[E30] Falują obroty i przerywa

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
-=0zi=-

[E30] Falują obroty i przerywa

Post autor: -=0zi=- »

Chłopaki może ktoś z Was już się spotkał z tą dolegliwością...na wolnych obrotach silnik faluje (słychać, że nie chodzi na wszystkie gary) i przy przyspieszaniu rzuca autem (bo też nie chodzi na wszystkie gary) są momenty, że załapie i chodzi dobrze ale to tylko na chwile... a jak jade spokojnie i obroty trzymam w granicach 2-3 tys. jest w porządku. Świece nowe, przewody nowe, kopułka z palcem sprawna, przepływomierz sprawny i wyczyszczony, podobnie silniczek krokowy... jedyne co muszę jutro zrobić to wymienić przewód masowy bo mi rano nie chciała odpalić ale to raczej nie ma nic wspólnego z takimi objawami silnika... PORAD¬CIE COŚ BO OSZALEJE jak mam tak jeździć... Pozdro
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

A sonda lambda???

To mi wpadlo do głowy jako pierwsze :lol:
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
pawel-e34
Zaawansowany forumowicz

Post autor: pawel-e34 »

wymień silnik krokowy, pożycz od kogoś kto ma ten sam motor i zobacz wtedy. W mojej e30 czyszczenie silnika krokowego nic nie pomagało.
AUTO KONSERWACJA PODWOZIOWA...chcesz wiedzieć więcej, pisz na prv lub GG.
-=0zi=-

Silnik krokowy jest sprawny, sonda była mierzona i też jest w porządku... nie wiem dlaczego ale wydaje mi się, że troche za duże mam luzy na zaworach i dlatego tak się dzieje... co o tym myślicie...

[ Dodano: 11 Kwiecień 2009, 20:19 ]
A właśnie znacie kogoś kto mógłby mi bunie podpiąć pod kompa i sprawdzić :wink:
rapanu

Post autor: rapanu »

Witam nieznam sie tak super na naszych autkach ale mialem cos podobnego tylko ze mi sie bardziej to objawialo jak byla wieksza wilgotnosc powietrza.podpinales autko pod orginalne urzadzenie diagnostyczne czy pod jakis wynalazek z alegro?silniczek jak masz wyczyszczony to faktycznie sproboj podstawic od kogos inny choc on niemial by wplywu na dlawienie silnika tylko na falujace niskie obroty.co do przeplywomierza to dobrze by bylo jakbys umial podstawic od kogos komu dobrze autko pyka mi tez komp pokazywal ze przeplywka jest oki a byla walnieta i dopiero wymiana na sprawny dala efekt.Co do sady lambda to tez odniej faluja obroty ale mysle ze w razie jej uszkodzenia poczulbys wiekrze spalanie.
Awatar użytkownika
kisol
Zaawansowany forumowicz

Post autor: kisol »

skoro Ci na wolnych obrotach nie chodzi na wszystkie garki to warto sprawdzic ktora rurka wydechu sie mniej lub wogole nagrzewa wtedy wiesz gdzie szukac czy zawory tego cylindra czy moze wtryskiwacz paliwa .co do krokowego to po wcisnieciu pedalu gazu na maxa on juz nie dziala reguluje dawke powietrza dla wolnych obrotow
pastuch

Post autor: pastuch »

A jak dla mnie to któras cewka Ci padla, mialem to samo u siebie takie same objawy, podjechalem do serwisu BMW Katowice , diagnoza w 1 h, wymiana cewki na 6 cylindrze i chodzi jak przszczólka :] pozdrawiam
Luki_dg

Post autor: Luki_dg »

pastuch pisze:A jak dla mnie to któras cewka Ci padla, mialem to samo u siebie takie same objawy, podjechalem do serwisu BMW Katowice , diagnoza w 1 h, wymiana cewki na 6 cylindrze i chodzi jak przszczólka :] pozdrawiam
W tym aucie jest jedna cewka i rozdzielacz zapłonu to stare m20b20
-=0zi=-

Dobra to wiem już, że najprawdopodobniej sonda padła bo maszyna pali jak dzika, a poza tym jak rozebraliśmy przepływkę jeszcze raz to się okazało, że na biegu jałowym jest wychylona o 1/4 na skali... jak ją skręciliśmy do zera to silnik nie do opanowanie...gaśnie odrazu... także prośba gorąca do Was... nie ma ktoś sondy na 4piny na zbyciu?? Sprawa BARDZO PILNA :neutral:
ODPOWIEDZ