radia do wzmacniacza w bagazniku. Z reszta mam nadzieje ze sobie dam rade Z gory dziekuje za dobre rady pozdrawiam
Wczoraj kupilem okazyjnie wzmaciacz i skrzynke do mojej bmki. Teraz sie zastanawiam jak to wszystko polaczyc. Wyciaglem oryginalne radio i niema w nim chinch-a, wiec bede zmuszony kupic jakis konwenter - zeby sie podpiac pod tylne glosnki, lub tez zmienic radio ( co mi za bardzo nie odpowiada ). Glowne moje zapytanie dotyczy przeprowadzenia kabli z napieciem od akumulatora do bagaznika, gdzie najlepiej poprowadzic te kable i czy trzeba cos wycinac ?? To samo tyczy sie kabli od radia do wzmacniacza w bagazniku. Z reszta mam nadzieje ze sobie dam rade Z gory dziekuje za dobre rady pozdrawiam
"...ciesz się tym co masz, nie wymagaj za wiele..."
PRFESJONALNY MONTAŻ ORAZ SERWIS INSTALACJI TV, TV-SAT
jak przjesc przez wnetrze to mniej wiecej sie orientuje. Nie wiem tylko gdzie przejsc ze srodka do komory silnika, bo jeszcze nie zdazylem nic rozebrac... xD
[ Dodano: 5 Listopad 2008, 23:04 ]
no i jeszcze mam jedno pytanie. w moim radiu mam jeszcze jedno miejsce na kostke. czy ktos moze mi powiedziec co sie tam podpina - czy nie jest to miejsce do podpiecia zmieniarki??
[ Dodano: 5 Listopad 2008, 23:04 ]
no i jeszcze mam jedno pytanie. w moim radiu mam jeszcze jedno miejsce na kostke. czy ktos moze mi powiedziec co sie tam podpina - czy nie jest to miejsce do podpiecia zmieniarki??
Jest trochę miejsca na kable przed licznikiem, ale z kablem wychodzisz z lewej strony (trochę lipa).zdziaszek pisze:jak przjesc przez wnetrze to mniej wiecej sie orientuje. Nie wiem tylko gdzie przejsc ze srodka do komory silnika, bo jeszcze nie zdazylem nic rozebrac... xD
Jak zdejmiesz wygłuszacze pod kierownicą to przy otwartej masce zobaczysz prześwitujące światło, proponuję gumową uszczelkę i pokombinować coś z prawej strony.
Schowek to 6 wkrętów, jedna wtyczka i masz fajny dostęp do komory silnika, dzieli Cię tylko blacha
Szkoda, że akumulator masz z przodu...
A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No wlasnie, wyjscie z lewej strony nie jest zbyt ciekawe, bo akumulator niestety z prawej.marcin602 pisze:Jest trochę miejsca na kable przed licznikiem, ale z kablem wychodzisz z lewej strony (trochę lipa).
Masz na mysli maly schowek z lewej strony pod kierownica, czy myslisz o normalnym schowku z prawej strony?? Jutro napewno bede szukal jakiegos dobrego miejsca do przejscia z kablemmarcin602 pisze:Jak zdejmiesz wygłuszacze pod kierownicą to przy otwartej masce zobaczysz prześwitujące światło, proponuję gumową uszczelkę i pokombinować coś z prawej strony.
Schowek to 6 wkrętów, jedna wtyczka i masz fajny dostęp do komory silnika, dzieli Cię tylko blacha
aaddriaannn pisze:masz siedzenia składane ? masz schowek na narty ? jak to u Ciebie wyglada ?
Niestety u mnie tylne siedzenie nie jest skladane, brak podlokietnika i schowka na narty. pod oparciem jest blacha.
aaddriaannn pisze:Co do orginalnego radia to musisz kupic ADAPTER RCA a te wyjscie w radiu to mozesz kupic przejsciowke i masz wejscie Aux i podlaczasz co chesz
No juz patrzylem po takim konwerterze i raczej sie na niego zdecyduje. a co do kupowania przejsciowki, to jest ona troche kosztowna i raczej poki co zostane przy kasecie z kabelkiem + odtwarzacz mp4. Bo jesli wydac 250zl na przejsciowke, to moze lepiej jeszcze troche dolozyc i zmienic radyjko
Zastanawia mnie jeszcze gdzie jest podlaczona zmieniarka do mojego radia, czy wogole mozna ja tam podpiac. Niedawno widzialem u znajomego w bmce takie same radio jak moje a w bagazniku mial zmieniarke - czego ja niestety nie posiadam.
Przed chwila na jednej aukcji na allegro wyczytalem ze kabel do zmieniarki powinien byc fabrycznie w kazdej e46, ale jakos mi sie w to nie chce wierzyc...
przejsciowke idzie samemu zrobic i to niejest wcale 250 zł wystarczy uzyc google.pl i sa solucje co i jak.zdziaszek pisze:No juz patrzylem po takim konwerterze i raczej sie na niego zdecyduje. a co do kupowania przejsciowki, to jest ona troche kosztowna i raczej poki co zostane przy kasecie z kabelkiem + odtwarzacz mp4. Bo jesli wydac 250zl na przejsciowke, to moze lepiej jeszcze troche dolozyc i zmienic radyjko
Zastanawia mnie jeszcze gdzie jest podlaczona zmieniarka do mojego radia, czy wogole mozna ja tam podpiac. Niedawno widzialem u znajomego w bmce takie same radio jak moje a w bagazniku mial zmieniarke - czego ja niestety nie posiadam.
