BMW E39 Sedan lub E46 Coupe :)

STIG
Małopiszący

BMW E39 Sedan lub E46 Coupe :)

Post autor: STIG »

Witam.
Przedstawię po krótce sytuację, mam lekki zamęt głowy.
W czerwcu wracam do PL i odrazu będę potrzebował auta więc wybór chcę podjąć już i skupić się na szukaniu pomalutku fajnej sztuki.
Biorę pod uwagę marki premium, ale tutaj chciałbym dowiedzieć się odnośnie 2 modeli Bawarskich które mnie interesują.
Budżet będzie do 20.000 PLN.
W grę wchodzi E39 tylko w sedanie i tylko w automacie lub E46 Coupe najlepiej też w automacie. Silnik tylko benzyna. Minimum w grę wchodzi w E46 2.8 193KM (ale to wtedy manual, żeby osiągi były lepsze), chyba że trafi się w tej cenie 330i to w automacie :)
Minimum w E39 to raczej 3.0 bo 2.8 w automacie bedzie za wolny (osiągi minimum to 0-100 7-7.5s). Manuali raczej bym nie chciał :P chce mieć i wygodę i osiągi :)

Pytanie jak w tym budżecie prezentuje się rynek tych aut, eksploatacja (w E39 kusi V8, jest mniejsze 3.5 ale pewnie lepiej obejrzec sie za 540iA bo koszty ta same a osiągi dużo lepsze??).
Czytam dużo o tych modelach, ale nic nie odda tego tak jak specjalisci czyli forumowicze :)

Nie wiem, czy E46 Coupe w tej kwocie będzie godne uwagi a niestety nie mogę dołożyc więcej grosza bo czekają mnie wydatki na dom, wesele itd więc kwota na auto to żelazne 20.000 PLN.

Z góry dziękuję przyjaciołom forumowiczom za miłą pomoc w rozwianiu wątpliwosci na temat tych modeli, co i jak wybrać :D
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca będzie DUPA!
Awatar użytkownika
Mystic888
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Mystic888 »

Za 20 tysi zycze powodzenia. jak chdesz e39 to wpadnij na bmw5er.pl, tam chlopaki sie bardzo dobrze znaja to pewnie Ci pomoga. Zobacz tez w gieldzie, bo widze pare dobrych sztuk za ta kase.
V12 znane z BMW 750i miało dawać radość z jazdy, moc, dźwięk i szeroki uśmiech na twarzy bogatego klienta, który miał w nosie średnie spalanie na poziomie 20 l/100 km przy podmuchach wiatru z tyłu.
PRIMO
Przyjaciel klubu

Post autor: PRIMO »

na e46 w takich silnikach musisz wydać raczej bliżej 30-5 tyś., za 20tys to kupisz jakieś zadbane ale 1.8 w golasie i manualu... Dołóż kasy albo żeby mieć zadbany egzemplarz to zmniejsz sobie wymagania silnikowe...
NO SPEED NO FUN ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Post autor: BeleX »

jw...w tej cenie to raczej nei dostaniesz tego co szukasz....330 zadbane to min 35 tys bo sa poszukiwane....530 tez ciezko wyszukac
...tak znowu sie czepiam...
Awatar użytkownika
Honik
Maniak forumowy

Post autor: Honik »

Panowie przedlifta 330 kupi poniżej 30 tysięcy spokojnie.
Nie napisał jakich roczników szuka.
Nie mówię że 330 za 20k znajdzie, bo to jest chyba niemożliwe ;)

328 za lekko ponad 20k też już można fajną sztukę wyrwać.
E46 mocno pospadały z cen jednak.

No ale jednak jak masz sztywne 20k to raczej nie masz co szukać.
Wpakujesz 2x tyle w auto żeby je wyratować.

