[E46] Wymiana głośników
- mario.ch79
- Zaawansowany forumowicz
Za głośnik dajesz powiedzmy dwie warstwy dekarskiej, przynajmniej ja tak robiłem. Chodzi o to by całość usztywnić i uszczelnić by stworzyć coś w rodzaju pudła rezonansowego które jest sztywne tak jak obudowa kolumny. A nie chodzi razem z głośnikiem i powoduje brzydkie dudnienie i inne przykre dźwięki. Po prostu naklejasz na wewnętrznej stronie drzwi za prowadnicami.
Mi dekarska w starym aucie zaczęła trochę w niektórych miejscach odchodzić, szczególnie gdy się to robi w niezbyt ciepły dzień. Wiec polecam ją odrobinę przygrzać (po nałożeniu) chociażby suszarką wtedy pięknie przylega i efekt zadowalający.
Mi dekarska w starym aucie zaczęła trochę w niektórych miejscach odchodzić, szczególnie gdy się to robi w niezbyt ciepły dzień. Wiec polecam ją odrobinę przygrzać (po nałożeniu) chociażby suszarką wtedy pięknie przylega i efekt zadowalający.
Subwoofer powinien znajdować się trochę oddalony od słuchacza, wtedy zyskuję się najlepszy efekt. Zresztą jak masz sw w domu to możesz po eksperymentować Wiec taki pod siedzenie to wg. mnie bez sensu. Ani nie posiada odpowiedniej wielkości pudła,ani nie jest odpowiedni oddalony
A co do sedana to nigdy się nie uzyska takiego efektu basu jak powiedzmy w kombi, w sedanie przechodnie nie raz słyszą lepiej niskietony z auta niż sam kierowca. Wiec moim zdaniem bez wycięcia blachy nie da rady.
Co do systemu Radion, a producent to Audio System i jest to świetna jakościowo i brzmieniowo firma. Wiec Na pewno zagra to wzorowo.
A co do ściany z głośnikiem to napisałem wyraźnie dwa posty wyżej!! Dwie, trzy warstwy dekarskiej i styka, pamiętaj że tam jest woda w czasie deszczu a pianka chłonie wilgość!! Chociaż widzę że jeżeli dysponujesz tak dużym budżetem to nie kupisz czegoś już jakościowo lepszego. Jak mat GMS, względnie tanich tanich a bardzo, bardzo dobrych.
A co do sedana to nigdy się nie uzyska takiego efektu basu jak powiedzmy w kombi, w sedanie przechodnie nie raz słyszą lepiej niskietony z auta niż sam kierowca. Wiec moim zdaniem bez wycięcia blachy nie da rady.
Co do systemu Radion, a producent to Audio System i jest to świetna jakościowo i brzmieniowo firma. Wiec Na pewno zagra to wzorowo.
A co do ściany z głośnikiem to napisałem wyraźnie dwa posty wyżej!! Dwie, trzy warstwy dekarskiej i styka, pamiętaj że tam jest woda w czasie deszczu a pianka chłonie wilgość!! Chociaż widzę że jeżeli dysponujesz tak dużym budżetem to nie kupisz czegoś już jakościowo lepszego. Jak mat GMS, względnie tanich tanich a bardzo, bardzo dobrych.
Co Ty gadasz???Śpiewek pisze:A co do sedana to nigdy się nie uzyska takiego efektu basu jak powiedzmy w kombi, w sedanie przechodnie nie raz słyszą lepiej niskietony z auta niż sam kierowca. Wiec moim zdaniem bez wycięcia blachy nie da rady.
A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Fakt nie sprawdzałem, lecz z tego co wyczytałem to w wersjach z niedzieloną tylną kanapą jest bardzo mocno wyciszony bagażnik i zamontowanie tam skrzyni nie zaowocuję zamierzonym efektem. Bas będzie ale nie odczuwalny we wnętrzu... A mi nie zależy żeby było mnie słychać tylko żebym ja mógł sobie posłuchać
stukać - stuka, ale skrzyni to na pewno nie zastąpi.
Albo takie rozwiązanie, sub w zasadzie nie zajmuje miejsca:
http://www.audiocar.pl/zdjecia/bmw3-e46/fotka27.JPG
Albo takie rozwiązanie, sub w zasadzie nie zajmuje miejsca:
http://www.audiocar.pl/zdjecia/bmw3-e46/fotka27.JPG
Jak zainstalujesz "marketowy" zestaw to na pewno będzie kapa
Ale wystarczy trochę więcej zainwestować, aby efekt był konkret.
No fakt w kombiku, czy chtchbacku potrafi byle jbl zatrząść całym wnętrzem
P.S.
....a efekt???
hm... pewnie kilku by chciało mieć coś takiego u siebie
Ale wystarczy trochę więcej zainwestować, aby efekt był konkret.
No fakt w kombiku, czy chtchbacku potrafi byle jbl zatrząść całym wnętrzem
P.S.
Tak zapytałem, bo sam mam sedana i żadnej blachy nie wycinałem.Śpiewek pisze:Marcin, Jak co gadam,
....a efekt???
hm... pewnie kilku by chciało mieć coś takiego u siebie