Jaki bezpiecznik 20mm2

Problemy, porady oraz projekty sprzętu car-audio, PC-car.
Porady związane z alarmami, nawigacją i T V w samochodzie.
Awatar użytkownika
Ciapek540
Zaawansowany forumowicz

Jaki bezpiecznik 20mm2

Post autor: Ciapek540 »

Witam!
Mam pytanie czy bezpiecznik 50A wystarczy na kablu 20mm2 (długość kabla od aku do wzmacniacza jakies 130cm). Wzmacniacz to monoblock 1x230rms na 2 bezpiecznikach 30A

Jeśli był już taki temat to bardzo przepraszam :)
^^
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

Wydaje mi się, że decyzję masz już podjętą.
Jeśli padnie teraz kilka odpowiedzi o wielkość
bezpiecznika, a nawet jego brak to i tak
założysz 50A :DDD
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Post autor: BeleX »

nie liczy sie jaki bezpiecznik...byle tylko byl max 50 cm od akumulatora...najlepiej 30 cm

50A w sam raz na taki wzmacniacz i grubosc kabla nie ma tutaj znaczenia
...tak znowu sie czepiam...
Awatar użytkownika
Ciapek540
Zaawansowany forumowicz

Czyli zakładać 50A ? Nie szukać większego np 60-70A ?
^^
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

nie ma potrzeby - 50 A wystarczy w zupelnosci...a nawet za duzy :)

50A bezpiecznik daje zabezpieczenie do okolo 700W a wzmacniacz masz 230W wyjsciowej...tyle ze moc pobierana jest zawsze wieksza...dlatego we wzmacniaczu masz 30A co daje zabezpieczenie do mniej wiecej 430W :)

te 50A zabezpiecza bardziej akumulator w razie uszkodzenia izolacji przewodu zasilania i zwarcia do masy ( dlatego liczy sie odleglosc od akumulatora )

co do bezpiecznikow we wzmacniaczu to masz 2 x 30A ale sa one laczone rownolegle zeby zmniejszyc ich opor i podzielic wydzielanie mocy przy wiekszych pradach...dlatego nie liczy sie ile bezpiecznikow ma wzmacniacz - tylko jaka jest ich wartosc :) im wiecej tym wieksza moc wzmacniacza...a najlepiej jak bezpiecznikow nie ma wcale :)
Awatar użytkownika
Ciapek540
Zaawansowany forumowicz

Dzięki za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanko.
Czy jak zmienię radio na model nowszy, który ma wbudowane filtry HPF i LPF to będę mógł wtedy odciąć bas z głośników przednich i tylnich a basować będzie tylko subwoofer. ?
Bo teraz jak puszczę głośniej to charczą mi głośniki nawet jak obcinam bas na korektorze np -2/3.

Czy radio z filtrami rozwiąże mój problem?
^^
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

marcin94 pisze:Czy radio z filtrami rozwiąże mój problem?
nie...bo to nieco glebszy problem

glosniki znieksztalcaja z paru powodow...
znieksztalca radio - bo konczy sie moc czyli tzw clipping
znieksztalcaja glosniki bo podpinasz je do 100W wzmacniacza a one maja ledwo 20W co sprawia ze wyciagasz je poza parametry pracy
ja u siebie podpialem przednie glosniki ori od bmw do wzmacniacza 4x100W i byl dramat...lepiej graly z ori radiem bo byly dopasowane mocowo...
druga rzecz ze odciazenie glosnikow z basu nieco poprawi granie ale nie oczekuj cudow...