Przed chwila na jednej aukcji na allegro wyczytalem ze kabel do zmieniarki powinien byc fabrycznie w kazdej e46, ale jakos mi sie w to nie chce wierzyc...
Co do kabla do zmieniarki to jest w kazdej schowany
Co do skrzyni w e46 jezeli niemasz składanych tylnich siedzen lub niemasz schowka na narty to skrzyni sie nie oplaca dawac bo efektu niema zadnego
Nie przyszlo mi to do glowy, dzieki za podpowiedz - napewno poszukamaaddriaannn pisze:przejsciowke idzie samemu zrobic i to niejest wcale 250 zł wystarczy uzyc google.pl i sa solucje co i jak.
Mozesz jeszcze podpowiedziec gdzie szukac kabelka ?? i czy np jest on zakonczony jakas wtyczka specjalna bmw czy mozna podpiac standardowa zmieniarke??aaddriaannn pisze:Co do kabla do zmieniarki to jest w kazdej schowany
A czy np wyciecie jakis otworow pod tylna polka by cos dalo, czy nie warto sie z tym bawic ??aaddriaannn pisze:Co do skrzyni w e46 jezeli niemasz składanych tylnich siedzen lub niemasz schowka na narty to skrzyni sie nie oplaca dawac bo efektu niema zadnego
jak otworzysz bagaznik to sciagnil lewy boczek i tam jest kabelek zakonczony wtyczka.zdziaszek pisze:Mozesz jeszcze podpowiedziec gdzie szukac kabelka ?? i czy np jest on zakonczony jakas wtyczka specjalna bmw czy mozna podpiac standardowa zmieniarke??
No i najwazniejsze ze nie podlaczysz zmieniarki innej niz z BMW no chyba ze zrobisz sobie inna wtyczke i bedzie ok.
co do skrzyni to musisz miec dobra i mocna skrzynie zeby bas przedostal sie do srodka a z wycinaniem to polecam wyciac cała blache za siedzeniami i bedzie kosmos wtedyzdziaszek pisze:A czy np wyciecie jakis otworow pod tylna polka by cos dalo, czy nie warto sie z tym bawic ??
Ostatnio co chwile jestem na polibudzie w gliwicach, wiec stamtad juz niemam daleko. pierw jednak jutro sproboje poszukac pod schowkiem, a jak nie bede wiedzial to napewno sie do Ciebie zgloszemarcin602 pisze:Gdyś miał bliżej, albo zajżysz przypadkowo w okolice Katowic to pokażę Ci jak ja mam to rozwiązane...
[ Dodano: 5 Listopad 2008, 23:57 ]
a mozna kupic jakies przejsciowki ? bo w sumie lezy mi w domu zmieniarka z kenwooda wiec dobrze by ja bylo wykorzystacaaddriaannn pisze:No i najwazniejsze ze nie podlaczysz zmieniarki innej niz z BMW no chyba ze zrobisz sobie inna wtyczke i bedzie ok.
sprzet jest dosc konkretny, choc skrzynia recznie robiona... Pierw sproboje i zamontuje. jesli jednak efekty beda nieciekawe to napewno pomysle o usunieciu ktorejs blachy Bo przeciez juz nieraz widzialem e46 z tuba w bagaziku a w srodku ekstra gralo a nie we wszystkich siedzenia sie skladaly... Juz sie nie moge doczekac az mi zacznie grac w autkuaaddriaannn pisze:co do skrzyni to musisz miec dobra i mocna skrzynie zeby bas przedostal sie do srodka a z wycinaniem to polecam wyciac cała blache za siedzeniami i bedzie kosmos wtedy
[ Dodano: 5 Listopad 2008, 23:59 ]
widze ze masz w podpisie e36 coupe. u ciebie tez jest blacha za siedzeniem ?? masz jakies sprzet w bagazniku ??Przygoda pisze:nic niewycinaj skoro tam to jest to musi byc
[ Dodano: 6 Listopad 2008, 22:28 ]
Tak jak wczoraj pisalem, dzis od rana zabralem sie za podlaczanie wzmacniacza i skrzyni basowej w mojej bmce. Wszystkie kable pochowane, napiecie przeciagniete, konwerter kupiony, sterowanie wzmacniacza tez znalezione w wolnym pinie w radiu no i przyszedl czas proby... I cisza... tak jak juz ktos wspominal bagaznik jest tak wytlumiony ze efekt jest mizerny... Jedynie przy glosniejszym graniu mozna sie domyslac ze w bagazniku jest sprzet. Stojac na zewnatrz slychac tylko odglos drgania tablicy rejestracyjnej... Dopiero po otwarciu klapy slychac efekty uzywania subwoofera...
Jutro pobawie sie jeszcze przy ustawieniach wszystkich parametrow we wzmacniaczu i zobacze co potem... Mysle ze chyba jednak trzebabedzie wyciac jakas blache - choc szkoda mi bardzo...
Stary co Ty gadasz ...Przygoda pisze:nic niewycinaj skoro tam to jest to musi byc
Moze ciac tak jak leci obramowanie (jak sciagniesz tylnia kanape, połke bedziesz wiedzial o co chodzi) e46 jest tak wygłuszona ze nawet jak dasz suba za 2 tys to nic nie usłyszysz w srodku .
inne e46 maja skladane siedzenia wiec maja tak samo wyciete jak bys to sam wyciał nie majac wersji z skladanymi wiec niema sie czego bac auto Ci sie nie sklapnie
pozdrawiam