witam. Mam maly problem.
wczorja w nocy jechalem sobie ok 180km/h i musialem gwaltownie hamowac i w pewnym momencie moj pedal hamulca zrobil sie miekki tzn taki jak przy odpowietrzaniu hamulcy...
i do teraz jest taki sam, hamulce sa tylko ze slabsze bo przy mocniejszym nacisnieciu pedal sie zapada... zdjalem kolo i widac ze z czegos cieknie ale nie znam sie do konca na tym ....
moglby ktos mi doradzic co to moze byc i w razie czego co trzebaby wymienic ...
[E36] cieknacy plyn z lewego docisku od hamulca przod
[E36] cieknacy plyn z lewego docisku od hamulca przod
Ostatnio zmieniony 2009-09-28, 17:43 przez m3fist0, łącznie zmieniany 1 raz.
Po pierwsze sprawdż czy pompa nie puszcza na sekcjach.
po drugie sprawdz czy przypadkiem nie masz walnietych cylinderków z tłoczkami no i oczywiście czy masz płyn, jak cieknie to pewnie z przewodu hamulcowego i płynu możesz nie mieć a układ sie zapowietrzył, wiec sprawdż zbiorniczek na płyn hamulcowy.
Pożniej tylko czeka cię odpowietrzenie układu i tyle
Aha zapomniałbym sprawdz jeszcze to: Może być nieszczelna pompa vacum.Odłącz wąż co wchodzi do serwa pod zbiorniczkiem płynu hamulcowego i zatkaj go kciukiem przy włączonym silniku - powinien zassać Ci kciuk na wolnych obrotach, jak nie to jest nieszczelność.
powodzenia
po drugie sprawdz czy przypadkiem nie masz walnietych cylinderków z tłoczkami no i oczywiście czy masz płyn, jak cieknie to pewnie z przewodu hamulcowego i płynu możesz nie mieć a układ sie zapowietrzył, wiec sprawdż zbiorniczek na płyn hamulcowy.
Pożniej tylko czeka cię odpowietrzenie układu i tyle
Aha zapomniałbym sprawdz jeszcze to: Może być nieszczelna pompa vacum.Odłącz wąż co wchodzi do serwa pod zbiorniczkiem płynu hamulcowego i zatkaj go kciukiem przy włączonym silniku - powinien zassać Ci kciuk na wolnych obrotach, jak nie to jest nieszczelność.
powodzenia
Latać bokiem to jo lubia wtedy w nosie sobie dłubia
Chroń mnie Boże przed mym samym bo pod maską mam barany
no i zgadzam sie z Tobą w całej rozciągłości tylko pisałem co może być nie takSobik pisze:poprostu trzeba dokładnie sprawdzić cały układ hamulcowy i usunąć awarie.
ale wydaje mi się ze cylinderki bedą walnięte
Latać bokiem to jo lubia wtedy w nosie sobie dłubia
przed wszystkim trzeba sie zajac tymi cieknietymi elementami bo to nie jest normalne wyciek z ukl hamulcowego pewnie poszly uszczelnienia a przy takich hamowaniach potrafi sie zagotowac plym wytwazaja sie wtedy pechezyki powietrza i efekt taki jak zapowietrzone wiec zmien se plyn na lepszy jak chcesz w taki sposob jezdzic