[E46] Zaczęły mrugać ringi

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

[E46] Zaczęły mrugać ringi

Post autor: Marcin »

Co mogło się stać???
Zauważyłem (dzisiaj), że przy włączonym silniku mrugają mi ringi (dokładane z allegro)
Zapomniałem zobaczyć co się dzieje jak jest włączony zapłon.
Cyklicznie się to powtarza co ok.40sek. Mrugają tylko one, postojówki i cała reszta w porządku,
Co mogło się stać???
Ringi mam podłączone do kabli ze świateł postojowych.
:570: :570: :570: :570: :570:
Ostatnio zmieniony 2008-09-27, 07:46 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
bociek

Post autor: bociek »

sprawdz czy masz dobrze to wszytko polaczone :D ja mailem cos :D nie stykaly mi kabelki za bardzo :D
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Hm... tak, tylko mi nie przerywa.
Efekt jest odwrotny.
Światła są wyłączone i co jakiś czas ringi dostają prąd nie wiadomo jakim cudem mrugają...
Obrazek

bociek

Post autor: bociek »

acha to zeczywiscie troche dziwne a moze masa sie urwala ?? ale najlepiej do elektryka podjechac i powinien to zrobic bez problmu :D
aaddriaannn

Post autor: aaddriaannn »

marcin602 pisze:Hm... tak, tylko mi nie przerywa.
Efekt jest odwrotny.
Światła są wyłączone i co jakiś czas ringi dostają prąd nie wiadomo jakim cudem mrugają...
Jakie masz ringi ccfl ? Jesli masz wylaczony zapłon i zgaszone swiatła to ringi mrugaja co jakis czas mrugna chyba z 2 czy nawet z 3 razy i przestana a to dlatego ze tam masz przetwornice do nich i wyładowuja sie kondensatory i to jest normalne niema sie martwic - brat tak ma samo i inne posiadacze ringow ccfl
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Dzieje się tak przy odpalonym aucie, gdy światla są wyłączone, nie 3, ani 4 razy, mrugają non-stop.
Po zgaszeniu silnika nie sprawdzałem...
:sad: :sad: :sad:
Obrazek

aaddriaannn

Post autor: aaddriaannn »

jakie masz ringi ?
rapanu

Post autor: rapanu »

chejka powiem a raczej napisze tak jesli masz ringi totalnie zwykle gdzie poszli po bandzie to napewno jako zrodlo swiatla masz diody biale a jak to u chinczykow bywa niesa one najlepszej jakosci poprostu pada ci dioda nieraz to przerabialem sam mam w domu diode niebieska ktora wlasnie w podobny sposob mruga mi juz od roku.mozesz sprobowac ja wymienic ale niewiem jakie masz dojscie doniej?
niski7

Post autor: niski7 »

jezeli ringi mrugaja jak swiatla sa WYLACZONE a swieca normalnie jak WLACZYSZ swiatla to nic w tym dziwnego. To samo bedzie sie dzialo jak zalozysz diodowe pozycje.

Dlaczego?
Odpowwiedz jest prosta, modul swiatel przy wylaczonych swiatlach sprawdza czy zarowki nie sa spalone, a sprawdzenie nastepuje krotkimi impulsami, dlatego ringi migaja.
Rozwiazanie
Musisz zastosowac wlasnie wspomniane wyzej przetwornice oszukujace modul swiatel zeby uniknac tego efektu.
Awatar użytkownika
kisol
Zaawansowany forumowicz

Post autor: kisol »

diody sa malo wytrzymale na wstrzasy i pozniej dzieja sie takie cyrki sam tak mialem z postojowka
mrugala i pozniej padla na amen.wymiana diodki i znow chodzi
Awatar użytkownika
dave
Maniak forumowy

Post autor: dave »

Wywal to i problem z głowy :wink:
Obrazek
wielebny

Post autor: wielebny »

Potwierdzam, że to jest normalny objaw. System co chwilę sprawdza czy żarówki się nie przepaliły podając niskie napięcie. W ten sposób sprawdza czy obwód nie został przerwany. Normalne żarówki przy tak małych napięciach (rzędu ok. 1V jak dobrze pamiętam) w ogóle się nie zaświecą, a żarnik żarówki działa jak normalny przewód. Natomiast diody LED przy takich napięciach już zaczynają "mrugać".
ODPOWIEDZ