[Exx] TMC BMW a nasze drogi

Czyli wszystko co dotyczy elektryki w naszych BMW!
Artur330d

[Exx] TMC BMW a nasze drogi

Post autor: Artur330d »

Powiedzcie mi jak dziala w naszych i ogolnie innych krajach powiadamianie o korkach TMC?
Ostatnio zmieniony 2009-05-07, 20:52 przez Artur330d, łącznie zmieniany 1 raz.
Paffcio

Post autor: Paffcio »

podpinam sie pod pytanie, ale z tego co slyszalem u nas nie dziala :(
Awatar użytkownika
PrzemaS
Zaawansowany forumowicz

Post autor: PrzemaS »

Dokładnie. Funkcja Traffic Message Channel (TMC) nie jest dostępną na terenie RP. Pomimo, że urządzenia obsługują to nie działa to w Polsce. Znakomicie natomiast sprawdza się np w Niemczech. Używam Becker Traffic Assist Z201 i ma on TMC. Niestety nigdzie u nas nie było mi dane tego wypróbować. Jak wspomniałem wcześniej dobrze się sprawuje u zachodnich sąsiadów (chociaż treść komunikatów mogła by być nieco bardziej precyzyjna).
Jako pocieszenie mogę tylko dodać, że trwają gorączkowe pracy nad wprowadzeniem u nas systemu....
Znalazłem ciekawy artykuł tej sprawie http://ralphocean.wordpress.com/2008/11 ... w-sprawie/
Artur330d

To źle niestety. A jedno mnie zastanawia, a mianowicie w trakcie jazdy na wyświetlaczu nawigacji raz to TMC jest w kolorze niebieskim jak inne ikony a raz pomarańczowym, stąd myślałem ze to działa u nas w Polsce a ja po prostu nie umiem tego obsługiwać.
Paffcio

u mnie na czerwono :neutral:
Artur330d

Albo czerwony to jet, nieważne ale wygląda że jakby coś się miało dziać. A jak to wyświetla te informacje w innych krajach ?? W jaki sposób ?
Awatar użytkownika
PrzemaS
Zaawansowany forumowicz

W mojej navi działa to w ten sposób, że najpierw jest komunikat głosowy i na ekranie jest ikonka z opisem co się dzieje (np jakieś zwężenie drogi na autostradzie, korek, wyłączenie danego pasa ruchu itp). Informacje są w miare dokładne, ale i też czasami zdarza się że informuje o korku którego jego już nie ma...ale ogólnie funkcja na plus
Paffcio

ale to nie w Polsce Przemek ???
Awatar użytkownika
PrzemaS
Zaawansowany forumowicz

nie nie, ja mówię o innych państwach

[ Dodano: 9 Maj 2009, 00:13 ]
TMC jest dostepna w Austrii, Belgii, Danii, Francji, Niemczech, Włoszech, holandii, Hiszpanii, Szwecji, Szwajcarii
ODPOWIEDZ