[e39] wyświetlił sie komunikat "Einspritzanlage"

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
grzeskobmwe39
Małopiszący

[e39] wyświetlił sie komunikat "Einspritzanlage"

Post autor: grzeskobmwe39 »

Witam jak w temacie właśnie dziś wyświetlił mi się komunikat 'Einspritzanlage'. czy mogło to być spowodowane mała ilością paliwa w baku??? (miałem rezerwę i jak komputer pokazał mi ze mogę przejechać jeszcze 80 km to zalałem ok 12L.) Jak się zapalił ten Einspritzanlage auto straciło moc i wyświetlał się cały czas, jak dojechałem do domu zgasiłem silnik i po 5 min odpaliłem to komunikat znikną i auto odzyskało moc pojeździłem trochę i nic nie pokazuje wiedz co to było miał ktoś taka sytuacje może wtrysk dostał jakiegoś syfu z baku?? czy co ?? idzie jakoś sprawdzić pompę paliwa na programie INPA??? bo ja laikiem jestem w tym programie... pozdrawiam serdecznie :))
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

to zonacza usterkę układu zasilania paliwa, zbyt mała ilość paliwa lub zła jakość paliwa może wysypać ten błąd
grzeskobmwe39
Małopiszący

no właśnie tankowałem na shell w jastrzebiu na cieszyńskiej i nigdy nie mialem problemu ale zaskoczyl mnie tym komunikatem
Awatar użytkownika
Majk
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Majk »

Jak sam napisałeś miałeś rezerwę. W baku zawsze będzie zbierał się syf. Więc jak zatankowałeś zaczęło to wszystko tam latać, odpaliłeś auto pompa pociągła i tyle.
"Pod maską nic nie musi do siebie pasować kolorystycznie nie jeżdżę z nią otwartą. Było by to co najmniej nie praktyczne ;) "
grzeskobmwe39
Małopiszący

no własnie Majk mam nadzieje ze tak było ktos zna kogos co czysci baki paliwaa moze starczy wymiana filtru paliwa?? co wy na to??a da sie jakos INPA sprawdzic pompe paliwa czy jeet oki ???
Awatar użytkownika
Majk
Zaawansowany forumowicz

Ja u siebie wymieniłem filtr paliwa i jest git. A bak wystarczy po prostu wymontować wypłukać wysuszyć i włożyć na swoje miejsce.
"Pod maską nic nie musi do siebie pasować kolorystycznie nie jeżdżę z nią otwartą. Było by to co najmniej nie praktyczne ;) "
grzeskobmwe39
Małopiszący

no nie mam dostępu do kanału wiedz muszę coś wykombinować przed zima ,a Majk tez ci ten komunikat wyskakiwał ??
Awatar użytkownika
Majk
Zaawansowany forumowicz

Raz mi wyskoczył w podobnej sytuacji ale to był pierwszy i ostatni raz jak miałem mniej niż 10L paliwa w baku. Wymieniłem filtr paliwa i mam spokój no i nie dopuszczam żeby było w baku mniej niż 10-15L ;) Aaaa baku jeszcze nigdy nie płukałem i wcześniej też nie był płukany
pazura
Maniak forumowy

Nie tankuj na Shellu na cieszyńskiej :P ps. nie zasypuj mnie pytaniami dlaczego skąd wiem itd... Ja NIE POLECAM tamtej stacji. Shell shellowi nie równy...
grzeskobmwe39
Małopiszący

aha to mam nadzieje ze tez taka sytuacja mnie spodkała bo nie chciałbym wymieniać całego układu wtryskowego hehe trochę mnie uspokoiłeś Majk pozdrawiam wszystkich jak coś mi się będzie działo to dam znać. Jak ktoś ma pomysły co to może być albo miał tez taka sytuacje jak ja lub Majk to proszę pisać pozdrawiam wszystkich P.S. tym programem INPA coś kogokolwiek zdiagnozuje w tym temacie ???
pazura
Maniak forumowy

jasne, w sekcji silnika któryś model DDE wybierz i powinno wyrzucić jeśli coś go boli.
grzeskobmwe39
Małopiszący

Witam wszystkich Mam bunie w warsztacie ponieważ zrobił mi się wyciek z wężyka doprowadzającego paliwo oraz nieszczelne wtryski (z tego co mi gadał mechanik) i jeszcze jakaś nieszczelność pompy(tak mi się to nazbierało nie wiedzieć czemu ). ma to coś wspólnego z tym komunikatem "Einspritzanlage"??? pozdrawiam
pazura
Maniak forumowy

Jak wcześniej napisałem, jest to błąd układu zasilania paliwowego, być może wyskoczył na wskutek nieprawidłowego działania pompy, lub wychwycił ubytki paliwa nieadekwatne do spalania :roll: :mrgreen:
ODPOWIEDZ