[E46] Nikt nie wie co z moja bawarcią ;(

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Ana
Małopiszący

[E46] Nikt nie wie co z moja bawarcią ;(

Post autor: Ana »

W tamtą niedziele wymieniony został olej i wszystkie filtry. (e46 2.0D), nie wiem cz to ma znaczenie ale o tym pisze. Wracajać popołudniem z trasy, poszedł czarny dym z rury i zaczeła dziwnie chodzićm, na 3 cylindry i straciła moc.
Było podejrzenie wtrysku, ale jest dobry, ciśnienie w tłoku ok, teraz podejrzenie uszczelki pod głowicą. Nie mam już siły, auto od tygodnia rozebrane i nikt nie wie co jej dolega :( Usłyszałam odmechanika, ze mam kupić nowy silnik bo to BMW ;/, ale na pytanie 'dlaczego?', 'co siezepsuło?' nie był mi w stanie odpowiedzieć. Macie jakieś pomysły co mogło się zepsuć?
Wiele serc, jedno bicie, BMW ponad ¿ycie !
Daniel
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Daniel »

Tak mam jeden. Powiedz mechanikowi żeby sobie zważył mózg.
W rękach maszyny jesteśmy tylko zabawką !
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

Możliwe, że uszczelka, ale to ciężko stwierdzić po Twoich kilku słowach.
Ale żeby od razu kupować kolejny silnik??? :/
Pogratulować mechanika :|
Ja sugeruję zabrać mu auto jak najszybciej, żeby przy okazji nie było "konieczności" wymiany np. zawieszenia albo tapicerki :lol:
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ana
Małopiszący

auto mam na placu, nie u mechanika, mechanik był u mnie, dwóch konkretnie i nic. Jutro ma przyjechać trzeci, moze coś wymyśli... A tak ją chwaliłam, że się nie psuje... Nic jej nie było, ale jak gruchło to raz a porządnie...
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

- pompa wtryskowa
- szarpie silnikiem? - jesli nie to zatkac i przeczyscic EGR
- lejący wtrysk lub wtrysk sterujący uszkodzony

najlepiej jakbys nagrała prace silnika :) mam ten sam motor w swojej
Ana
Małopiszący

Auto pali normalnie tylko cieżko wkręca się na obroty, strasznie kopci, zniknęło ok. litr wody ze zbiorniczk wyrównawczego, jak bylo dolane to przy przegazowaniu wypluwa. Ropa znika w oczach.

[ Dodano: 14 Lipiec 2011, 21:59 ]
Szarpie i stuka.
I coś rzygnęło olejem zdaje się, że gdzieś nad alternatorem./Zadużo oleju, żeby stwierdzić dokładnie/
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

a w zbiorniczku masz może olej? Albo z oleju nie robi się masełko? Znikająca woda w e46 to nie od razu wina uszczelki. Często cieknie z termostatu, pompy wody i chłodniczki spalin egr.
Odma była wymieniana?
Jeśli szarpie i stuka to pewnie się rozjechał kąt wtrysku, przy tym będzie kopcił, bo nie spala dobrze mieszanki. Kolor spalin nie podchodzi pod biały?
Armanl
Małopiszący

Post autor: Armanl »

Wracajać popołudniem z trasy, poszedł czarny dym z rury i zaczeła dziwnie chodzićm
Trasa byla krotka czy dluga ? zawsze nalezy chlodzic turbine nie wazne czy dluga czy ktotka trasa nie mozna odrazu gasic DIesla , Moim zdaniem bedzie to turbina przechodzilem takie akcje w dostawczaku ostatnio , proponuje wyczyscic Zawor cisnienia paliwa tzw EGR jak napisal kolega wyzej bo moze pomoc , znikajaca ropa objaw ktory rowniez mialem byly to lejaca wtryski czyli bardzo kosztowna sprawa niestety i wlasnie na to bym stawial .
Power of V8
jacekmury1
Małopiszący

Post autor: jacekmury1 »

Zmien mechanika skoro karze juz kupowac silnik a niewie co jest.
jacekmury1
Ana
Małopiszący

nowy mechanik = nowa teoria..

turbina sprawdzona, jest ok

jeden trysk jak to stwiedzil nie ma cisnienia... Jak to powiedzial 'tak tylko sobie dmucha'

Auto się rozkroczylow trakcie jazdy... Nie zdążyłam jej zgasic, ponieważ stało się to na autostradzie
Armanl
Małopiszący

No to masz swoja odpowiedz Wtryski , znam bardzo solidny warsztat ktory sie tym zajmuje sam u nich robilem Dostawczaka "Bosch Service" w Piekarach Slaskich sa z nich naprawde porzadni fachowcy ale kasuja jak za zborze i daja gwarancje Ja za 4 wtryski zaplacilem 4300zl wszystkie z Boscha i gwarancja na 20tys km , a tak z ciekawosci gdzie tankowalas ? radze omijac wszystkie tanie stacje na uboczach i takich jak Auchan syf za grosze poprostu . Wtrysk nie moze "dmuchac" albo wtryskuje prawidlowo albo leje jak leci i stad zauwazalny ubytek paliwa , sprawdz czy nie masz gdzies plam pod autem lub mokrego silnika . Dlatego wlasnie nie lubie utuRbionych Diesli za kazdym razem trzeba chlodzic turbine. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nie wiem jakie sa wtryskiwacze w e46 czy sa ta pompowtryski czy sterowane elektrycznie ? Bo jest jeszcze mozliwosc regeneracji wtrysku / ów ale jesli sa sterowane elektrycznie to nie ma mowy o regeneracji :twisted:
Power of V8
Loona Thic
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Loona Thic »

Ważne w sumie jest to czy masz moc 136 km czy 150 km :)
Awatar użytkownika
Przygoda
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Przygoda »

Armanl pisze: radze omijac wszystkie tanie stacje na uboczach i takich jak Auchan syf za grosze poprostu . :twisted:
takie małe OT jesli chodzi o jakosc paliwa

od okolo trzech lat tankuje na AUCHANIE Sosnowiec ... Pb95 do obecnej E46 ... wczesniej do E36 która była zagazowana tankowałem na AUCHANIE i gaz i benzyne ... i jak narazie (odkupac w niemalowane) nic sie z autami niedziało na co zła jakosc paliwa mogła by wpłynac
Obrazek

było E36 316i sedan... było E36 320i coupe ... było kolejne E36 320i coupe ... było E46 316i ... JEST E39 528i :)
Ana
Małopiszący

ale nie wiadomo dokonca czy tu wtrysk. rozbierja caly silnik, czy nie ma gdzies jakiejs dziury, w tloku? (nie znam się na silnikach, nie smiejcie sie:))

Ropa nbyła porzadna tnkowana

silnik 136 PS

wiem tylko tyle, ze to moj pierwszy diesel, ostatni... tylko ja zrobie i zaraz zmiana na e46 na benzyne + gaz. Jednak przekonna jestem do tej drugiej opcji, bo kazde auto mialam w gazie.
Armanl
Małopiszący

Podjedz sobie do Piekar Slaskich zostawisz im auto na 2-3 dni i bedziesz miala wszystko zrobione i zgiagnozowane :)

jest mozliwosc ze moglo wypalic Tloki - Wtryski
Power of V8
ODPOWIEDZ