Problem z szumem w Cb po przekręceniu stacyjki

Czyli wszystko co dotyczy elektryki w naszych BMW!
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

Problem z szumem w Cb po przekręceniu stacyjki

Post autor: Moloch »

Panowie mam problem w mojej buni z poprawnym działaniem Cb. Gdy stacyjka jest wyłączona wszystko jest cud miód, w momencie gdy przekręcę stacyjkę w radyjku zaczyna szumieć i musze zmnbiejszyć czułość, a gdy włączam silnik słychać w radyjku obroty silnika. W sklepie z Cb powiedzieli mi że to wina szczotek alternatora, wymieniłem niestety nie pomogło. czy macie może jakieś pomysły co może być przyczyną i jak to zniwelować?
Awatar użytkownika
Turbo
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Turbo »

Zrób prosty test. Jeśli pod odpięciu anteny i włączeniu zapłonu słyszysz szumy, to ewidentnie trzeba zastosować filtr do radia. A jeśli nie to na bank problem ze słabą masą anteny.
Obrazek
Niebezpiecznie to jest wsadzać kutasa do turbiny na odpalonym silniku.
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

tzn powiem tak,

mam wyłączoną stacyjkę - mam SQUELCH w połowie jest cisza moge się dogadać
przekręce stacyjke - znowu SQUELCH muszę podkręcić jest ok
odpale auto - słysze obroty silnika i znowu SQUELCH muszę podkręcać, po takim podkręceniu zazwyczaj już nic nie słysze

PS. podłączyłem krótszą antenę i też słyszałem silnik
Awatar użytkownika
Turbo
Zaawansowany forumowicz

podłącz do innego auta sprzet i zobacz czy dalej to samo. jesli tak do radio cos leci w kulki. jesli nie to w twoim alternator to robi albo zamontuj filtr cos z tych rzeczy :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

W alternatorze został wymieiony cał regulator wraz ze szczotkami więc to nie powinien być on, w poniedziałek zamontuje filtr
Awatar użytkownika
Turbo
Zaawansowany forumowicz

jesli masz filtr to go załóż zobaczysz jak bedzie :) potem dalej bedziesz kombinowac:P
Obrazek
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

już wiem w czym tkwi problem, niestety nie wiem jak sobie z tym poradzić tzn wiem ale nie chcę wybierać w stylu "albo rybki albo akwarium" Problemem okazał się wzmacniacz, po odpięciu go z akumulatora wszystko ustaje w radyjku cisza odbiór na koniec świata :mrgreen: a tylko go podepne i lipa :cry: czy wiecie może czy da się temu jakoś zaradzić? Pozdrawiam :bmw:
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

mi kiedys xenony zaklocaly :P Niby gadaja ze kondesnatory sie daje, ale ja mialem nawet taki duzy kondensator z car audio i nic to nie dawalo. Poprostu musialem albo sluchac CB albo swiecic swiatlami albo grać radiem. Tyle ze wtedy nie trzeba bylo jeszcze jezdzic obowiazkowo na swiatlach :D
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
Awatar użytkownika
Turbo
Zaawansowany forumowicz

Krzys pisze:mi kiedys xenony zaklocaly :P Niby gadaja ze kondesnatory sie daje, ale ja mialem nawet taki duzy kondensator z car audio i nic to nie dawalo. Poprostu musialem albo sluchac CB albo swiecic swiatlami albo grać radiem. Tyle ze wtedy nie trzeba bylo jeszcze jezdzic obowiazkowo na swiatlach :D

Ja mam i xenony i skrzynie basową i zmaka i radyjko smiga sciąga bardzo dobrze :)
Obrazek
ODPOWIEDZ