[E46] Wymiana głośników

Problemy, porady oraz projekty sprzętu car-audio, PC-car.
Porady związane z alarmami, nawigacją i T V w samochodzie.
Awatar użytkownika
mario.ch79
Zaawansowany forumowicz

Post autor: mario.ch79 »

Jeżeli chodzi o wygłuszenie drzwi od środka to urzywasz tej samej taśmy dekarskiej , drzwi powinny być wygłuszone na całej szerokości ( czyli za magnesem głosnika takrze ) na wyskokośc do połowy ( od srodka do spinek trzymajacych listwe ) Pamietaj jednak żeby nie zalepić otworów spływających :)
Awatar użytkownika
Śpiewek
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Śpiewek »

Za głośnik dajesz powiedzmy dwie warstwy dekarskiej, przynajmniej ja tak robiłem. Chodzi o to by całość usztywnić i uszczelnić by stworzyć coś w rodzaju pudła rezonansowego które jest sztywne tak jak obudowa kolumny. A nie chodzi razem z głośnikiem i powoduje brzydkie dudnienie i inne przykre dźwięki. Po prostu naklejasz na wewnętrznej stronie drzwi za prowadnicami.

Mi dekarska w starym aucie zaczęła trochę w niektórych miejscach odchodzić, szczególnie gdy się to robi w niezbyt ciepły dzień. Wiec polecam ją odrobinę przygrzać (po nałożeniu) chociażby suszarką wtedy pięknie przylega i efekt zadowalający.
03071988
Małopiszący

Post autor: 03071988 »

Czyli wygłuszenie ma na celu głównie usztywnienia i zrobienia sporego pudła rezonansowego, tylko czy nie będzie ono zbyt obszerne?
Ta wypowiedź mi bardzo pomogła w zrozumienia pełnego sensu wygłuszenia pod audio!:)

Ponawiam pytanie o trzy posty wyżej.
Awatar użytkownika
Śpiewek
Zaawansowany forumowicz

Subwoofer powinien znajdować się trochę oddalony od słuchacza, wtedy zyskuję się najlepszy efekt. Zresztą jak masz sw w domu to możesz po eksperymentować :P Wiec taki pod siedzenie to wg. mnie bez sensu. Ani nie posiada odpowiedniej wielkości pudła,ani nie jest odpowiedni oddalony :P
A co do sedana to nigdy się nie uzyska takiego efektu basu jak powiedzmy w kombi, w sedanie przechodnie nie raz słyszą lepiej niskietony z auta niż sam kierowca. Wiec moim zdaniem bez wycięcia blachy nie da rady.

Co do systemu Radion, a producent to Audio System i jest to świetna jakościowo i brzmieniowo firma. Wiec Na pewno zagra to wzorowo.

A co do ściany z głośnikiem to napisałem wyraźnie dwa posty wyżej!! Dwie, trzy warstwy dekarskiej i styka, pamiętaj że tam jest woda w czasie deszczu a pianka chłonie wilgość!! Chociaż widzę że jeżeli dysponujesz tak dużym budżetem to nie kupisz czegoś już jakościowo lepszego. Jak mat GMS, względnie tanich tanich a bardzo, bardzo dobrych.
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

Śpiewek pisze:A co do sedana to nigdy się nie uzyska takiego efektu basu jak powiedzmy w kombi, w sedanie przechodnie nie raz słyszą lepiej niskietony z auta niż sam kierowca. Wiec moim zdaniem bez wycięcia blachy nie da rady.
Co Ty gadasz??? :shock: :shock: :shock:
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
03071988
Małopiszący

Fakt nie sprawdzałem, lecz z tego co wyczytałem to w wersjach z niedzieloną tylną kanapą jest bardzo mocno wyciszony bagażnik i zamontowanie tam skrzyni nie zaowocuję zamierzonym efektem. Bas będzie ale nie odczuwalny we wnętrzu... A mi nie zależy żeby było mnie słychać tylko żebym ja mógł sobie posłuchać :mrgreen:
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

blachy można powycinać, ale można też wsadzić w miejsce tylnych głośników bas-refleksy i bas masz już w środku ;)
Obrazek

03071988
Małopiszący

Jakoś mnie te rozwiązanie nie przekonują, tym bardziej że często wykorzystuje cały bagażnik. Dlatego też w poprzedzających postach pytałem o "suby" wkładane pod fotel. Jak sprawia to egzamin? Jaki dźwięk i jakość?
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

stukać - stuka, ale skrzyni to na pewno nie zastąpi.

Albo takie rozwiązanie, sub w zasadzie nie zajmuje miejsca:
http://www.audiocar.pl/zdjecia/bmw3-e46/fotka27.JPG
Obrazek

Awatar użytkownika
Śpiewek
Zaawansowany forumowicz

Marcin, Jak co gadam, w kombi masz otwarta przestrzeń i sub dość znacznie oddalony a w sedanie ścianę grodziową a czasem nawet sam bak znajduje się nie pod, tylko za siedzeniami. Przerobiłem już trochę instalacji ca i wiem co mowie.
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Jak zainstalujesz "marketowy" zestaw to na pewno będzie kapa ;)
Ale wystarczy trochę więcej zainwestować, aby efekt był konkret.
No fakt w kombiku, czy chtchbacku potrafi byle jbl zatrząść całym wnętrzem ;)

P.S.
Śpiewek pisze:Marcin, Jak co gadam,
Tak zapytałem, bo sam mam sedana i żadnej blachy nie wycinałem.
....a efekt???
hm... pewnie kilku by chciało mieć coś takiego u siebie :/
Obrazek

aaddriaannn

Post autor: aaddriaannn »

Marcin pisze:Tak zapytałem, bo sam mam sedana i żadnej blachy nie wycinałem.
bo masz dzielona kanape i problemu nie masz :-)
ODPOWIEDZ