530 e39 zadbane, to graniczy chyba już z cudem. A ceny, serwisowanych sztuk z pewnym 100% przebiegiem, który już tez nie będzie mały w ori lakierze, zabijają :D

Niestety kolego ale sobie będziesz musiał dołożyć z 5k albo zmniejszyć wymagania silnikowe.
STIG
Małopiszący

Hmmm, a jakby tak E39 3.5 lub 4.4? Widzę, że te przed liftem (bez Vanosa) są w przystępnej cenie, z lat 1996-1998 mieszczą się w 15.000-20.000 PLN... :P
528i raczej ospada bo w automacie ma 0-100 8.8s to ja dziękuję :)
Awatar użytkownika
Mystic888
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Mystic888 »

Ogladales juz jakis samochod w tej cenie? Czy tylko "widziales" na allegro?
V12 znane z BMW 750i miało dawać radość z jazdy, moc, dźwięk i szeroki uśmiech na twarzy bogatego klienta, który miał w nosie średnie spalanie na poziomie 20 l/100 km przy podmuchach wiatru z tyłu.
STIG
Małopiszący

Na allegro dużo jest trupów od nawet 8k do 10-12k....
dlatego sądziłem, że te w przedziale 15-20k będą jakieś ciekawsze :)
Awatar użytkownika
Honik
Maniak forumowy

Post autor: Honik »

4.4 to już raczej jest niemożliwe żeby kupić za 20k :D
Niestety ale te auta są mocno poszukiwane i dobre sztuki nie spadają z ceny.
Jest ich też coraz mnie bo większość zawija się na słupach, drzewach itp.

A przy tej mocy dzwony raczej nie są przy prędkościach 50 km/h ;)
STIG
Małopiszący

Oczywiscie ja mam takie podejście do tego, że nie szukam auta nowego z salonu :P
Każde używane kilkunastoletnie a tym bardziej tej klasy będzie wymagało wstępnego serwisu i na to będę miał :) przy zakupie używnego auta trzeba iść na kompromisy i nie szukać ideału :P wszytsko można sobie poprawić po zakupie :D
PRIMO
Przyjaciel klubu

Post autor: PRIMO »

koledzy Ci cały czas próbuja powiedzieć ze masz za mało kasy na górna półkę silnikowa... i tu nie ma kompromisu przy zakupie albo dołóż kase albo zmien oczekiwania co do litrarzu i mocy...
NO SPEED NO FUN ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

Post autor: Moloch »

PRIMO z takim nie pogadasz... to jest jeden z tych ludzi którzy będą tak długo pisali aż trafią na kogoś kto im napisze "tak za taką kasę da rady kupić dobre auto" i jeśli to będzie jedna osoba na 50 to i tak ją posłucha bo usłyszy to co chciał usłyszeć i tyle. Amen
STIG
Małopiszący

Wole wydać to na coś konkretniejszego ale starszego niż jeździć jakimś gównienkiem 318 lub 323i które śmigam każdym moim poprzednim autem bez starania się :P
Narazie dresy :P nie odpowiadać bo i tak już tu nie zaglądam :]
P.S Było kulturalnie Moloch pisać :]
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Post autor: BeleX »

DRESy......buhahaha

dobre :)

pan zrezygnowal z uslug forum - bana mu :) zobaczymy jak mu sie zje&&*^ to 330 albo 530...to gdzie bedzie pomocy szukal
...tak znowu sie czepiam...
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

Post autor: Moloch »

buahahah posikałem się jak to poczytałem :mrgreen: "P.S Było kulturalnie Moloch pisać :]" tak jak by mnie to uraziło :mrgreen: tylko ja wiem że kasa którą wydałem na auto to była dobrze wydana kasa między innymi w silnik 323, i wiem że jest on tak zdrowy że będzie on jeździł wiele wiele lat, a chcę widzieć to 330 za 20 tysii :mrgreen: Tak jak napisałem chłopaczek chciał usłyszeć to co chciał i inna opcja nie wchodziła w grę, nikt go po główce nie pogłaskał to strzelił fochem (dzięki Ksawer za poprawkę :twisted:) :razz: :razz:

PS. Żebyś się nie zdziwił jak te moje "gówienko" 323 cię objedzie bo pewnie nie wiesz o tym że 323 to nie silnik 2,3 tylko 2,5 z mocą 170 koni... kup "zdrowe" 330 to zobaczymy czy poradzi sobie z naprawdę zadbanym 323 :bmw:

Najlepsze to że typ kupi jakieś 330 za 20tysi i potem powie eeee bo te BMW to takie mułowate silniki i awaryjne... :mrgreen: nie dziw jak to będzie milion razy przegrzane :mrgreen:

Wnoszę o bana dla tego pana :mrgreen: za obrazę mnie i całego forum :wink:
ODPOWIEDZ