Ufff... Czas na kolejnego UP'a tym razem dość w biegu bo prace ciągle trwają...
Właśnie wróciłem z garażu i sprawy mają się następująco
Tak oto wyszła miska olejowa i podstawa filtra oleju bo czyszczeniu, oszlifowaniu, gruntownym odtłuszczeniu i malowaniu lakierem do silników - może trudno będzie w to uwierzyć ale na te 2 elementy poświęciłem 3 popołudnia
Blok silnika i głowica również nie była łatwiejsza... tutaj 2.8 oczekuje na podwieszenie w celu kontynuacji nad nim prac
W między czasie wyspawaliśmy stojak na silnik dedykowany do E36... nie było by to możliwe gdyby nie pewien człowiek, któremu jestem za to dozgonnie wdzięczny - wymagało to poświęcenia kolejnego popołudnia - wszystko wyliczone co do milimetra.
Również dzięki niemu zdobyłem w końcu platformę
Finalnie silnik został na nim posadzony
Oraz w całości umieszczony na wózku, umożliwi to kontynuację prac nad silnikiem w tym wymiany miski olejowej, ssaka, uszczelki oraz wiele wiele innych
Tak prezentuje się zmontowana łapa z osłonką i poduszką silnika 60mm - dość pancerną bodajże dedykowaną do E30 M3 - jeśli się mylę proszę mnie poprawić.
Oraz druga strona - łapy zostały przymocowane przy pomocy śrub ze stali nierdzewnej - tak będzie też z pozostałymi elementami silnika
mocowanie magistrali wodnej i łapki wiązki silnika
Ponad 150kg udało nam się posadzić dzięki temu człowiekowi za co również jestem mu dozgonnie wdzięczny - dokonaliśmy tego we dwójkę przy pomocy mózgu i niewielkich mięśni - większość z was przecież wie jak wyglądam więc jest to wyczyn
Aktualnie oczekuję na części, w między czasie nie mam zamiaru siedzieć na tyłku - kontynuacja prac nad silnikiem - ma być wylizany - narazie to jeszcze przedsmak
Pozdrawiam