[E39] Switchtronic

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
LUCKY
Zaawansowany forumowicz

[E39] Switchtronic

Post autor: LUCKY »

Co sadzicie o skrzyni switchtronic w bmw e39 slyszalem rozne opinie ze do dupy lepiej zwykly automat lub manual, po przejechaniu 200 tys km podobno zamula wrzuca biegi z opoznieniem i takie tam. Prosze o konkretne odpowiedzi dzieki
Ostatnio zmieniony 2008-10-28, 09:58 przez LUCKY, łącznie zmieniany 1 raz.
Silnik jest Bogiem , prędkość nałogiem , turbo podstawą a nitro zabawą
Tomek
Maniak forumowy

Post autor: Tomek »

Hmmmm z tą skrzynią nie miałem do czynienia (tylko raz i to chwilę) ale ci powiem że to jest tak: Jak dbasz tak masz :) O automata trzeba dbać :D
DAREX

Post autor: DAREX »

Jeśli chodzi Ci o steptronica to jest to skrzynia upośledzona jak w E38 i E39, niczym nie różni się od zwykłego automata, a na manualnej zmianie biegów nawet nie możesz pojechać do odcinki bo i tak Ci sama zmieni bieg, do tego manualna zmiana biegów niczym się nie różni od automatycznej zmiany, praktycznie zerowa różnica. Do tego skrzynia słynie jako wadliwa dlatego pisałem że jest upośledzona. Na szczęście póki co ja w 3.5 E38 nie mam żadnych problemów, ani moja siostra w E39 2.8 też nie ma (odpukać) :P

PS.

Tomek, poślij mi jeszcze raz sygnał o 8 rano a spale Ci dom :lol:
LUCKY
Zaawansowany forumowicz

no mi chodzi konkretnie o to BMW z ta skrzynia :)

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=2
DAREX

No to tak jak pisałem wyżej ^^.
Tomek
Maniak forumowy

Post autor: Tomek »

LUCKY nie żebym się wtrącał w twoje dochody i hajs ale utrzymanie Alpiny jest większe niż ///M... :))

Sam chciałem B10 ale e34... Ale po zaobaczeniu części odeszła mi ochota :P

Sorka za OT :))

Ps. Darex a czy przypadkiem ta skrzynia nie jest wzmocniona w tej Alpinie?? Bo nie wiem... A jak by nie było jest to jak ///M... :P
DAREX

Na pewno jest, ale nadal to zwykły automat, i to całe zmienianie biegów ręczne to i tak lipa :)
LUCKY
Zaawansowany forumowicz

jesli chodzi o moje dochody to pracuje tylko i wylacznie na siebie :P Alpina musi byc jak nie z ta skrzynia to jednak manual chociaz jest troszke slabszy chyba ze znajdzie sie cos o podobnej mocy lub wiekszej w sensownej cenie
Ficek

Post autor: Ficek »

to ma prawie 300.000 przebiegu
Awatar użytkownika
Przygoda
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Przygoda »

Ficek na przebiegi niepatrz ja mialem E36 316i sedan z 1991 r i kupilem ja z przebiegiem 370 tys km a mechanik powiedzial mi po jakims czasie ze ta moja bawarka ma ponad 500tys km ... ja przez 2 lata posiadania jej nic nierobilem specjalnego, po za rozrzadem i tyle no i wiadomo oleje filtry itp itd
Obrazek

było E36 316i sedan... było E36 320i coupe ... było kolejne E36 320i coupe ... było E46 316i ... JEST E39 528i :)
LUCKY
Zaawansowany forumowicz

prawie 300 tys ale po niemieckich drogach i tam serwisowane to nie polska zreszta i tak poszukam czegos w manualu
ODPOWIEDZ