kisol pisze:w sumie kazda informacja sie przyda jak ktos wie jeszcze to pisac
Krzys bo te tlumiki sa rzadko spotykane i zauwazylem ze sa w 2.8 i w M-kach w mniejszych nie widzialem
u mnie w compact'ie 2.5 litra tez mam taki bajer, zreszta czesto czytam ze 323 na 1 rure wydechowa, a u mnie sa 2 (przed tlumikiem koncowym naturalnie tez mam 2 rury).
PS. Sorry za odgrzanie starego tematu, ale przebijam sie przez forum
przyznam ze sie nie przygladalem, ale mysle ze dziala (bynajmniej wszystko jest), no i po przekroczeniu pewnych obrotow auto jest duzo bardziej slyszalne (jakos 2-2.5kprm, nie pamietam dokladnie). Tlumik mam raczej oryginal, bo jest z roku produkcji mojego auta.
to jesli sie nie myle to wydech o zmiennej przpustowosci, a chodzi w nim o to ze przy mnieszych predkosciach obrotowych nie jest potrzebny wydech o tak duzym przelocie, wiec dla poprawy dynamiki w dolnym zakresie obrotow jedna rura jest przymknieta. Przy wysokich obrotach kiedy potrzeba wiekszego przelotu druga rura jest otwierana i mamy lepszy przepust.
Ot dwie rozne charakterystki wydechu dla roznych zakresow obrotow
mozliwe w koncy dlugosci i srednice tez sie liczy dla uzyskania wiekszej mocy
mysle ze jakby byl to hamulec to by zatykal obie rury
zobacz jeszcze czy na luzie ta przepustnica sie otwiera i przy jakich obrotach bo jestem ciekaw
Jest tak jak pisze niski7- przepustnica słuzy do poprawy charakterystyki wydechu w dolnych partiach obrotów, wydech w wolnossącym silniku misi być odpowiednio przytłumiony by jego sprawność była największa.
Jak przepustnica jest przymknięta na niskich obrotach (np do 3tys) to poprawiaja się tzw "zjawiska falowe" w wydechu i przez to troche lepszy będzie moment obrotowy i spalanie. Czy to coś zmieni w 325 nie wiem bo jest to pewnie zaprojektowane jako całośc między innymi z kolektorem ssącym (323/328 ma wąskie kanały aby poprawić moment obrotowy i spalanie na niskich obrotach). Wątpie żeby była odczuwalna różnica z działającą prawidłowo przepustnicą i otwartą na stale w 325, sam jestem ciekawy jak by to wyglądało po zmierzeniu