[E39] TDS Zgasł podczas jazdy

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Mariuszo86
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

[E39] TDS Zgasł podczas jazdy

Post autor: Mariuszo86 »

Witam mam taki problem mianowicie rano odpaliłem od strzała bez problemu, dziś po pracy wsiadłem do auta przekręcam kluczyk kontrolka od świec zgasła chce zapalić i efekt taki jak by paliwo nie dochodziło lub świece nie grzały ale po 3-5sek auto odpaliło i na wolnych obrotach normalnie pracowało. Jadąc po przejechaniu ok 15 km poczółem delikatny spadek mocy ale po sek dwóch moc wróciła i jechałem normalnie podjeżdzając pod blok auto zgasło ( a jechałem na dwójce ) doczłapałem się na luzie by zaparkować spróbowałem jeszcze raz i po 3 sek auto odpaliło i później jak zgasiłem odczekałem chwile i auto znowu odpaliło. Obroty nie falują nie kopci.

Pompa była robiona pod koniec Października. pompka w baku pracuje i podaje paliwo filtr paliwa i oleju zmieniony w Październiku jedyny filtr nie wymieniony to powietrza ale jak by to był ten filtr to auto było by mułowate i zwiększyło by się spalanie co to może być za przyczyna?

Jeśli już był ten temat to przepraszam ale nie znalazłem
" .... i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony, spytał o nasze zarobki - usiadł i zapłakał.. "
Obrazek
GruDi
Małopiszący

Post autor: GruDi »

moze cos ze wtryskiem ?
Mariuszo86
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

tzn co masz na myśli?chodzi Ci o ten wtrysk sterujący ?
" .... i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony, spytał o nasze zarobki - usiadł i zapłakał.. "
Obrazek
GruDi
Małopiszący

Post autor: GruDi »

tak ,najlepiej pod kompa podepnij moze cos ci podpowief
Mariuszo86
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

no więc tak komp podpięty i wyskoczyły dwa błędy:

- sterowanie recyrkulacji gazów wydechowych
(nie chciał sie skasować przypuszczam zawór EGR lub wężyk podciśnienia)

drugiego nie pamiętam jak to było

- typ ...trybuc. pompy wtryskowej
(pompa była robiona ale błąd nie był kasowany i teraz został skasowany )
Obrazek
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

MARIUSZO86 pisze:sterowanie recyrkulacji gazów wydechowych
(nie chciał sie skasować przypuszczam zawór EGR lub wężyk podciśnienia)

Zatkaj dziada przez to sa tylko problemy sam zatykałem w każdym TDS i nie było dodatkowych kłopotów mało tego każdy kto to zrobił potwierdzi że silniczek odżywa :wink: :bmw:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
Mariuszo86
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

hmm najlepsze jest to że EGR nie jest zbyt mocno za...ny bo go teraz wykręciłem widziałem gorsze. A czym jest najlepiej go zatkać i w którym miejscu domyślam się że przy EGR się go zatyka? jakąś monetą blaszką czy co tam jeszcze?
Obrazek
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Odepnij wężyk podciśnienia na zimnym silniku wkręć w niego śrubę żeby nie dmuchał w powietrze niepotrzebnie następnie zwykłym kapslem od butelki z piwa monetą 50gr lub 1 zł bo z 2zł jest ryzyko że wypadnie środek poza tym 1 zl i 50 gr zawsze taniej :mrgreen: JOK
Zatykasz cienką rurkę która wędruje od kolektora ssącego na łączeniu przy EGR :wink:
Awatar użytkownika
TDS-ik
Zaawansowany forumowicz

Post autor: TDS-ik »

Potwierdzam manewr z 1 zł działa :). Tylko montujesz ją zaraz przy kol wydechowym, przynajmniej ja tak robiłem.
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

TDS-ik pisze:Tylko montujesz ją zaraz przy kol wydechowym, przynajmniej ja tak robiłem.
Dokładnie można z jednej jak i z drugiej strony zaślepić w sumie obojętnie jak komu wygodnie :grin:
Mariuszo86
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

autko po wyczyszczeniu EGR odżyło zdj dodam później bo jeszcze nie zgrywałem zdj z Lumi 800 na dysk i muszę to rozkminić jak się to robi :mrgreen: :mrgreen: . te święta nie będą spokojne :)

Pojawił się kolejny mały (jak dla mnie problem) co prawda zajmie to cały dzień ale rozpracuję to na dwa dni bo nie lubię świąt jakie by nie były.

1 dzień to zlokalizowanie nieszczelności w układzie paliwowym, nie brakuje mocy ale widać małe pęcherzyki powietrza czasami są większe, autko równo na jałowych pracuje i nie gaśnie (filtra paliwa i tak kupuje kupię bo to nie wielkie koszty a po zimie nowy filterek i tak się przyda choć zakładany w październiku oraz nowe oringi ) jakiej średnicy są oringi? bo nie wiem

2 dzień to dalsze czyszczenie układu dolotowego oraz zaślepienie EGR bo dziś o 5.40 rano montowałem go pod blokiem na szybko :D bo do pracy na 7 :mrgreen: :twisted:
kolejne pytanko gdzie znajduje się zawór podciśnienia co dochodzi do EGR bo nie mogę go zlokalizować?

Najlepiej fotki jak by ktoś mogł pokazać oraz co warto przeczyścić jeszczę skoro auto i tak będzie rozebrane bo ostatnio co był rozebrany to gościowi ewidentnie nie chciało się tych rzeczy przeczyścić pomimo tego że go poprosiłem o to, a cemu sam tego nie zrobiłem? bo miałem ok 40 km do gościa :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Winna była pomkpa paliwa w baku
Obrazek
ODPOWIEDZ