analiza spalin

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
ketiw100

analiza spalin

Post autor: ketiw100 »

Bylem wczoraj na przegladzie rejestracyjnym i diagnosta czepial sie zawartosci CO.Ale moze podam wyniki:
wolne obroty- CO=0.69%;CO2=14.25%;HC=261.0ppm;O2=0.78%;Lambda=1.005
2500 obr.- CO=0.57%;CO2=14.37%;HC=88.oppm;O2=0.78%;Lambda=1.016
Poziom CO jest rzeczywiscie przekroczony i pewnie spowodowany zbyt bogata mieszanka,ale z kolei Lambda wyglada na dobra.Czym moze to byc spowodowane-ktos wie? :D
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

wyaplone katy??
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
ketiw100

No tez raczej nie,bo HC przy 2500 ma wartosc 88,0,a graniczna wartosc to 100.No to ja mam ponizej.Trza chyba bedzie podpiac pod kompa.Dzieki za odp.,ale czekam rowniez na inne. :D
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

tu nikt nie wie bo wiekszosc ma wyciete katy :P
bociek

Post autor: bociek »

hehe tez z tym sie zgodze :D wywal katalizator i duzo lepiej bedzie chodzic :D a tak taka ciekawostak :D za katalizatorm mozna calkiem niezlo kase dosatc :D bo jakas platyna jest tam czy cos w tym stylu :D
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

ja mam kata i nie wycinam go ;) Przynajmniej na legalu moge na przeglad jechac :D
ketiw100

Zgadzam sie z Toba ,bo przeglady trza przeciez robic.Pozatym skad sonda daje sygnal do kompa-przed,czy po kacie?Jesli po,to wyciecie kata prowadzi do wariacji kompa i moze wtedy robic "wir"w zbiorniku.Podzielcie sie opiniami na ten temat tzn.co sie dzieje po wycieciu kata :?: Pozdro!!!
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

sonda jest przed katalizatorem ;) Sprawdzalem ale mimo to nie wytne.
zawias

Post autor: zawias »

moze nie wytniesz , ale bebechy predzej czy pozniej same wyleca :lol:
Awatar użytkownika
korona
Zaawansowany forumowicz

Post autor: korona »

Ja kata wywalilem, 550zl skasowalem. Tlumiki srodkowe przesunalem do przodu w miejsce katow, dalej proste rurki. Diagnosta wszedl pod auto i od razu "ooo... katalizator jest na swoim miejscu, tak ma byc" - mowi pukajac po tlumiku srodkowym :lol:
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

jakis madry ten diagnosta.
ketiw100

korona pisze:Ja kata wywalilem, 550zl skasowalem. Tlumiki srodkowe przesunalem do przodu w miejsce katow, dalej proste rurki. Diagnosta wszedl pod auto i od razu "ooo... katalizator jest na swoim miejscu, tak ma byc" - mowi pukajac po tlumiku srodkowym :lol:
Podaj namiary na tego diagnoste,to bede juz jezdzil na przeglady tylko do niego.He,he,he!!!! :D
Bylem na przegladzie 30.10 i sprawdzal mi wszystko lacznie z trojkatem i apteczka.
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

apteczke trzeba miec?? Pierwsze slysze :shock:
daro 16v

Post autor: daro 16v »

Krzys pisze:apteczke trzeba miec?? Pierwsze slysze :shock:
nie Krzys u nas w kraju apteczka nie jest obowiazkowa.jakis nadgorliwy ten diagnosta,musisz miec tylko wazna gasnice i trojkat.
Swobi

Post autor: Swobi »

A ja musze miec apteczke i to wyposazona lepiej od szpitala wojewodzkiego(bandaze,gaziki,plastry,opaski,rekawiczki gumowe,nozyczki itp).Inspekcja Transportu Drogowego tak wymaga.Maskara!!!
ODPOWIEDZ