nastepna rzecz filtry ktore sa w radyjkach...ja osobiscie jestem przeciwnikiem i wszystko mam na zero lacznie z cyfrowa zwrotnica na subwoofer...bo uwazam ze zwrotnice we wzmacniaczach bija na glowe te zwrotnice ktore mamy w radyjkach...wiec radio na zero a reszta to ustawienie wzmacniaczy

gwarantuje ze jezeli dopasujesz mocowo wzmacniacz do glosnikow ( oczywiscie uwzgledniajac sygnal z radia ) to nic nie bedzie znieksztalcac i basu tez nie braknie

jezeli chcesz wsadzic suba a potem ostro wyciagac z glosnikow seryjnych przednich to juz mozesz zapomniec ze bedzie ok :) chociaz sub juz bedzie ogromnym krokiem do przodu w jakosci brzmienia...potem dopiero wyjdzie ze przednie glosniki graja na granicy swoich mozliwosci i trzeba je wymienic...podpiac do wzmacniacza a nie radia ktore daje 13W RMS....tak tak wiem ze na radiach pisze 4x50W...ale to bajka ;] to jak predkosciomierz w maluchu pokazujacy 160...to ze jest nie znaczy ze tyle pojedzie...itd itd itd itd
Awatar użytkownika
Ciapek540
Zaawansowany forumowicz

Czyli rozwiązaniem było by podpiąć głośniki pod wzmacniacz 4 kanałowy + lepsze radio? Bo zauważyłem że moje radio ma wejście tylko na jedną parę czinczy.

I jakie głośnik możesz mi polecić na przód, najlepiej 165 + gwizdki.

http://allegro.pl/system-hertz-dsk-165- ... 55897.html
Czy takie były by w miarę ? + jakiś wzmacniacz 4 kanałowy
^^
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

marcin94 pisze:Czy takie były by w miarę ? + jakiś wzmacniacz 4 kanałowy
Przejrzyj forum CA i zobacz co np. ja pisałem o głośnikach typu jbl, hertz itd ;)

Skąd zainteresowanie 4-kanałówką?
W ciągu tygodnia tak zmienić zdanie?? :DDD
marcin94 pisze:Jestem zdania że monoblock jest o niebo lepszy od 2 kanałówki na mostku.

PS
twitera nie nazywa się gwizdkami ;)
sędzia na przykład ma gwizdek.
Obrazek

Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

zanim cos wiecej wypoce...to napisz mi co chcesz dokladnie zmienic w samochodzie

ile na to masz :)

caly plan poprosze
Awatar użytkownika
Ciapek540
Zaawansowany forumowicz

Marcin, Monoblock mam pod suba, a 4 kanałówkę chciałem pod głośniki.
^^
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Ja w dalszym ciągu nie rozumiem takiego połaczenia :shock:
4-kanał rozdzielasz sobie na dwa pod sub i dwa pod głośniki przód.
Żaden inny argument mnie nie przekona do Twojej teorii.
Po co tak????
Jaki kondensator planujesz w takim razie tam wsadzić?
2-3 wzmacniacze ma sens wtedy jak startuje się w klasie
choćby SQL od 10.000€ w aucie, które jest całkowicie
wytłumione i ma kable conajmniej 12ø ;)

Sądzę, że jeszcze nie wiesz o co w tym wszystkim chodzi
i pragniesz jedynie nawalić do bagażnika sprzętu, który rozładuje akumulator
podczas jazdy i spali alternator, ale za to każdy kolega
pod blokiem powie WOW, ale sprzęt, bo słychać go
z kilometra :shock:
I jak jedzie to mu przygasają światła ;)
Tych poglądów będę bronić tak samo jak oszpecania samochodów
agro-dodatkami, które w mniemaniu co niektórych ludzi upiększają samochód.

