Mechanik od TDS

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Kamilbc
Zaawansowany forumowicz

Mechanik od TDS

Post autor: Kamilbc »

Witam, czy ktos posiada moze namiary na jakiegos sprawdzonego dobrego mechanika od diesli konkretnie TDS z 93 roku potrzebuje go podlaczyć DISem i ustawić dawke paliwa i pompe, cena nie gra roli ma byc zrobione dobrze :) mile widziane z okolic okregu Rybnika Gliwic..
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

Ja od wielu lat serwisowałem swoje TDS w Stanowicach Serwis Diesel Andrzej Groborz Tel.605-630-694

A jeszcze zapytam co masz za problem że chcesz ustawiać dawkę paliwa ?
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
Kamilbc
Zaawansowany forumowicz

Wymianialem pompe i po ustawieniu na "sluch" albo mi gasnie bo ma za mala dawke a jak ustawie troche za duzo w druga strone to dziwnie sie wkreca na obroty i na niskich obrotach kuleje. Nie umie wyczuc odpowiedniej dawki dlatego potrzebuje kompa. Pompe mam ok nie cieknie pali ladnie
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Co do samego ustawienia nastawnika jest to trudne ponieważ wystarczy przesunąć go o setne milimetra aby uzyskać pożądany efekt niestety jest to urok układu EDC
układy HDK sa to układy mechaniczne nie posiadające potencjometru więc mniej z nimi problemu.

Jeżeli próbujesz sam ustawić dawkę nie odkręcaj zbyt mocno nastawnika i próbuj go przesunąć długim kawałkiem np. przedłużki z klucza nasadowego bo jak wiadomo kolektor ssący troszkę przeszkadza w tym zabiegu pamiętając że Zmniejszamy dawkę przesuwając go w stronę chłodnicy Zwiększamy do tyły :wink:

Fajnie że sam coś majsterkujesz przy tym silniku bo nie sztuka jest wszystko robić u mechaników ale samemu coś działać nabywać nowego doświadczenia :grin:
Daj znać czy ogarnąłeś temat :wink:
Awatar użytkownika
TDS-ik
Zaawansowany forumowicz

Post autor: TDS-ik »

A masz komputer pokładowy, który pokazuje spalanie? Bo wtedy łatwiej ustawiać. Ja robię tak. Odpalam auto, luzuje o pół obrotu śrubki od nastawnika i teraz sprawdzenie jak reaguje na pedał gazu jeśli wcale to dawka jest za mała( na obc pokazuje spalanie w okolicach 3,4 L/H), delikatnie stukając przesuwamy w stronę grodzi jeśli przesadzisz to auto zgaśnie i wszytko od nowa :P. Jeśli ustawisz za dużą ( na obc pokazuje spalanie w okolicach 0,0-0,2 L/H) auto będzie dymiło, dużo paliło, na wolnych będzie trzepało motorem i tak samo jak będzie schodził z obrotów też będzie nim trzepało. Idealnie ustawiona dawka to żadne z wyżej opisanych objawów ( na obc pokazuje spalanie w okolicach ciepły 0,6 L/H zimny 0,8-1,0L/H) u mnie była za każdym razem dawka na słuch i obc ustawiana.
Kamilbc
Zaawansowany forumowicz

Właśnie mam małe OBC nie pokazuje mi spalania a komputery i urzadzenia diagnostyczne ktore posiadam nie potrafia sie polaczyc z autem...Właśnie teraz mam tak że telepie mi na wolnych obrotach jak pukne lekko w druga strone to chodzi ladnie rowno ale gdy np. skrece kierownica to zgasnie. Ale wiem ze nastawnik tez nie jest juz w najlepszej formie bede go regenerowal za miesiac ale do tego czasu chciałem zeby auto mi ladnie chodzilo w miare mozliwosci. Takze nie wiem czy jest zuzyty na tyle nastawnik czy nie potrafie trafić miedzy za duza a za mala dawka :)
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

A powiedz czy jak zapalisz światła na postoju lub włączysz jakikolwiek odbiornik prądu zaczyna ci falować ?
Awatar użytkownika
TDS-ik
Zaawansowany forumowicz

Post autor: TDS-ik »

