[E36] Przegrzewa się

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Gabrielo
Maniak forumowy
Kontakt:

[E36] Przegrzewa się

Post autor: Gabrielo »

W tamtym roku wymieniałem już termostat, wodę, itd. (mechanik to w sumie robil). To było gdzieś we wrześniu/październiku 2011 robione.

Tydzień temu jechałem z Rybnika do Raciborza ku domowi tak ok. 160km/h (między Raciborzem a Pietrowicami można tyle jechać :mrgreen: ) Nagle temperatura bije mi w górę!! :neutral: Dochodzi prawie do czerwonego pola. zatrzymałem się, wlączyłem ogrzewanie na max (zimne powietrze leciało), nadmuch na max i po 2-3 minutach temperatura znowu wróciła do normy, znowu jechałem 500m i znowu ta sama jazda :evil: .

W domu otworzylem maskę, dotknąłem gumowy przewód ze zbiorniczka z wody i był gorący, a od termostatu zimny. Zawiozlem wóz do rzeźnika, on stwierdził, że to termostat, więc go wymienił, odpowietrzył układ, skasował 2 stówki i OK. Dzisiaj po wymianie sprężynek :mrgreen: postanowilem się karnąć i znowu się zaczyna przegrzewać... :evil: ( auto wróciło do mnie od mechanika 3 dni temu i dawałem mu ostro, jak był ciepły i nic się nie działo) I znowu od zbiorniczka z wodą jest gorący, a od termostatu jest zimny, więc kur... o co kaman?? Co to może być?? Pomóżcie, doradźcie!!! :neutral:
Ostatnio zmieniony 2012-03-31, 12:54 przez Gabrielo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

Sam sobie wymien termosta. Godzinka roboty ze schnieciem silikonu. Jaki kupil termostat? Chodzi o firme. Najlepszy ori WAHLER i innego bym nie kupil bo to nie taki duzy wydatek.
Pewnie on znowu siadl albo cos tam ci pokombinowal z tym.
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
Gabrielo
Maniak forumowy
Kontakt:

A może pompa wody?? Jakie są oznaki padniętej pompy?? :neutral:
Zychu.
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Zychu. »

u mnie ciekło z pompy jak rozpadł się wirnik, ale objawy podobne jak u ciebie.
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

Gabrielo pisze:A może pompa wody??
trafny strzał :)
pierre27
Zaawansowany forumowicz

Post autor: pierre27 »

a czy mi sie wydawało czy ty wkładałeś jakias tam płytke co miała zwiększyc moc? jeśli tak to moze być wina tego tjuning chipu, moge sie mylic ale warto sprawdzic?
Gabrielo
Maniak forumowy
Kontakt:

No wkładało się :mrgreen: No jak się wymieni pompę w poniedzialek i to nic nie da, to wyciągnę tego czipsa i zobaczymy dali. W każdym bądź razie uszczelka pod głową to nie jest :bmw: :mrgreen:
Awatar użytkownika
zawias
Maniak forumowy

Post autor: zawias »

Gabrielo pisze:No wkładało się :mrgreen: No jak się wymieni pompę w poniedzialek i to nic nie da, to wyciągnę tego czipsa i zobaczymy dali. W każdym bądź razie uszczelka pod głową to nie jest :bmw: :mrgreen:

ostatnio na drodze sosnowiec-katowice ugrzązłem w korku i ku moim oczom okazał sie przerażający widok.. temperatura silnika szła w góre wiec zjechalem na Ikee zeby sie schodzila bo w tym korku by sie zagotowała.. odstawiłem do Norauto wymienilem pompe wody termostat , oraz płyn i problem znikł :razz:
Awatar użytkownika
zawias
Maniak forumowy

Post autor: zawias »

jak coś to zamawiaj pompe wody z ruvinelle z aluminiowym wirnikiem , bo te plastkiowe rozpierdziela po zimach :mrgreen:
Gabrielo
Maniak forumowy
Kontakt:

zawias pisze:jak coś to zamawiaj pompe wody z ruvinelle z aluminiowym wirnikiem , bo te plastkiowe rozpierdziela po zimach :mrgreen:
No ja termostat mam nowy, płyn też, więc została tylko pompa. Kupiłem juz za 109zł z Ruville :mrgreen: :mrgreen: . tylko zalożyć i zobaczyć, co się będzie działo - oby właśnie nic! :razz: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

jak pompa dziala to odkrecamy korek i sprawdzamy czy leci plyn do zbiorniczka. Przy dodaniu gazu plyn powinien bardziej leciec.
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
Gabrielo
Maniak forumowy
Kontakt:

Krzys pisze:jak pompa dziala to odkrecamy korek i sprawdzamy czy leci plyn do zbiorniczka. Przy dodaniu gazu plyn powinien bardziej leciec.
...A właśnie nie leci. Ale właśnie chodzi o to, że gdybym miał czas, to by sie to zrobiło samemu, ale pracuję do wieczora i dałem to mechanikowi :mad: , a on zamiast sprawdzić w gorącej wodzie, czy termostat otwiera, to postanowił go wymienić, skasować kasę, bo chłodnicę wykluczył, uszczelkę też, no to wymieniamy resztę... :mad: Pompa kupiona z ruvilla jak wyżej napisałem z tym alu, czy jaki to jest wirnik. Jutro napiszę, co tam wykombinował ten rzeźnik... :cool:
Gabrielo
Maniak forumowy
Kontakt:

Dobra, okej, była to pompa wody i teraz jest już elegancko piknie!!! :mrgreen:

Temat do zamknięcia :cool:
Zablokowany