[E46] Zaczęły mrugać ringi
[E46] Zaczęły mrugać ringi
Co mogło się stać???
Zauważyłem (dzisiaj), że przy włączonym silniku mrugają mi ringi (dokładane z allegro)
Zapomniałem zobaczyć co się dzieje jak jest włączony zapłon.
Cyklicznie się to powtarza co ok.40sek. Mrugają tylko one, postojówki i cała reszta w porządku,
Co mogło się stać???
Ringi mam podłączone do kabli ze świateł postojowych.
Zauważyłem (dzisiaj), że przy włączonym silniku mrugają mi ringi (dokładane z allegro)
Zapomniałem zobaczyć co się dzieje jak jest włączony zapłon.
Cyklicznie się to powtarza co ok.40sek. Mrugają tylko one, postojówki i cała reszta w porządku,
Co mogło się stać???
Ringi mam podłączone do kabli ze świateł postojowych.
Ostatnio zmieniony 2008-09-27, 07:46 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jakie masz ringi ccfl ? Jesli masz wylaczony zapłon i zgaszone swiatła to ringi mrugaja co jakis czas mrugna chyba z 2 czy nawet z 3 razy i przestana a to dlatego ze tam masz przetwornice do nich i wyładowuja sie kondensatory i to jest normalne niema sie martwic - brat tak ma samo i inne posiadacze ringow ccflmarcin602 pisze:Hm... tak, tylko mi nie przerywa.
Efekt jest odwrotny.
Światła są wyłączone i co jakiś czas ringi dostają prąd nie wiadomo jakim cudem mrugają...
chejka powiem a raczej napisze tak jesli masz ringi totalnie zwykle gdzie poszli po bandzie to napewno jako zrodlo swiatla masz diody biale a jak to u chinczykow bywa niesa one najlepszej jakosci poprostu pada ci dioda nieraz to przerabialem sam mam w domu diode niebieska ktora wlasnie w podobny sposob mruga mi juz od roku.mozesz sprobowac ja wymienic ale niewiem jakie masz dojscie doniej?
jezeli ringi mrugaja jak swiatla sa WYLACZONE a swieca normalnie jak WLACZYSZ swiatla to nic w tym dziwnego. To samo bedzie sie dzialo jak zalozysz diodowe pozycje.
Dlaczego?
Odpowwiedz jest prosta, modul swiatel przy wylaczonych swiatlach sprawdza czy zarowki nie sa spalone, a sprawdzenie nastepuje krotkimi impulsami, dlatego ringi migaja.
Rozwiazanie
Musisz zastosowac wlasnie wspomniane wyzej przetwornice oszukujace modul swiatel zeby uniknac tego efektu.
Dlaczego?
Odpowwiedz jest prosta, modul swiatel przy wylaczonych swiatlach sprawdza czy zarowki nie sa spalone, a sprawdzenie nastepuje krotkimi impulsami, dlatego ringi migaja.
Rozwiazanie
Musisz zastosowac wlasnie wspomniane wyzej przetwornice oszukujace modul swiatel zeby uniknac tego efektu.
Potwierdzam, że to jest normalny objaw. System co chwilę sprawdza czy żarówki się nie przepaliły podając niskie napięcie. W ten sposób sprawdza czy obwód nie został przerwany. Normalne żarówki przy tak małych napięciach (rzędu ok. 1V jak dobrze pamiętam) w ogóle się nie zaświecą, a żarnik żarówki działa jak normalny przewód. Natomiast diody LED przy takich napięciach już zaczynają "mrugać".