Jak Ci telepie to masz dawkę za dużą.
... obrotach jak pukne lekko w druga strone to chodzi ladnie rowno ale gdy np. skrece kierownica to zgasnie.
a jak tak ustawisz to normalnie reaguje na gaz czy z dużym opóźnieniem? Gaśnięcie pod obciążeniem to objaw uszkodzonego nastawnika, tylko ich się nie regeneruje, można spróbować wyczyścić.
Kamilbc
Zaawansowany forumowicz

German, tak chwile faluje ale po chwili przestaje dlatego mowie ze nastawnik nie jest w najlepszym stanie.
TDS-ik Wiem dlatego mowie ze nie umie ustawic opytmalnie bo albo mi telepie albo gasnie :) Jak ustawie dawke mniejsza to normalnie reaguje na gaz tylko przy maksymalnym skrecie potrafi czasami zgasnąć. Tylko ze ja mam nastawnik potencjometryczny moj TDS to 93 rok.. ich sie nie czysci bo tam wycieraja sie sciezki. ale znalazlem taka oferte : http://oferia.pl/usluga/item777179-napr ... kcyjny-hdh widac że gosc zna sie na rzeczy koszt 300 zl takze spróbować można.
Piniol
Małopiszący

Post autor: Piniol »

Witam wszystkich i prosze o pomoc . Mam bmw 725 z 97 roku ktora nabylem jakies 2 tygodnie temu wymienilem plyn chlodniczy i termostat po tej wymianie zauwazylem ze autko nie grzeje sie do konca wedlug wskaznika , i po przejechaniu ok 10 km weze robia sie twrde poprostu dostaja cisnienia. Autko bylo na warsztacie poprzemiezali wszystko i wedlug nich to nie jest uszczelka pod glowica . Wiec pytam sie co moze byc nie tak . A i jeszcze jedno ze strony kierowcy leci letnie powietrze lecz od pasazera zimne nie wiem czy to moze byc przyczyna cisnienia z tego co sie dowiedzialem to trzeba wymienic ta pompke do nagrzewnic. prosze was o pomoc :d
Kamilbc
Zaawansowany forumowicz

Wystaczy dobrze odpowietrzyć, zmien warszat jesli tam do prozadku BMW nie potrafia odpowietrzyc to jestem ciekaw jak reszte rzeczy robia..
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Piniol, A co to masz diesla czy benzynę ?

Kamilbc mało jest takich osób które to robią poza tym tych EDC nastawników już sie nie produkuje tylko HDK i nie można go wsadzić na miejsce EDC możesz spróbować dać do regeneracji a nóż się uda z tego co wiem TDS-IK ma kilka takich EDC na stanie przynajmniej miał może zagadaj do niego :wink:
Piniol
Małopiszący

Post autor: Piniol »

warsztat zostawie bez komentarza:/ tdsa mam :) mam juz taki elektro zawor upatrzony na allegro bede musial go wymienic i zobacze co bedzie . A slyszale cos jeszcze o jakims mikro peknieciu spotkl sie ktos u siebie z czyms takim ??
Kamilbc
Zaawansowany forumowicz

No dam zregenerowac bo nie mam innego wyjscia jak sie nie uda to bede kombinowal z pompa mechaniczna z 2.4 bo auto ma u mnie dozywocie :wink:
Awatar użytkownika
Soki
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: Soki »

Piniol pisze:Witam wszystkich i prosze o pomoc . Mam bmw 725 z 97 roku ktora nabylem jakies 2 tygodnie temu wymienilem plyn chlodniczy i termostat po tej wymianie zauwazylem ze autko nie grzeje sie do konca wedlug wskaznika , i po przejechaniu ok 10 km weze robia sie twrde poprostu dostaja cisnienia. Autko bylo na warsztacie poprzemiezali wszystko i wedlug nich to nie jest uszczelka pod glowica . Wiec pytam sie co moze byc nie tak . A i jeszcze jedno ze strony kierowcy leci letnie powietrze lecz od pasazera zimne nie wiem czy to moze byc przyczyna cisnienia z tego co sie dowiedzialem to trzeba wymienic ta pompke do nagrzewnic. prosze was o pomoc :d
Przed wymianą płynu miałeś takie objawy??
ODPOWIEDZ