W aucie ma być czysto, a nie głośno!
Bas nie gra, tylko uzupełnia dźwięk!
A muzyka ma grać przed Tobą, a nie za plecami ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

ejjjj......ja tez mam dwa wzmacniacze :) :) :) :) :)

tyl jest podiety..bo mam duze autko i musze przyznac ze jest roznica z tylem i bez :)

nie mowiac juz ze ciezko z 4 kanalowki wyciagnac tyle mocy co z monobloka na suba...plus jak jest glosnik w mostku to trzeba uwazac na impedancje glosnika ktory sie podpina...ze do monobloka latwiej jest podpiac glosnik dwu cewkowy w roznych konfiguracjach impedancji...ze w monoblokach zwykle wystepuje filtr subsoniczny czego nie doswiadczymy maja 4 kanalowke spieta w mostek.... itd itd itd

ja wiem ze jest gadanie...ze na koncertach stoi sie przodem do sceny...ale jak kto lubi to czemu nie :) ja lubie slyszec dzwiek z kazdej strony i w domu mam np audio spiete w 4 kanalowe stereo

fakt ze do tylu nie wsadzalem tego co do przodu...i roznica w dynamice i glosnosci miedzy przodem i tylem jest ogromna ale dodatkowe grajki nie zniszczyly niczego

za i przeciw jest dosc duzo...do E46 coupe nie wsadzal bym tylnych glosnikow ale do sedanow itd juz mozna nad czyms pomyslec i ja bede bronil rozdzialu wzmacniaczy.....bo monoblok jest do suba i tyle....a 4 kanalowka....jest do 4 kanalow...to ze mozna ja spiac na 3 kanaly to tylko bonus

pisanie o spaleniu alternatora itd...wszystko to mozna zrobic spokojnie jednym wzmacniaczem...nawet obstawie ze 4 kanalowka z subem wiecej ciagnie pradu niz 2 osobne wzmacniacze....dlaczego ? bo wzmacniacze do zasilania glosnikow szerokopasmowych pracuja w klasie AB...a monobloki zwykle w klasie D gdzie inaczej jest sterowane zapotrzebowanie na prad...zreszta juz teraz wszedzie pcha sie cyfrowe sterowanie takze nowsze wzmacniacze za kupe kasy w klasie D juz tyle nie ciagna ale za to nei graja tak cieplo jak starsze konstrukcje

wg tego co podaje jbl do moich wzmacniaczy...4 kanalowka ciagnie w piku maxymalnie 70A przy obciazeniu 2 kanalow na 2 ohm...co daje 2x150W=300 - to jest klasa AB
natomiast monoblock ktory daje nieco ponad 700W na 4 ohm potrzebuje wtedy 73A....wiec 3 ampery roznicy :] a mocowo ponad dwa razy wiecej..wiec on grajac np na 300W bedzie potrzebowal DUZO mniej niz 4 kanalowka w 3 kanalach....i to tyle na temat spalenia alternatora :)

jeszcze jedno o czym warto wspomniec...to temperatura pracy na ktora bardzo wrazliwe sa wzmacniacze klasy AB i zmiana tej klasy pod wplywem temperatury co wplywa bardzo na znieksztalcenia takich wzmacniaczy...a skoro mamy to w jednej obudowie to taki wzmacniacz ma wielkie problemy zeby utrzymac sie w odpowiedniej temp...w zime moze nie ma takiego problemu ale w lato to kazdy wie jak potrafi rozgrzac sie wzmacniacz ktory chwilke pogra....klasa D do monobloka nie ma takiego problemu bo jest wydajniejsza kosztem zakresu sygnalu wyjsciowego...oczywiscie o tym ze przegrzewajacy sie wzmacniacz gra jak taniocha z targu od ruskich w instrukcji obslugi sie nie przeczyta...
Awatar użytkownika
Ciapek540
Zaawansowany forumowicz

Dzięki chłopaki ! Wczoraj dużo się naczytałem o Car Audio, od FaQ Nazara po inne ciekawostki i fora.
Co nie co już zrozumiałem, lecz człowiek uczy się całe życie :D

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie!
Do zamknięcia!
^^
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

marcin94 pisze:Wczoraj dużo się naczytałem o Car Audio,
od tego powinieneś zacząć.
marcin94 pisze:Do zamknięcia!
o tym kto inny zdecyduje ;)