Witam, męczę to forum z każdej możliwej strony ale cóż od tego jest chyba ? hehe
a pytanie brzmi: czy da się jakoś dowiedzieć jakim olejem jest zalany silnik ? głównie chodzi mi o to czy pół-syntetyk ,czy np. mineralny ?? pytam bo muszę zmienić ,a wiadomo że lepiej jeździć na tym co się sprawdza dla danego motorku.
pozdro
[Exx] jak się dowiedzieć jakim olejem jest zalany silnik ?
niewiem jak inni ale ja jezdze na olejku 10w40 czyli polsyntetyk co do firmy to jak poszukasz to ten temat byl juz omawiany na forum.Jesli autko ma juz znaczny przebieg a niewiesz czym bylo zalane to niby jest taka zasada ze mozna zmienic olej na gesciejszy ale nie na zadszy bo moze byc nieciekawie czyli z polsyntetyka na minerala jak najbardziej ale nie odwrotnie.znajomy popelnil taki blad i mu sie silniczek rozkapal gdzie tylko mogl.
moim zdaniem mineralny to kiepski pomysl, sam mialem mineralny wlany do motoru jak go kupilem i sam zalalem go polsyntetykiem, jak poszukasz to znajdziesz bo sam sie o olej pytalem ale konkretnie pod moj silnik m40. wiec zalalem go tym polsyntetykiem i nic zlego mi sie nie stalo. Jezdze juz na nim prawie rok. Wiec ja bym ci radzil polsyntetyka wlac.
Zreszta chyba wiekszosc poradzi ci polsyntetyka zamiast mineralnego i odradzi wlewanie pełnego syntetyka.
Zreszta chyba wiekszosc poradzi ci polsyntetyka zamiast mineralnego i odradzi wlewanie pełnego syntetyka.
-
- Zaawansowany forumowicz
- Kontakt:
tak jak synki pisza na gorze ...
nalej polsyntetyka ,
jak bedzie zrac olej tzn ze byl tam olej o innej klasie lepkosci czyli mineralny ktory na swoje wlasciwosci na chlopski rozum byl gesty i nie wypelnial LOOZOW silnika przez co silnik nie bral oleju,
w druga strone byl mineralny bo BRAL OLEJ na POLSYNTETYKU ktory byl zadki i wchodzil w wychechlane elementy silnika.
Ale watpie czy ktos nalal mineralnego,
zdazylo sie tez nie raz ze mimo ze autko bylo w dobrej kondycji ktos nalal mineralnego, przy zmianie wlaciciela koles zalal syntetyka , i co? i nic sie nie dzialo bo silnik byl w dobrej kondycji nie mial loozow i nie bral oleju.
nalej polsyntetyka ,
jak bedzie zrac olej tzn ze byl tam olej o innej klasie lepkosci czyli mineralny ktory na swoje wlasciwosci na chlopski rozum byl gesty i nie wypelnial LOOZOW silnika przez co silnik nie bral oleju,
w druga strone byl mineralny bo BRAL OLEJ na POLSYNTETYKU ktory byl zadki i wchodzil w wychechlane elementy silnika.
Ale watpie czy ktos nalal mineralnego,
zdazylo sie tez nie raz ze mimo ze autko bylo w dobrej kondycji ktos nalal mineralnego, przy zmianie wlaciciela koles zalal syntetyka , i co? i nic sie nie dzialo bo silnik byl w dobrej kondycji nie mial loozow i nie bral oleju.
e36 M50B25 TURBO ! pierwsze m50 z 394 kucami na pokladzie bez kucia / stage 3 in progress
e46 3.0 D Touring - od pkt. A - > B
www.k64.pl BMW Performance
e46 3.0 D Touring - od pkt. A - > B
www.k64.pl BMW Performance