[E46] katalizator dzwoni na zimno

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
luki e 46
Małopiszący

[E46] katalizator dzwoni na zimno

Post autor: luki e 46 »

Witam.Jak w temacie po odpaleniu auta na zimno" dzwoni katalizator"-najprawdopodobniej.Gdy się nagrzeje "dzwonienie"ustaje.Moje pytanko,czy jeśli wybebeszę katalizator,praca silnika będzie prawidłowa?No i jak go wybebeszyć?.Z góry dziekuję.Czy wogóle w tym modelu taka operacja jest fizycznie możliwa? http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=18&fg=10
Ostatnio zmieniony 2009-11-06, 16:14 przez luki e 46, łącznie zmieniany 1 raz.
Swobi

Post autor: Swobi »

można zamiast kata wsadzić strumienice, ludzie którzy się zajmują sprzedażą napewno pomogą Ci dobrać odpowiednią.Bo nowy kat będzie drogi w cholere a używka niewiadomo ile pośmiga.
luki e 46
Małopiszący

A sondy lambda?sa 2 za katem i przed nim?czy mieszanka bedzie prawidloiwa?jakies namiary na szpeca od wydechów z mojego okregu?dzieki
Ostatnio zmieniony 2009-11-06, 16:32 przez luki e 46, łącznie zmieniany 1 raz.
Swobi

w tym temacie Ci nie pomogę, ale ja mam wycięte oba, sondy wsadzone i wszystko chodzi jak należy, nawet na Lpg
luki e 46
Małopiszący

spoko dzieki,a jak wychodzi diagnoza spalin na przegladzie?
Swobi

luki e 46 pisze:spoko dzieki,a jak wychodzi diagnoza spalin na przegladzie?
:DD dobre pytanie :DD w Sosnowcu diagności nie mają takich urządzeń :DD
lockbud

Post autor: lockbud »

Lepiej upewnij się czy to katy napewno ja wymieniłem dwa i dalej dzwoniło okazało się że kolektor w dolnej części zbudowany jest z dwóch rur, jedna w drugiej i ta wewnętrzna się przepaliła na łaczeniach i dzwoniła wystarczyło tępym przecinakiem pozagniatać zewnętrzną rurę i po sprawie 5min roboty, szkoda tylko że najpierw wymieniłem 2 katy. Co prawda w e38 może być inaczej niż u ciebie ale warto mieć to na uwadze pozdro....
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

Jeśli to katalizator to ciężka sprawa.
Wymiana owszem jak pisał Swobi - droga (ok.2-4 koła w zależności od stanu)
sama wymiana jest skomplikowana bo trzeba unieść silnik, no i czujniki mogą wariować bo będzie inna temperatura przed katalizatorem i za nim :((( i komputer dostanie mylne informacje...
Rozmawiałem z kolesiem, który otarł się o podobny temat i sprawa u niego wyglądała właśnie w przedstawiony sposób.
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ODPOWIEDZ