[Exx] jak się dowiedzieć jakim olejem jest zalany silnik ?

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
ant

[Exx] jak się dowiedzieć jakim olejem jest zalany silnik ?

Post autor: ant »

Witam, męczę to forum z każdej możliwej strony :razz: ale cóż od tego jest chyba ? :razz: :razz: hehe

a pytanie brzmi: czy da się jakoś dowiedzieć jakim olejem jest zalany silnik ? głównie chodzi mi o to czy pół-syntetyk ,czy np. mineralny ?? pytam bo muszę zmienić ,a wiadomo że lepiej jeździć na tym co się sprawdza dla danego motorku.

pozdro
rapanu

Post autor: rapanu »

niewiem jak inni ale ja jezdze na olejku 10w40 czyli polsyntetyk co do firmy to jak poszukasz to ten temat byl juz omawiany na forum.Jesli autko ma juz znaczny przebieg a niewiesz czym bylo zalane to niby jest taka zasada ze mozna zmienic olej na gesciejszy ale nie na zadszy bo moze byc nieciekawie czyli z polsyntetyka na minerala jak najbardziej ale nie odwrotnie.znajomy popelnil taki blad i mu sie silniczek rozkapal gdzie tylko mogl.
ant

czyli najbezpieczniej było by zalać mineralnym, ? co myślicie o tym ??
:bmw:
Admin
Site Admin

Post autor: Admin »

moim zdaniem mineralny to kiepski pomysl, sam mialem mineralny wlany do motoru jak go kupilem i sam zalalem go polsyntetykiem, jak poszukasz to znajdziesz bo sam sie o olej pytalem ale konkretnie pod moj silnik m40. wiec zalalem go tym polsyntetykiem i nic zlego mi sie nie stalo. Jezdze juz na nim prawie rok. Wiec ja bym ci radzil polsyntetyka wlac.

Zreszta chyba wiekszosc poradzi ci polsyntetyka zamiast mineralnego i odradzi wlewanie pełnego syntetyka.
Awatar użytkownika
arass
Zaawansowany forumowicz

Post autor: arass »

Masz przejechane ponad 150/200... to lej polsyntetyka polecam valvoline max life/MobilS/Liqui moly
k64
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: k64 »

tak jak synki pisza na gorze ...

nalej polsyntetyka ,

jak bedzie zrac olej tzn ze byl tam olej o innej klasie lepkosci czyli mineralny ktory na swoje wlasciwosci na chlopski rozum byl gesty i nie wypelnial LOOZOW silnika przez co silnik nie bral oleju,

w druga strone -> byl mineralny bo BRAL OLEJ na POLSYNTETYKU ktory byl zadki i wchodzil w wychechlane elementy silnika.

Ale watpie czy ktos nalal mineralnego,

zdazylo sie tez nie raz ze mimo ze autko bylo w dobrej kondycji ktos nalal mineralnego, przy zmianie wlaciciela koles zalal syntetyka , i co? i nic sie nie dzialo bo silnik byl w dobrej kondycji nie mial loozow i nie bral oleju.

:bmw:
e36 M50B25 TURBO ! pierwsze m50 z 394 kucami na pokladzie bez kucia ;) / stage 3 in progress
e46 3.0 D Touring - od pkt. A - > B :)
www.k64.pl BMW Performance
Obrazek
Artur330d

Post autor: Artur330d »

Ja po zakupie auta wlalem pelny syntetyk castrola i od wrzesnia nim prawie 20tys.km zrobilem,nie ubylo do dziś oleju a przebiegu mam "niby"200tyś.km
ant

Pójdę za Waszą radą :mrgreen: i wleje semi-syn. myślę o Castrol Magnatec 10w 40. Piszą na forum że się im spisuje, i są zadowoleni, więc dlaczego by nie spróbować :mrgreen:

pozdro :m:
ODPOWIEDZ