[E46] 320d 136 KM Nierówna praca, biały gęsty dym

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
pazura
Maniak forumowy

[E46] 320d 136 KM Nierówna praca, biały gęsty dym

Post autor: pazura »

Witam! Mogę się podzielić niemiłymi doświadczeniami jakie mnie niedawno dopadły... Mianowicie usterki opisane w temacie plus brak mocy, oraz brak reakcji na dodanie "gazu"... Przyczyna? Pompa wtryskowa, po regeneracji wszystko wróciło do normy :) Na forach wiele się naczytałem większość pisała: 100% uszczelka pod głowicą.. 100% turbina, wtryski itd... U mnie wyglądało to tak: komputer pokazywał opóźniony kąt wtrysku, nastawnik w pompie był w porządku, wina tkwiła w samej pompie.
Ostatnio zmieniony 2009-10-17, 20:08 przez pazura, łącznie zmieniany 1 raz.
cziter

Post autor: cziter »

a powiedz mi czy miałeś tez problemy z nierównomiernym przyśpieszaniem?? np. przy 2900 obr przywieszał sie minimalnie??
i podziel sie jaki koszt był regeneracji?? i gdzie to robiłes??
pazura
Maniak forumowy

o przyspieszeniu nie było mowy, gdyż samochód strasznie przerywał.. Robiłem to u takiego gościa z Golasowic, ktos powie wiocha itd., lecz gościu zna sie na rzeczy. W towim przypadku sprawdz pierw EGR, kiedys miałem podoby problem ale czyszczenie / zaslepienie EGR pomoglo, namiary na mechanika mam telefoniczne. moge podeslac zainteresowanym.
CICHY
Zaawansowany forumowicz

Post autor: CICHY »

Witam! Ja mam taki sam problem jak cziter. Przy ok 2900 obr traci moc, zamula do 3000 obr i juz pozniej jest ok. Miałem czyszczony EGR, niby turbina w porządku ale się tak właśnie zawiesza. Czy to możliwe że pompa padła?
...z pasji do samochodów, z miłości do BMW...

Obrazek
pazura
Maniak forumowy

hmm raczej pompa nie, a wymieniałeś ODME? Najlepiej podłącz do komputerka i zobacz parametry ( u mnie przy uszk. pompie opóźniał się wtrysk paliwa) niestety z tym Ci nie pomogę :(
ODPOWIEDZ