[E36] Pytanie odnosnie przetwornicy 12v na 230 czy bezpieczn

Czyli wszystko co dotyczy elektryki w naszych BMW!
idzi
Zaawansowany forumowicz

[E36] Pytanie odnosnie przetwornicy 12v na 230 czy bezpieczn

Post autor: idzi »

Mam pytanie odnosnie tych przetwornic co sa do kupienia na allegro i nie tylko. Maja niby duzo zabezpieczen anty wyładowczych i termicznych ale słyszałęm ze nie jednej osobie sie autko przez to juz spaliło?? Jakie jest wasze zdanie czy teraz juz zdazyli je troche pomodyfikowac i są bardziej bezpieczne ??
Awatar użytkownika
Przygoda
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Przygoda »

znajomy jezdzi za granice dostawczakiem i cos takiego sobie kupil do auta, narzekal ze lipa i rowniez slyszal ze nie raz zdarzaly sie duze pozary
Obrazek

było E36 316i sedan... było E36 320i coupe ... było kolejne E36 320i coupe ... było E46 316i ... JEST E39 528i :)
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

ja takiej używam (150W) do podłączenia laptopa, nie przeciążam jej zbytnio stosuję zgodnie ze specyfikacją techniczną i działa ;p trzeba dobrac dobrze przetwornice do obciążenia chwilowego/ciągłego. Trzeba podłączyć dobrymi przewodami jesli mają być przenoszone duże prądy... Np nie podłączać do zapalniczki. Montowałem 6 takich sztuk w autokarach gdzie podłączane były odkurzacze wszystkie pracują 2 lata bez zarzutu.
idzi
Zaawansowany forumowicz

Noo ja to chciałem podpiac po to aby konsola tylko tym była zasilana i gdzies to włozyc umocowac w stałe miejsce tylko własnie naczytałem sie o tych pożarach heh. Wiem ze to ps2 slim sa takie zasilacze samochodowe na 12v. A w gre tu wchodzi podłaczenie tej duzej konsoli.A o montaz myslałem o kablach podłaczonych z dotatkowym bezpiecznikiem bezposrednio do akumulatora.
pazura
Maniak forumowy

zamontuj tak zeby miało wentylację na żeberkach i nic się nie wypali zresztą PS nie bedzie chyba tyle prądu wpierniczał :) no i podlaczenia tak jak piszesz bezp. do akumulatora.
idzi
Zaawansowany forumowicz

A jaka polecasz najlepiej ile watt i wogole ?? zeby fajnie to smigało z ps2?? Myslałem nad montażem w bagazniku ale mysle ze tam moze byc zbyt duzo wilgoci np. w zimie. i chyba by musiało isc gdzies do srodka .
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

idzi, zakładałem już taki temat.
Poszukaj i poczytaj co o nim piszą ;)
W każdym bądź razie zrezygnowałem z zainstalowania tego cuda wu siebie w aucie.
Kupiłem niedawno przetwornicę na 110W, podłączaną do gniazda zapalniczki
i w/g mnie najbezpieczniejsze rozwiązanie.
Potrzebuję niekiedy podpiąć laptopa, naładować aparat i tyle...
600 czy 1000W nie jest raczej potrzebne bo kosiarki, ani wietrarki nie potrzebuję podłączyć :DDD
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
pazura
Maniak forumowy

przecież o takiej przetwornicy jest mowa? :P tylko zeby podlaczyc sobie ją prosto do aku. tak jest najbezpieczniej, ja wlasnie o taj przetwornicy marcinie pisałem. Tylko ze w autokarze dawałem większą i tyle :) w BMW mam 150W
idzi
Zaawansowany forumowicz

Ja musze miec swoj temat :P hehe Noo to czyli 150w do aku z bezp i play moze smigac i auto sie nie spali ?? Jakie przekroje kabli ?? dac ?? i jaki bezpiecznik?? A i czy plus wystarczy do aku a masa moze isc do budy.
pazura
Maniak forumowy

no masa musi być naprawdę solidna. Przekrój kabli? Dla 150W 2,5 kwadrat styknie.
idzi
Zaawansowany forumowicz

łeee myslałem ze jakies 20mm :P hehe a to luzik ;) dzieki za wszelkie info jak cos to do ciebie podjade i sie cos podziałą jak przetwornica by zaistniała u mnie w aucie ;)
Awatar użytkownika
KoNiK
Maniak forumowy

Post autor: KoNiK »

Chciałbym sie podpiąć pod temat i zapytać czy wie ktoś jakie jest maksymalne dopuszczalne obciążenie ciągłe i chwilowe gniazda zapalniczki w E46 320d ?
Admin
Site Admin

Post autor: Admin »

Znajomy w swojej e46 (nie zrzeszony w BTS [nie chce bo go to nie kreci]) ma takie cudo, duzo jezdzi wiec ladowarki do tel i kompa, golarka i jeszcze nic nie nabroił a sobie chwali.
ODPOWIEDZ