[E46] montaz "ksenonu" w zwyklych lampach

Modernizacje mechaniczne jak i stylistyczne. (Nie AGRO!!!)
Swobi

Post autor: Swobi »

Debili nie brakuje...życie...
Piotrek i Ewcia

Post autor: Piotrek i Ewcia »

Według tego co pisze na stronie polskajazda.pl to właściciel tego auta to niespelna 20 letni chłopaczek... Pewnie nawet nie zdaje sobie sprawy z tego że przez te jego oczojebne światełka może kogos zabić.
BlooMen

Post autor: BlooMen »

Oby zdał sobie sprawę przed "po fakcie".
Awatar użytkownika
zdziaszek
Zaawansowany forumowicz

Post autor: zdziaszek »

niestety chyba w każdej miejscowości się tacy debile zdarzają... ;/
"...ciesz się tym co masz, nie wymagaj za wiele..."

PRFESJONALNY MONTAŻ ORAZ SERWIS INSTALACJI TV, TV-SAT :)
-=0zi=-

Post autor: -=0zi=- »

Apropo zapytania usera zdziaszek już sprzed pół roku... pokażcie mi ludzie gdzie w polskim kodeksie o ruchu drogowym jest napisane, że pojazd mechaniczny z dołożonymi światłami xenonowymi musi posiadać spryskiwacze i zestaw samopoziomujący? Będę Wam bardzo wdzięczny jak Wam się uda coś takiego znaleźć i mi pokazać :wink: Pozdro i czekam na odpowiedź
Piotrek i Ewcia

a ja znalazłem taki artykuł odnośnie montarzu xenonów...

Obrazek
-=0zi=-

I właśnie dlatego proszę Was żebyście mi pokazali gdzie w polskim kodeksie przepisów o ruchu drogowym jest napisane, że pojazd mechaniczny z dołożonymi światłami xenonowymi musi posiadać spryskiwacze i zestaw samopoziomujący...a jak Was policja zatrzyma proście o to samo... jak narazie nie ma na to przepisu...stacje diagnostyczne się boją i nie chcą wystawiać badań technicznych pojazdom z zamontowanym zestawem xenonowym bo to poprostu kontrowersyjna sprawa, która w świetle prawa jest legalna ale w świetle 99% policjantów jest to łamanie przepisów o ruchu drogowym... dla mnie zestaw xenonowy musi posiadać soczewkę (wiadomo że soczewka skupia światło a zwykły reflektor je rozprasza) po to żeby nie oślepiać kierowców jadących z naprzeciwka i tyle... bo zestaw czyszczący ja mogę mieć w schowku (szmatka i woda tez może być zestawem czyszczącym). Pozdro
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

-=0zi=-, na pudelku w ktorym byly moje xenony pisze ze te swiatla sa do jazdy w ruchu zamknietym, a nie do ruchu ulicznego. Zreszta zawsze woze zapasowe zarowki jak by sie doczepili wiec zawsze moge wymienic na szybko.
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
-=0zi=-

Krzys oczywiscie przezorny zawsze ubezpieczony i czasem lepiej skulić ogon pod siebie i wymienić żarówki niż się kłócić bo jak wiadomo jesteśmy z góry na pozycji przegranej podczas kontroli drogowej :???: ale jeśli tylko mamy podbite badania techniczne to jesteśmy górą
Piotrek i Ewcia

Ozi ok... niby nie ma w kodeksie jasno napisane że auta starsze nie mogą być doposażone w zestawy oświetlenia xenonowego, ale jest chyba przepis mówiący że auto ma posiadać oświetlenie nie zagrażające innym użytkownikom ruchu drogowego (czyli nie oślepiające)

Także tu intrpretacja oświetlenia xenonowego zależy tylko i wyłacznie od policjanta który nas zatrzyma do kontroli. Jednakże tak jak pisze w tym artykule jeśli jakaś stacja diagnostyczna wystawi kwit że oświetlenie jest homologowane to nie powinno być problemów... ale niestety ciężko będzie znaleźć diagnoste który taki kwit wystawi.

Ja sam mysle nad założeniem xenonu 6000k, tylko wacham się bo nie wiem własnie jak to będzie z przeglądami :/
-=0zi=-

Wiesz co prześledziłem już kodeks w poszukiwaniu informacji na ten temat i tego co Ty piszesz nie udało mi się doczytać :smile: ale...światło nie oślepiające czyli jakie? bo dla mnie wiele aut z standardowymi żarnikami oślepia bardziej niż xenon dobrze ustawiony... prawda jest taka ze jeśli tylko linia światła jest ustawiona jak należy przez diagnoste na przyrządzie pomiarowym to nie ma szans żeby taki reflektor oślepiał... wszystko kwiestia prawidłowego ustawienia :wink: Moim skromnym zdaniem :smile:
Awatar użytkownika
zdziaszek
Zaawansowany forumowicz

Post autor: zdziaszek »

-=0zi=- pisze:prawda jest taka ze jeśli tylko linia światła jest ustawiona jak należy przez diagnoste na przyrządzie pomiarowym to nie ma szans żeby taki reflektor oślepiał... wszystko kwiestia prawidłowego ustawienia
wg mnie nawet diagnosta nie ustawi dobrze normalnego reflektora nie posiadajacego soczewki w ktorym zamontowany jest ksenon... Swiatlo bedzie sie rozpraszac...
Ale to tylko moje zdanie.
"...ciesz się tym co masz, nie wymagaj za wiele..."

PRFESJONALNY MONTAŻ ORAZ SERWIS INSTALACJI TV, TV-SAT :)
BlooMen

Post autor: BlooMen »

A ja się dowiedziałem i jestem w 99% pewny ze ziomek od białego Peugeot`a jest strażakiem :] Więc przy kontroli będzie "Cześć" "Cześć" i sprawa załatwiona :/ Jak go jeszcze raz spotkam jak myje samochód przy jednsotce to sobie z nim porozmawiam bo wczoraj to mnie troche przytkało... :)
Maver

Post autor: Maver »

W polsce trzeba miec do ksenonów tak:

- samopoziomowanie
- soczewke
- spryskiwacz

Policjanci widzac dzialajacy spryskiwacz i soczewki z reguly nie czepiaja sie o samopoziomowanie.......

A samopoziomowanie mozna bardzo latwo sprawdzic, kaze zgasic swiatla odczekac chwile i zapalic i widac jak te lampy sie ustawiaja......

Ogolnie HID w soczewce - jak najbardziej

W zwyklej lampie - nie nie i jeszcze raz nie.
Artur330d

Post autor: Artur330d »

Jak chcesz wiedzieć o co policja się czepia co od świateł pseudo ksenonowych napisz na prv lub gg, przedstawię ci parę rozporządzeń na ten temat. Druga rzecz ja tez mam auto bez ksenonów kupiłem sobie ostatnio zestaw żarówek philipsa H7 xenon effect i bardzo ładnie świecą. Światło jest białe bardzo ładne, nie oślepiasz innych uczestników ruchu drogowego i każdy jest zadowolony ty bo masz lepsze światło a inni że ich nie oślepiasz.
ODPOWIEDZ