[E46] Podłączenie wzmacniacza do seryjnego radia bmw

Problemy, porady oraz projekty sprzętu car-audio, PC-car.
Porady związane z alarmami, nawigacją i T V w samochodzie.
Awatar użytkownika
Adamos
Zaawansowany forumowicz

[E46] Podłączenie wzmacniacza do seryjnego radia bmw

Post autor: Adamos »

Mam pytanie czy da się.. lub czy ktoś podłączał wzmacniacz (np.jbl) pod oryginalne radio cd w e46? Chciałbym wrzucić jakąś skrzynie do bagażnika bez zmiany seryjnego radyjka i pytam czy jest w ogóle taka możliwość jeżeli tak to co bym potrzebował?
Ostatnio zmieniony 2009-11-22, 18:19 przez Adamos, łącznie zmieniany 1 raz.
DAS IS DAS ...B M W
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

Można, można...
Adaśko pisze:co bym potrzebował?
Przejściówkę z allegro za jakieś 20-25zł (albo samemu kombinować)
Kpl. chinch bez remo
Kabel ø10 Długość: w zależności od tego gdzie masz aku
Bezpiecznik z oprawką i trochę konektorów.

Nie napisałeś jakie masz radio.
Ponoć jest różnica w przejściówkach (chociaż nie wiem dlaczego) między CD, a kaseciakami.
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Awatar użytkownika
zdziaszek
Zaawansowany forumowicz

Post autor: zdziaszek »

¯eby podłączyć wzmacniacz pod oryginalne radio z e46 nie posiadająca wyjścia Line Output (gniazda chinch) potrzebne jest dokupienie tzw konwertera (np. takiegi: http://allegro.pl/item818698735_konwert ... tanio.html ). Urządzenie to podpina się pod kable łączące radio z normalnymi głośnikami (czyli kable z sygnałem wzmocnionym). Obniża ono wzmocnienie sygnału i poprzez wtyki i kabel chinch przekazuje słabszy sygnał do wzmacniacze poprzez kable chinch. W standardzie posiada ono przeważnie jeszcze 2 potencjometry za pomocą których można sterować osobno wzmocnieniem na każdym kanale.
Stosując to urządzenie musimy jeszcze dodatkowo pociągnąć od radia do wzmacniacza kabelek sterujący załączeniem wzmacniacza po włączeniu radia (jak coś to mogę sprawdzić w który pin w kostce radia to podpiąć).

Innym rozwiązaniem w którym nie trzeba kupować konwertera jest wyprowadzenie z radia wyjścia niewzmocnionego Line Out poprzez podpięcie się do płytki w środku radia. Później od razu od radia można pociągnąć kabel chinch aż do wzmacniacza, przy kabelku tym z reguły od razu jest kabelek sterowniczy do wzmacniacza, który też podpinamy do odpowiedniego pina w radiu.

Jeśli chodzi o to drugie rozwiązanie to za kilka dni będę je testował u siebie, bo w poprzedniej e46 miałem konwerter ale jakość audio pozostawiała jeszcze życzenia... W zeszłym tygodniu dałem radio do kolegi który wyprowadzi mi z niego kabelki a dodatkowo jeszcze kabel Line In i zobaczymy co z tego będzie. Wzmacniacz i skrzynka już czekają a ja też... :D

Jak byś miał jeszcze jakieś pytania to pisz a na ile będę umiał na tyle pomogę... :)
"...ciesz się tym co masz, nie wymagaj za wiele..."

PRFESJONALNY MONTAŻ ORAZ SERWIS INSTALACJI TV, TV-SAT :)
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Ja jednak polecam opcję o wiele prostszą...
...ale forum to forum.

zdziaszek, mogłeś się skontaktować wcześniej, może zaoszczędzilibyśmy Ci trochę czasu i zbędnych kombinacji :wink: :wink: :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Adamos
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Adamos »

Nie wiem dokładnie co to za model wiem tyle że odtwarza tylko Cd ,mp3 niestety nie,co do Akumy mam w bagażniku.Zdziaszek ja raczej sam nie będę kombinował z podłączeniem radia tą 2 opcją bo podejrzewam że nie zrobie tego sam.. Najlepiej chyba jak kupi się ten konwerter i tak to podłączyć.(Zdziaszek gdybyś sprawdził ktory sterujący który pin w kostce radia to podpiąć to byłbym zadowolony) dzięki z góry za wszelkie info :wink:
DAS IS DAS ...B M W
Awatar użytkownika
zdziaszek
Zaawansowany forumowicz

