[E36] cieknacy plyn z lewego docisku od hamulca przod

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
m3fist0
Małopiszący

[E36] cieknacy plyn z lewego docisku od hamulca przod

Post autor: m3fist0 »

witam. Mam maly problem.

wczorja w nocy jechalem sobie ok 180km/h i musialem gwaltownie hamowac i w pewnym momencie moj pedal hamulca zrobil sie miekki tzn taki jak przy odpowietrzaniu hamulcy...
i do teraz jest taki sam, hamulce sa tylko ze slabsze bo przy mocniejszym nacisnieciu pedal sie zapada... zdjalem kolo i widac ze z czegos cieknie ale nie znam sie do konca na tym ....

moglby ktos mi doradzic co to moze byc i w razie czego co trzebaby wymienic ...
Ostatnio zmieniony 2009-09-28, 17:43 przez m3fist0, łącznie zmieniany 1 raz.
Pablo

Post autor: Pablo »

Tak na odległość ciężko stwierdzić z czego to ale jak już mamy strzelac to sprawdzilbym przewod hamulcowy bo to najprawdopodobniejsza przyczyna
Awatar użytkownika
djmario
Site Admin
Kontakt:

Post autor: djmario »

Po pierwsze sprawdż czy pompa nie puszcza na sekcjach.
po drugie sprawdz czy przypadkiem nie masz walnietych cylinderków z tłoczkami no i oczywiście czy masz płyn, jak cieknie to pewnie z przewodu hamulcowego i płynu możesz nie mieć a układ sie zapowietrzył, wiec sprawdż zbiorniczek na płyn hamulcowy.
Pożniej tylko czeka cię odpowietrzenie układu i tyle :bmw: :bmw:

Aha zapomniałbym sprawdz jeszcze to: Może być nieszczelna pompa vacum.Odłącz wąż co wchodzi do serwa pod zbiorniczkiem płynu hamulcowego i zatkaj go kciukiem przy włączonym silniku - powinien zassać Ci kciuk na wolnych obrotach, jak nie to jest nieszczelność.

powodzenia :bmw:
Latać bokiem to jo lubia wtedy w nosie sobie dłubia
Obrazek
Obrazek
Chroń mnie Boże przed mym samym bo pod maską mam barany :P
m3fist0
Małopiszący

Post autor: m3fist0 »

wlasnie sprawdzilem i plyn jest ale ponizej minimum a pedal coraz lzejszy i hamulce coraz slabsze a przy cylinderkach mokro i kapie
Sobik
Małopiszący

Post autor: Sobik »

moim zdaniem tu nie ma co strzelać, tylko poprostu trzeba dokładnie sprawdzić cały układ hamulcowy i usunąć awarie.
Awatar użytkownika
djmario
Site Admin
Kontakt:

Post autor: djmario »

Sobik pisze:poprostu trzeba dokładnie sprawdzić cały układ hamulcowy i usunąć awarie.
no i zgadzam sie z Tobą w całej rozciągłości :mrgreen: tylko pisałem co może być nie tak :bmw:
ale wydaje mi się ze cylinderki bedą walnięte
Latać bokiem to jo lubia wtedy w nosie sobie dłubia
Obrazek
Obrazek
Chroń mnie Boże przed mym samym bo pod maską mam barany :P
Awatar użytkownika
kisol
Zaawansowany forumowicz

Post autor: kisol »

przed wszystkim trzeba sie zajac tymi cieknietymi elementami bo to nie jest normalne wyciek z ukl hamulcowego pewnie poszly uszczelnienia a przy takich hamowaniach potrafi sie zagotowac plym wytwazaja sie wtedy pechezyki powietrza i efekt taki jak zapowietrzone wiec zmien se plyn na lepszy jak chcesz w taki sposob jezdzic :)
ODPOWIEDZ