[E36] 325 vs 328

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
FaTuM

[E36] 325 vs 328

Post autor: FaTuM »

Witam jeśli temat się powtórzył skarać :) Przeleciałem wszystko i tylko temat swapa.

Proszę posiadaczy tych motorów i znających te jednostki o konkretne wypowiedzi. Rożnica spalania , prędkość maksymalna , przyspieszenie, czy te motory różnią się tylko lepszym momentem obrotowym ?
Awatar użytkownika
Soki
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: Soki »

Spalanie silnika 2.8 jest mniejsze. Moc tam sama moment nieco został zwiększony.
Ogólnie taka sama konstrukcja.
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

a jak byś potrzebował 2,8 kpl. ze skrzynią, osprzętem to mam :lol:
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tomek
Maniak forumowy

Post autor: Tomek »

2.5 ma lepszy dzwięk :D Ale wszystko inne przemawia za 2.8 :)
FaTuM

nie , nie zadne swapy poprostu chce wiedziec czy miedzy nimi jest jakas znaczna różnica i ilu z was jest za 325 , a 328.
Awatar użytkownika
Waldi
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Waldi »

Różnią się tym że 325 m50b25 blok silnika jest żeliwny a 328 m52b28 jest aluminiowy (bardziej wytrzymały i lżejszy).
W 328 jest lepsza kultura pracy silnika i tym samym mniejsze spalania.
Po kilku przeróbkach 328 można spokojnie uzyskać 20KM więcej.
Polecam zdecydowanie ten silnik.
Obrazek
Kiedy Wyścigi Zawładną Twoim życiem, żyjesz Już Tylko Od Startu Do Startu
Ariel

Post autor: Ariel »

m52b28 na pewno lepiej ciagnie od dolu, ma jakies tam mniejsze spalanie, aluminiowy blok, 1KM wiecej, troche wiekszy moment obrotowy i gorszy dzwiek pracy silnika :P latwo mozna podniesc w nim moc o kilka koni, jezeli ma to byc auto do normalnej jazdy to stanowczo jestem za b28, ale jezeli chcesz cos do palowania to tylko b25, zeliwny blok, lepszy dzwiek, wystarczy, ze zadbasz o olej, wode i dobre chlodzenie, a dlugo pojezdzisz..

pozdro
przemo820
Zaawansowany forumowicz

Post autor: przemo820 »

Waldi pisze: 328 m52b28 jest aluminiowy (bardziej wytrzymały i lżejszy).
Z tym że lżejszy to się na pewno zgodzę, ale co do wytrzymałości to jednak są pewne wątpliwości. Przegrzane alu staje się kruche i gwinty w głowicy nie są już takie mocne więc jak kogoś czeka wymiana uszczelki to trzeba bardzo uważać. Znajomy mój ma M50b25 żeliwny blok przebieg ponad 220 tysiaków katuje go bez opamiętania i motor dalej chodzi. Ale wybór motoru zależy od upodobań :wink:
FaTuM

takich odpowiedzi mi trzeba było dzieki panowie ;)
MtO
Małopiszący

Post autor: MtO »

Marcin, witam jestem nowy na forum i mam problem z silnikiem m52b28 a konkretnie zgasł mi wczoraj i niechcial odpalic odrazu wziolem sie do roboty i pierwsze co wyciagnolem czujnik polozenia walu i okazalo sie to co pisali na innych forach ze izolacje kabli byly z zgremniale pod ta guma wiec zaizolowalem je wsadzilem czujnik spowrotem i tak jakby chciala odpalic lecz strzelila i nic z tego tak jakby zaplon szedl nie pokolei :sad: jest to wina samego czujnika czy czegos jeszcze pozdrawiam
bmw jedyna rzecz za którą lubie niemców
Awatar użytkownika
Pablo
Maniak forumowy

Post autor: Pablo »

moze to byc wina czujnika jak najbardziej najlepiej zapiac pod kompa jakby cos to moge ci podpiac auto za jakies pifko
:)
MtO
Małopiszący

Post autor: MtO »

dzisiaj bede mial inny czujnik na probe fakt ze jest niedziela 1wszego ale to jest silniejsze wrzuce go i dalej zobaczymy jakby to nie byl czujnik to jak najbardziej jestem za tym zeby ja podpiać do twojego kompa Pablo jak sie wyjasni to sie zgadamy Z gory Dzieki :mrgreen:

[ Dodano: 1 Maj 2011, 16:46 ]
Wsadziłem czujnik betka odpalila bledy pokasowane ale jeszcze jedna żecz blad 65 camshaft sensor czy ktoś z was ma może ten czujnik do sprzedania wzioł bym tez od razu czujnik polozenia wału m52 pozdrawiam :bmw:
bmw jedyna rzecz za którą lubie niemców
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

temat zamykam bo powoli jest nie na temat.
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
Zablokowany