Adaśko pisze:Zdziaszek gdybyś sprawdził ktory sterujący który pin w kostce radia to podpiąć to byłbym zadowolony) dzięki z góry za wszelkie info :wink:
Oki, niema sprawy :) W środę lub w czwartek postaram się to zrobić :)
_Marcin_ pisze:zdziaszek, mogłeś się skontaktować wcześniej, może zaoszczędzilibyśmy Ci trochę czasu i zbędnych kombinacji :wink: :wink: :wink:
Miałem z przejściówką (czyli konwerterem) tak jak mi kiedyś poleciliście i nie byłem z tego zadowolony i dla odmiany robię wyprowadzenia z radia :DDDD Poza tym takie drobne kombinacje i podłączenia to dla mnie żaden kłopot :)

Jak będę już miał wszystko podłączone to na pewno podzielę się moją opinią które rozwiązanie lepsze :)

Adaś jak byś tylko potrzebował jakiejś pomocy w podłączeniu całego sprzętu to daj znać a ja Ci postaram się pomóc :))))

Awatar użytkownika
Krisstoff
Maniak forumowy

Post autor: Krisstoff »

A jak wyglądała by sprawa u mnie? Mam fabryczny system hi-fi harman/kardon, ale przydałby się dodatkowy bass do bagażnika :D :twisted:
Obrazek
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Krisstoff pisze:A jak wyglądała by sprawa u mnie? Mam fabryczny system hi-fi harman/kardon,
Podobnie jak wyżej ;)
Kombinacje większe lub mniejsze, a wszystko zależy od jednostki sterującej jaką masz...
Ogólnie żaden problem ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Krisstoff
Maniak forumowy

Bo w zestawie H/K jest już chyba wzmacniacz o ile się nie mylę, więc radio chyba takie wyjście powinno posiadać?

Radio mam takie:
Obrazek
Kaseciak z nawigacją i zmieniarką w bagażniku
Obrazek
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

To nie problem, a nie myślałeś żeby wsadzić skrzynię aktywną???
Poszukaj sobie czegoś na allegro:
http://www.allegro.pl/listing/search.ph ... ia+aktywna

I do tego kabelki:
http://www.allegro.pl/item819216089_zes ... ywnej.html
Obrazek

Awatar użytkownika
zdziaszek
Zaawansowany forumowicz

_Marcin_ pisze:To nie problem, a nie myślałeś żeby wsadzić skrzynię aktywną???
Ja akurat jestem zwolennikiem skrzyni pasywnych i do tego osobny wzmacniacz :)
Krisstoff pisze:A jak wyglądała by sprawa u mnie? Mam fabryczny system hi-fi harman/kardon, ale przydałby się dodatkowy bass do bagażnika
Cd Twojego radia to najprościej byłoby ściągnięcie listwy ozdobnej, odkręcenie dwóch śrub z radia i sprawdzenie jakie wyjścia posiada :) Być może że nie będzie potrzeby podpinania czegokolwiek dodatkowego ani żadnych przeróbek.

Jak coś to zawsze możemy sprawdzić i się coś wykombinuje... :DDDD

Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

zdziaszek pisze:jestem zwolennikiem skrzyni pasywnych i do tego osobny wzmacniacz
Podobnie jak i ja :P
(przy najbliższej okazji dam Ci posłuchać jak powinno brzmieć)
Ale aktivy to najnmiejsza linia oporu...
Obrazek

Awatar użytkownika
zdziaszek
Zaawansowany forumowicz

_Marcin_ pisze:
zdziaszek pisze:jestem zwolennikiem skrzyni pasywnych i do tego osobny wzmacniacz
Podobnie jak i ja :P
(przy najbliższej okazji dam Ci posłuchać jak powinno brzmieć)
Ale aktivy to najnmiejsza linia oporu...
No, to mnie cieszy :D I nie wiem po co Krisstoffowi oferujesz aktiva, to nasz człowiek i ma mieć porządnie, tym bardziej ze co chwilę jeździ mi po wsi i nikt nie chce później wstydu mieć :P :D

Awatar użytkownika
Krisstoff
Maniak forumowy

Jak będe miał troche wolnego ze szkołą to napisze do Ciebie i sie zgadamy zdzichu ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
zdziaszek
Zaawansowany forumowicz

Krisstoff pisze:Jak będe miał troche wolnego ze szkołą to napisze do Ciebie i sie zgadamy zdzichu ;)
niema sprawy... :)

ODPOWIEDZ