Problem z LPG sekw. w E36 316i 1895 cm i 77 kW z 2000 roku

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
k_k-ce
Małopiszący

Problem z LPG sekw. w E36 316i 1895 cm i 77 kW z 2000 roku

Post autor: k_k-ce »

Witam Was bardzo serdecznie - jestem zupełnie nowy.
To moje pierwsze BMW, kupione kilka tygodni temu.

Problem polega na niefrasobliwej instalacji gazowej - sekwencja założona w 2008 roku na silnik 1895 cm i 77 kW (105 KM :x ) - Odkąd kupiłem samochód, czasami zapala się pomarańczowa kontrolka z elektryką silnika, czasami znika, ale raczej nie ma z nią żadnego problemu. Ostatnio wracałem z 60 km trasy i przy odpowiedniej temp silnik przeszedł na gaz, wszystko spoko i nagle zaczynam się czuć jakbym jechał ogromnym wibratorem - gaz jakby coś blokowało, chociaż da się jechać, obroty wolno rosną, a samochodem lekko szarpie, co widać na drążku zmiany biegów, który dostaje padaki. Po przełączeniu na benzol jest miód.
Resztą trasy dojechałem na benzynie, zgasiłem na chwilę i potem na gazie chodził już normalnie... Potem auto latało normalnie na gazie przez jakiś tydzień, a dziś po zrobieniu 30 km znowu w trkacie jazdy ta sama bajka, dojechałem na benzynie i jak posłuchałem silnika to przy tych przewodach z lpg, które idą po silniku słuchać coś w rodzaju świerszcza i czuć dość mocno zapach lpg.

Jestem mechanicznym laikiem, co to może być wg Was?
Kamil35
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Kamil35 »

Jak na benzynie jest ok to stawiam na listwe wtryskową,albo żle skalibrowana albo kończy swój żywot

Ewentualnie membrany w reduktorze albo zasyfione filtry.

Najlepiej podjedz do dobrego gazownika,niech wrzuci laptopa do auta i wszystko wyjdzie
Zychu.
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Zychu. »

filtry obstawiam, a głupie pytanie, masz gaz? czy objawy są przy kończeniu sie gazu?, czasem dzieje się też tak, bo gaz jest lipny..
Kamil35
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Kamil35 »

Może byc jakas nieszczelnosc skoro pod maską czuc ostro gaz,
Tak dla swojego bezpieczeństwa radze ci pokulac sie na benzynie póki nie znajdziesz dobrego fachowca.

Możemy ty wypisac mase hipotez a wyskoczy jeszcze cos innego..
Awatar użytkownika
ManiekCSL
Zaawansowany forumowicz

Post autor: ManiekCSL »

Masz zamiar to ogarniać sam?
Bo jeśli nie - to jedź do gazownika - on już będzie wiedział co z tym zrobić

Jeśli zdecydujesz się to zrobić sam
Gdybyś do mnie przyjechał z takim problemem zrobiłbym tak:
-preparat do wykrywania nieszczelności (z objawów wynika że na tym etapie powinno się zakończyć)
-wyciągnięcie filtrów, kontrola ich stanu
-diagnostyka komputerem
dalej nie wybiegam w temat bo to bez sensu...
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

Zychu. pisze:filtry obstawiam
Też podejrzewam filtr...
zauważ, czy podczas kiedy instalacja pracuje normalnie też czuć zapach gazu... chociaz przy zatkanym filterku powinno być caly czas tylko gorzej :P
k_k-ce
Małopiszący

Dzięki ;) Umówiłem się już z zawodnikiem, który zakładał lpg w tym samochodzie.

A orientujecie się ile taka wymiana filtra?
Kuti
Przyjaciel klubu

Post autor: Kuti »

Dwa filtry to koszt 100 zł Tyle bys u mnie zapłacił.
Kuti
Przyjaciel klubu

ale to nie bedzie od zapchanego filtra bo jezeli były był by zatkany to ten objaw wystepował by cały czas. Bardziej listwa wtrysków. A gazem smierdzi cały czas czy tylko jak zacznaja sie problemy ??
k_k-ce
Małopiszący

Próbowałem tylko jak był problem - więc nie wiem, a ta listwa ile?

Przy jakiej temp gaz się powinien włączać? Przy połowie licznika? Czy przy pierwszej kresce?
Kuti
Przyjaciel klubu

Aha. Zależy jaką tam masz założoną, ale od 230 zł do 600zł (zalezy jaka) A co do załączania LpG wszystko jest uzależnione na ile masz ustawioną temperature w sterowniku bez podłączenia za duzo sie nie dowiemy. ja mam u siebie na 30 stopni ustawiona i jak wskazówka ma wyjsc po za niebieski pole to sie przełancza.
k_k-ce
Małopiszący

o kurwesku, mnóstwo pieniędzy. A jeśli przełącza się po tym jak 30 minut jedziesz i dopiero wtedy, mimo, że rozgrzał się znacznie wcześniej? To co się skisiło?
Kuti
Przyjaciel klubu

nie koniecznie Podstawa to jest podłączyc sie pod sterownik o wtedy można powiedziec konkretnie a tak to mozna wymyslać historie rozumiesz. nie chce ci tu pisac co moze byc bo jest tego sporo i nie chce ci głowy nabijać
k_k-ce
Małopiszący

kumam, kumam. Jeszcze jedna rzecz - ile bierze Ci benzyny na 100 km ? Na sam rozruch...
Kuti
Przyjaciel klubu

Szczerze ci powiem ze nigdy tego nie sprawdzałem więc nie wiem. jak byś ci ten gość do którego jedziesz nie pomógł to na pw wysle ci adres i numer do mnie
ODPOWIEDZ